"Voittamisen kulttuuria ja tiukkojen pelien kääntämistä"

Lukas Hradeckyn mielestä Kanervan prosessi kohti voittavaa maajoukkuetta alkaa pikkuhiljaa näkyä.

Neljä ottelua, kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä. Jalkapallomaajoukkueen MM-karsinnat päättänyt syksy oli kuin toisinto kahden vuoden takaa, kun Suomi päätti edelliset tuloksettomat arvokisakarsintansa (koitokset EM-kisoihin 2016).

– Aika samanlainen syksy pelattiin silloin kaksi vuotta sitten, kun Rive (päävalmentaja Markku Kanerva) tuli mukaan (Mixu Paatelaisen väliaikaiskorvaajana), maalivahti Lukas Hradecky muistaa.

Hradeckyn mielestä Kanervan "prosessi" kohti "voittavaa maajoukkuetta" alkaa pikkuhiljaa näkyä.

– Ehkä alamme saamaan vastauksia niihin kysymyksiin, miten meidän pitäisi pelata. Pelaajat alkavat näkemään, Rivekin alkaa näkemään, mutta vielä se pelillinen kehitys on enemmän näkymätöntä kuin mitään muuta. Mutta mitä nopeammin saamme siitä itsellemme tavan, tai automaation, sitä parempia tuloksia saamme ajan saatossa.

– En tiedä, olemmeko mitään mullistuksia saaneet aikaan, mutta ehkä juuri tuota automaatiota tekemiseen. Kuka menee mihinkin palloon, miten puolustetaan mikäkin tilanne. Se alkaa tulla selkäytimestä.

Kapteeni Niklas Moisanderin mukaan näiden karsintojen positiivinen lopetus jättää paremman maun kohti tulevaa. Seuraavaksi on sitten opittava ottamaan pisteitä koko ajan, ei vain karsintojen loppuvaiheissa. Oppia sopisi ottaa vaikkapa Islannista, joka juhli maanantai-iltana historiansa ensimmäistä MM-lopputurnauspaikkaa. Oppia – ja myös uskoa omaan juttuun.

– He uskovat, että kaikki on mahdollista. Sitä pitää saada meillekin, ja se tulee vain tulosten kautta. Meillä ne isoimmat jutut on pääkopan sisällä, ei meillä hirveästi huonompi joukkue ole kuin Islannilla. Voittamisen kulttuuri ja tiukkojen pelien kääntäminen, se edelleenkin valitettavasti tuntuu olevan meille se akilleenkantapää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kohti vuotta 2020 – tuplasaumalla