Yhdysvallat jyräsi neljänteen maailmanmestaruuteen naisten jalkapallossa

Yhdysvallat puolusti onnistuneesti maailmanmestaruuttaan jalkapallon naisten MM-turnauksessa Ranskassa. Puolivälierien alkaessa Yhdysvallat oli kahdeksasta maasta ainoa Euroopan ulkopuolelta, mutta hallitseva mestari jyräsi vanhan mantereen edustajat yksi kerrallaan tieltään. Loppuottelussa Lyonissa kaatui Hollanti 2–0.

–  En pysty sanoin kuvailemaan, mitä tunnen. On uskomatonta tuntea kaikki nämä ihmiset, jotka tekivät niin paljon töitä saavutuksen eteen. En tiedä, miten päin pitäisi olla, tämä on epätodellista, hehkui voittomaalin tehnyt ja kisojen parhaana palkittu Megan Rapinoe.

Yhdysvallat aloitti turnauksen murskaamalla Thaimaan 13–0. Avausottelun maali-iloittelu siivitti Yhdysvallat lopulta tekemään uuden turnausennätyksen, kun yhteensä seitsemässä ottelussa maailmanmestarijoukkue osui 26 kertaa. Pudotuspeleissä se tiputti matkalla finaaliin Espanjan, Ranskan ja Englannin.

–  Mestaruuden uusiminen on huikeaa. Meillä oli vaikea reitti loppuotteluun, mutta olimme itsevarmoja ja luotimme kykyihimme. Olen vain niin ylpeä tästä joukkueesta, tunnelmoi hyökkääjä Alex Morgan.

Vahva toinen jakso voiton tae

Yhdysvallat oli onnistunut jokaisessa pudotuspeliottelussaan maalinteossa ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana, mutta loppuottelussa salama-alku ei onnistunut. Yhdysvaltojen täydellisestä hallinnasta huolimatta avausjakso oli maaliton. Erityisesti turnauksen parhaaksi maalivahdiksi valittu Hollannin Sari van Veenendaal oli loistovireessä.

Yhdysvallat siirtyi johtoon tunnin pelin jälkeen Rapinoen laukomasta rangaistuspotkusta. Rangaistuspotku tuomittiin, kun Hollannin Stephanie van der Gragtin jalka kohosi rangaistusalueella vaarallisen korkealle osuen Alex Morganiin. Ottelun tuomari Stephanie Frappart ei viheltänyt rikettä heti, vaan tuomitsi rangaistuspotkun tarkastettuaan tilanteen videolta.

Rapinoesta, 34, tuli historian vanhin maalintekijä MM-loppuotteluissa. Samalla Rapinoe nousi kuuteen maaliin ja kolmeen maalisyöttöön, tasoihin joukkuetoveri Morganin kanssa. Rapinoe voitti maalipörssin tekemällä tehonsa Morgania pienemmällä peliajalla.

Ensimmäistä kertaa turnauksessa tappiolle joutunut Hollanti murtui tappioasemassa. Toisen maalinsa Yhdysvallat teki 69. peliminuutilla, kun Rose Lavelle harhautti puolustajan ja laukoi vasemmalla jalalla pallon maalin oikeaan alakulmaan.

Yhdysvallat on ylivoimainen

Maailmanmestaruus oli Yhdysvaltojen neljäs. Se on ainoana maana ollut mitaleilla kaikissa MM-turnauksissa. Päävalmentaja Jill Ellis on ensimmäinen kaksi naisten maailmanmestaruutta voittanut valmentaja.

–  Tämä on erinomainen ryhmä pelaajia ja vielä parempi ryhmä ihmisiä. En voi kiittää heitä tarpeeksi. Sanoin vain, että he ovat uskomattomia ja tehneet historiaa, joten nauttikaa, Ellis kertasi.

Hollanti selviytyi MM-kisoihin vasta toista kertaa, mutta maan naisjalkapallon kehitys on ollut hurjaa. Vuoden 2017 Euroopan mestaruutta seurasi nyt historian ensimmäinen MM-mitali.

–  Jos pelasimme EM-kisoissa ensimmäisen kerran 2009 ja pääsimme toisella yrityksellä MM-kisojen finaaliin, meidän täytyy olla ylpeitä. Tämä tappio on osa kehitysprosessia, sanoi Hollannin valmentaja Sarianne Wiegman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Naisten jalkapallon MM-kisat huipentuvat tänään – vastakkain kestomenestyjä ja ensikertalainen

Marianne Miettinen on jalkapallokommentaattorina Lyonissa: "Aina ei pysty pysymään rauhallisena"

Kolumni: Hienot kisat, joiden taustalla on lajin sisältä lähtenyt nousu