"Ylikuormitus uhkaa huippujalkapalloilijoita" – kansainvälinen pelaajayhdistys huolissaan jäsenistään

Yhä täydemmäksi käyvä jalkapallon kansainvälinen ottelukalenteri vaikuttaa haitallisesti pelaajiin, kertoi torstaina julkaistu jalkapallon kansainvälisen pelaajayhdistyksen FIFPROn raportti. Yhdistyksen selvityksen mukaan tiivis ohjelma ei anna mahdollisuutta pelaajien toipumiseen otteluista ja matkustamisesta.

Pelaajayhdistys vaatii 40-sivuisessa dokumentissaan jalkapalloilijoille viiden päivän vapaita otteluiden välillä, ylimääräistä aikaa toipumiseen pitkistä lennoista, kahden viikon talvilomaa sekä vähintään neljän viikon lomaa kesällä.

–  Kansainvälisestä otteluohjelmasta on tullut tiiviimpi. Peli on nopeampaa, fyysisempää ja maailmanlaajuisempaa kuin koskaan, raportissa sanottiin.

Raportti kertoo, että tiede tukee pelaajayhdistyksen suosituksia.

–  Vaikka pelaajien vaatimukset ovat kasvaneet, heidän fyysisellä ja henkisellä kapasiteetillaan on luontaiset rajansa.

Selvityksessä huolensa ilmaisevat myös huippuvalmentajat.

– Jos emme opi käsittelemään pelaajia paremmin, tapamme kauniin pelin, totesi Englannin valioliigaseura Liverpoolin päävalmentaja Jürgen Klopp.

–  Otteluohjelma on hullu. Se tappaa pelaajat. Heidän on saatava levätä, komppasi Manchester Cityn Pep Guardiola kollegaansa.

Maailmanlaajuisesti yli 65 000 pelaajaa edustava FIFPRO otti yhteyttä raporttiaan varten 543 huippupelaajaan. Joidenkin selvitykseen osallistuneiden pelaajien peliminuutit sekä lentokilometrit olivat valtavat.

Raportissa yksi paras – tai pahin – esimerkki on Tottenhamin ja Etelä-Korean maajoukkueen tähtihyökkääjä Son Heung-min. Son pelasi viime kaudella 78 ottelua. Niistä 72 prosenttia pelattiin alle viiden päivän lepoajalla. Sonille kertyi kaikkiaan yli 110 000 lentokilometriä.

–  Kansainvälisiä huippupelaajia uhkaa ylikuormitus, joka vaikuttaa heidän urheilulliseen suorituskykyynsä ja terveyteensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.