Överiksi meni, pojat

Ylilatauksen ja jännittämisen puntit ovat nyt tasan.

Jos Kärpät ei hallinnut paineita keskiviikkona Oulussa, oli JYP:n vuoro tuntea Hippoksella perjantaina, kuinka maila tärisee kädessä kovien odotusten alla. Tappiostaan sisuuntunut Kärpät luisteli kaukaloon rivinsä suoristaneena, kuittasi JYP:n virheet ja otti menetetyn pudotuspelisarjan kotiedun takaisin maalein 1-4 (0-1, 1-3, 0-0).

Ottelu loihti ilmaan väkeviä tunteita niin kaukalossa kuin katsomossa, mutta kaunista katsottavaa se ei ollut. Rikkeitä tehtiin molemmin puolin sellaista tahtia, että päätuomari Juha Revolla ei enää riittänyt mahdollisuuksia ottelun oikeudenmukaiseen hallintaan. Pahimmat rikkeet hän onnistui poimimaan, mutta melkoinen määrä jäi vielä viheltämättä. Erityisesti pelin takaiset tapahtumat jäivät aivan liian vähälle huomiolle, vaikka linjatuomarit Antti Orelma ja Stefan Fonselius yrittivätkin parhaansa mukaan pitää päätuomaria tapahtumien tasalla.

Kaikkiaan ottelussa jaettiin yhteensä 117 jäähyminuuttia (JYP 68, Kärpät 49), mukaan lukien kolme suihkukomennusta: ensimmäisessä erässä viiden ensimmäisen minuutin aikana ulos passitettiin JYP:n Tuomas Mikkonen sekä Kärppien Jussi Jokinen. Mikkosen korkean mailan seurauksena Kärppien Mikko Lehtonen menetti Kärppä-valmentaja Kari Heikkilän mukaan kaksi hammasta, Jokisen keihästäminen aiheutti sen, että JYP-puolustaja Jari Korhonen joutui pelaamaan lopun ottelun nilkka puudutettuna.

Viimeinen suihkuunkomennettu oli Antti Virtanen (korkea maila) kolmannessa erässä.

Lopullisen silauksen "pahan olon iltaan" toi minuutti ennen toisen erän päättymistä katsomosta jäälle heitetty lasipullo, joka särkyi ja erätauko jouduttiin aloittamaan ennen aikojaan.

Ei kiitos, ei enää tällaista.

JYP:n valmentaja Matti Alatalo ei peitellyt pettymystään ottelun jälkeen.

- En voi mitenkään olla tyytyväinen joukkueen esitykseen ja sen myös pelaajille sanoin.

- Mailat nousivat aivan liian korkealle ja henkilökohtaisia ylilyöntejä tuli liikaa. Näistä tilanteista on vastuussa pelaaja, ja vain pelaaja. Aika vaikea vaihtoaitiosta on yrittää laittaa suitsia yksittäisten miesten suihin, Alatalo totesi.

Päätuomari Repoa Alatalo ei kovasti osoitellut. - Kyllähän hän urhoollisesti yritti tehdä kaiken sen minkä pystyi.

Myös Kärppien Heikkilä myönsi, että peli lipsahti yli, mutta muutoin hän oli joukkueensa ilmeeseen tyytyväisempi, kuin keskiviikkona.

- Koko joukkueelta hyvä suoritus ja eteenpäin meno. Vauhti ja fyysinen suorittaminen olivat hyviä. Mitä pidemmälle sarja etenee, sen parempi se on meille, Heikkilä sanoi.

Edut kääntyivät pahoiksi paineiksi

JYP:lle lähtökohta illan otteluun oli herkullinen: alla yllätysvoitto, kotihalli ja järkähtämätön kotiyleisön tuki takana. Mutta niin vain kävi, että edut kääntyivät paineiksi, joita ei pystytty hallitsemaan.

Riipaisevimmin ylilataus näkyi puolustuksen karkeissa kiekollisen pelin virheissä: avaussyötöt saavuttivat vastaanottajan aniharvoin ja päätyivät uskomattoman usein myös suoraan vastustajan mailan lapaan. Näin syntyi mm. Kärppien 0-1-maali, kun Angel Nikolov lähetti kiekon suoraan Brett Lieversille, joka puolestaan vapautti Petr Tonin läpiajoon.

Nikolov ehti tehdä saman virheen myöhemminkin, mutta tuolloin Ton onnistui vain kilkauttamaan JYP-vahti Tero Leinosen maalin yläputkea.

Jos takkusi puolustus, takkusi myös maalinteko. Paikkansa oli JYP:lläkin, mutta se tiukka kipsi ei hellittänyt ja laukaukset viipyivät järjestelmällisesti niin pitkään, että Kärppä-puolustus ehti viimeiseen mieheen asettua paikoilleen.

Kerran kiekko kuitenkin saatiin survottua Niklas Bäckströmin taakse, kun Tuomo Jääskeläinen viimeisteli alivoimalla 1-3-kavennuksen.

- Me oltiin tänään aivan liian pehmeitä, erityisesti maalin edustalla, JYP-puolustaja Korhonen myönsi.

- Virheitä tuli liikaa, erityisesti kiekon menetyksiä hyökkäyssinisellä. Jos siellä on sellaisia miehiä kuin Ton ja Tenkrat, niin tarkkana pitää olla. Tästä ei ole muuta kun parannettavaa.

Ja nopeaan tahtiin, sillä ottelusarja jatkuu jo tänään Oulussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.