Viekö Huuhkajien EM-tie lähelle vai Bakuun saakka?

Suomalaisilla jalkapallon ystävillä on lauantaina merkittävä päivä, kun miesten EM-lopputurnauksen lohkot arvotaan Bukarestissa Romaniassa. Silloin varmistuu myös, missä kaupungeissa Suomi ensi kesänä lohko-ottelunsa pelaa.

Osa asioista on jo selvillä. Kiharaisen arvontajärjestelmän takia Huuhkajat pelaa varmuudella A- tai B-lohkossa. Lohkoista ensimmäinen pelataan Roomassa sekä Bakussa ja jälkimmäinen Pietarissa sekä Kööpenhaminassa.

B-lohkossa Suomi kohtaisi Belgian, Venäjän ja Tanskan. A-lohkossa vastaan tulisi varmuudella Italia.

Suomi neloskorissa

Lopullisiin lohkoihin vaikuttaa muun muassa se, että lopputurnausta pelataan peräti 12 maassa ja jokaisella alkulohkolla on kaksi järjestäjämaata. Turnaukseen yltäneet järjestäjämaat on sijoitettu automaattisesti niiden isännöimiin lohkoihin.

Suomi on arvonnoissa viimeisessä eli neloskorissa, jossa majailee myös Wales. Muut neloskorin maat ratkeavat maaliskuussa pelattavissa Kansojen liigan pudotuspeleissä.

Italia on toinen A-lohkon isäntämaista, joten se olisi yksi Suomen vastustajista kyseisessä lohkossa. Lohkon toinen järjestäjä eli Azerbaidzhan ei selvinnyt lopputurnaukseen.

B-lohkon molemmat isäntämaat eli Venäjä ja Tanska ylsivät kisoihin, joten ne tulisivat Suomea vastaan.

Ykköskorissa ovat Italian lisäksi Belgia, Englanti, Saksa, Espanja ja Ukraina. Niistä Belgia ja Ukraina eivät ole kisaisäntiä.

Ukraina ei voi tulla poliittisten syiden takia Venäjän kanssa samaan alkulohkoon, joten ykköskorista B-lohkoon tulee automaattisesti Belgia.

Roomassa isoin lippukiintiö

Kannattajien näkökulmasta on iso ero, kumpaan lohkoon Suomi päätyy. Kööpenhaminaan ja Pietariin matkustaminen veisi kahdesta vaihtoehdosta selvästi vähemmän aikaa ja tulisi lähtökohtaisesti halvemmaksi.

Noin 38  000 katsojaa vetävä Kööpenhaminan Parken-stadion on tosin lopputurnauksen pienin näyttämö, joten sinne lipun saaminen voi olla monen mutkan takana. Palloliitto on kertonut, että suomalaiskannattajien lippukiintiö Roomaan olisi 10  000, Pietariin sekä Bakuun 8  000 ja Kööpenhaminaan 5  000 kappaletta.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti totesi ennen EM-karsinnat päättänyttä Kreikka-ottelua, että Pietarin ja Kööpenhaminan isännöimä lohko kutkuttaisi.

–  Jos ajatellaan fanien kannalta, Pietarin ja Kööpenhaminan lohko olisi varmasti mieluisin. Matkat olisivat lyhyitä. Fanien matkustaminen olisi ekologisempaa ja halvempaa, Lahti sanoi.

Kyseinen vaihtoehto olisi lähtökohtaisesti myös Palloliitolle halvempi ja vaivattomampi.

Pelillisesti helppoja lohkoja ei löydy. Belgia ja Italia olisivat todella kovia vastustajia. Kotiyleisöjensä edessä pelaavat Venäjä ja Tanska olisivat vaikeasti voitettavia.

Mikäli Suomi päätyy A-lohkoon, vastustajavaihtoehtoja on useita. Kakkoskorista mukaan tulisi Ranska, Puola, Sveitsi tai Kroatia ja kolmoskorista Portugali, Turkki, Itävalta, Ruotsi tai Tshekki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.