Tukholmassa ei pääse urheilukatsomoon naamioituneena

Ruotsissa mielenosoituksissa ei saa esiintyä naamioituneena. Kohta sama kielto koskee Tukholman alueella faneja, jotka haluavat tulla katsomaan jalkapallo-ottelua.

Tukholman kaupunki on määrännyt naamioitumiskiellon kaupungin alueen kentillä Tele2 Arena, Globen ja Hovet. Tavoitteena on ehkäistä väkivaltaista kannattajakulttuuria.

Kaupunki edellyttää, että vuokralaiset myös ilmoittavat poliisille, jos lakia rikotaan.

- Rikollisuus ja naamioituneet huligaanit pitää saada pois Tukholman urheilusta, sanoo kulttuuri- ja kiinteistöasioiden kaupunginjohtaja Madeleine Sjöstedt.

Jalkapalloseura Djurgårdenin turvallisuuspäällikkö Mats Jonsson sanoo, ettei kaupungin päätös vaikuta heihin. Jalkapallossa on ollut naamioitumiskielto käytössä vuosien ajan. Se on ollut kirjattuna kilpailusääntöihin.

- Meille tällä päätöksellä on symbolinen merkitys. Näemme, että Tukholman poliitikot tukevat meitä työssä, jota olemme tehneet vuosia, Jonsson sanoi.

Kielto ei ole estänyt faneja naamioitumasta etenkin silloin kun he ovat käyttäneet palavia aineita, eikä silloinkaan kun nelisenkymmentä Hammarbyn kannattaja tunkeutui suljettuun katsomoon ja alkoi heittää asioita Gaisin kannattajien päälle.

Seurat voivat vaikuttaa vain vähän naamioitumiseen.

- Järjestysmiehemme eivät saa puuttua heidän toimintaansa, ja poliisit eivät sitä tee, koska kyse ei ole rikollisesta toiminnasta, Jonsson sanoi.

Ruotsissa on yritetty kehittää aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä, mutta tähän asti ehdotukset eivät ole olleet tarpeeksi hyvin valmisteltuja, jotta ne olisi hyväksytty laiksi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.