Väliaikaisluotsi Kanerva pesee suomifutiksen kasvoja ja tekee melkein historiaa

Suomen jalkapallomaajoukkueen perjantainen EM-karsintakoitos Kreikkaa vastaan piti olla jotain ihan muuta kuin mitä se nyt on. Karsinta "huipentuu" väännöksi lohkon nelossijasta, eikä odotetuksi taisteluksi EM-lopputurnauspaikasta.

Neljän pelin loppusuoraan lähdetään eri viestinviejällä, kun Palloliitto vaihtoi päävalmentajaa kesäkuisen Unkari-tappion jälkeen. Ruotsalaista Hans Backea ei tänä syksynä vielä nähdä, vaan Suomea käskyttää poispotkitun Mixu Paatelaisen valmennusryhmästä tuttu Markku Kanerva.

Paatelaisen neljän vuoden aikakausi päävalmentajana mureni loppuvaiheissaan joukkueen kadotettua paitsi itseluottamuksensa, myös pelillisen otteensa. Perjantai-illan Kreikka-pelin mielenkiintoisin asia lieneekin paitsi ryhmän henkinen tila myös ne kaivatut muutokset maajoukkueen pelaamiseen. Nähdäänkö niitä?

Kohtalo puuttui peliin

Pelaajistonsa julkistaessaan Kanerva ehti jo vakuutella, että "mitään radikaaleja muutoksia ei" pelilliseen ideologiaan tehdä, mutta "jonkinlaisia varmasti". Varovaiset lausunnot kuvaavat Kanervan rauhallista imagoa kuin myös sitä, että A-maajoukkueessa jo vuosikaudet vaikuttanut valmentaja tietää Suomen rajat ja rajalliset mahdollisuudet äkkiliikkeisiin nykyisellä pelaajistolla.

Kohtalo puuttui osaltaan peliin kun paljastui, että Suomen pelin sielua Roman Eremenkoa ei nähdä nivusvamman takia kentällä. Ja se tietää jo "radikaalia" muutosta: Eremenko on pelannut täydet 90 minuuttia jokaisessa karsintapelissään jo vuodesta 2009 alkaen. Eremenkon tahdittamien pelien määrä on iso (31), joten ainakin jotain muuttuu pitkästä, pitkästä aikaa.

– Harmi, todella tärkeä pelaaja meille. Mutta nyt on toisten noustava esiin, Thomas Lam kuittaa pelaajiston puolesta.

Lam ei usko suuriin muutoksiin perjantaina.

– Luulen, että pelityyli pysynee samana, mutta mukana on vähän eri juttuja. Tiettyihin asioihin keskitytään.

– Ollaan puhuttu palavereissa paljon muun muassa siitä, että ne edellisten matsien virheet pitää saada pois.

Vasta toinen pestinsä uusiva valmentaja

Kanerva on toinen toisen kerran pestiin astuva valmentaja yli 90-vuotisessa päävalmentajahistoriassa. Aatos Lehtonen palasi aikoinaan neljän vuoden tauon jälkeen luotsiksi, ja Kanervallakin on neljän vuoden tauko. Hän väliaikaisti vaihdosta Stuart Baxterista Mixu Paatelaiseen talvella 2011 kolmen pelin ajan.

Päävalmentajakokemusta miehellä riittää hieman alempaa, eli alle 21-vuotiaiden maajoukkueesta. Kreikka-pelin ryhmässä piisaa Kanervan kasvatteja noilta vuosilta, muun muassa Alexander Ring ja Berat Sadik.

– Tosi aktiivinen työskentelijä, ja totisesti hyvä. En usko, että tarvitsee olla huolissaan, Ring kehuu Kanervaa.

– Me pelaajat tunnemme hänet hyvin, ja hän tuntee meidät. Tyyppinä hän on sellainen, joka tuo vahvasti esille näkemyksensä treeneissä ja palavereissa, mutta on myös läheinen pelaajistoon. Tulee hyvin toimeen pelaajien kanssa, keskustelee ja myös kuuntelee, Sadik täydentää.

Sadik on yltänyt Kanervan kanssa tämän valmennusuran toistaiseksi kirkkaimpaan saavutukseen eli kaksykkösten EM-lopputurnaukseen 2009.

– Tämä on uuden alku. Mikä on ollut, se on ollut, ja nyt pitää katsoa eteenpäin. Perjantaina katsotaan missä ollaan, ja otetaan voitto kotiin, päättää Lam.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.