30 vuotta, eikä koskaan tällaista kärsimystä - Lipesikö Virtasen ote?

Ahdistunut ja pelokas jo ennen avauskiekkoa, alistunut kohta sen putoamisen jälkeen. Siinäpä  seitsemän loukkaantuneen ja yhden pelikieltoisen poissaolosta kärsivän JYPin perjantain iltapuhde lyhyesti ja ytimekkäästi.

Ihan alkuminuuteilla näkyi jotain. Ehkä avausmaali olisi avannut lukkoja, ehkä ei.

Asia jäi kuitenkin nopeasti jossitteluksi, kun Blues iski ensimmäisestä maalipaikastaan kiekon häkkiin reilun neljän ja puolen minuutin kohdalla. Roope Talaja alisti JYP-kulmauksen kaksinkamppailussa Olli Aitolaa, toimitti kiekon maalin eteen ja Samson Mahbod ohjasi kiekon pussiin parinkin hurrikaanipelurin nenän edestä. Aitola pisti kulmassa kaiken likoon, mutta ei vain pärjännyt vahvemmalleen. Maalinedustan väestä ei voi sanoa samaa.

Ville Korhosen 0-2 ja Jari Sailion 0-3 olivat nekin seurausta kehnosta kamppailuasenteesta ja -pelaamisesta. Mustakaavut seurasivat valkopaitojen tekemisiä vain katseella.

Ja se oli sitten sillä hyvä. Toki JYPin toinen ja kolmas erä olivat selvästi ensimmäistä parempia, mutta:

- Hävittiin peli ensimmäiseen erään. Se, että hienokseltaan hallittiin kahta jälkimmäistä, ei kerro pelistä yhtään mitään, konkaripuolustaja Mikko Luoma tuhahti.

"Hirveää katsoa"

Se on muuten juurikin näin. Vierasjoukkue kävi lyömässä avauserän kaikki kolme maaliaan aivan Veini Vehviläisen nenän alta ja JYPin viisikot jättivät 18-vuotiaan nuorukaisen ypöyksin ihmettelemään tilannetta. Vehviläistä katastrofilukemista ei käy syyttäminen.

Millään ei olisi uskonut, että illan vieras on sarjajumbo, joka oli edellisen kymmenen ottelun kuntopuntarissa vielä umpivaisua JYPiäkin heikompi.

- Sitä oli hirveää katsoa. Ei mitään Bluesilta pois, mutta kyllähän me annettiin nuo maalit, päävalmentaja Marko Virtanen sadatteli.

- Illan teema oli kamppailu ja puolustaminen, hän lisäsi.

Niin. JYP ei esittänyt kamppailua eikä puolustamista. Sen sijaan se teki seurahistorian kyseenalaisen ennätyksen häviten kuudennen kotiottelunsa peräkkäin. Moista ei ole nähty koskaan aiemmin JYPin 30 vuotta sitten alkaneella liigataipaleella.

"Ei voi mennä sanomaan"

Ottelun edetessä JYP tosiaan tuli näennäisesti peliin mukaan ja Topi Nättinen tinttasi kavennuksen ylivoimalla, mutta Jussi Makkonen kuittasi espoolaiset melko nopeasti taas kolmen maalin karkumatkalle kauden ensimmäisellään.

Päävalmentaja Virtanen peräänkuulutti valmistautumista ja jo mainittuja kamppailua ja puolustamista. Hurrikaanilauma veti kaikki nämä asiat huolella vihkoon heti kättelyssä ja rupesi sitten hiljalleen vähän pelailemaan. Eikä ollut todellakaan ensimmäinen kerta tälle syksylle.

Se herättää väkisinkin kysymyksen onko joukkue tai osa siitä lipsumassa päävalmentajan otteesta?

- Ei todellakaan! Ei!, Virtanen napautti välittömästi.

- Jos siellä nuori poika tekee ison henkilökohtaisen virheen, niin ei voi mennä sanomaan, että nyt sinä lipsut, hän lisäsi.

Helpottaisiko?

Niin. Nuoretkin pojat tekivät virheitä, mutta esimerkiksi tilanteessa, jossa Eero Somervuori alusti Ville Korhosen 0-2 -maalin sen ensimmäisen ja tässä tapauksessa ratkaisevan virheen teki kentän vanhin, lepsusti tilanteen pelannut 39-vuotias Mikko Luoma.

JYP on toki rampa, mutta muutakin mätää hurrikaanileirissä on. Tänäänkin kokoonpanossa oli sääntöjen sallimat kaksi maalivahtia ja 19 kenttäpelaajaa. Liian harva heistä jätti kaiken jäälle.

- Olen hyvin pettynyt ihan perusasioihin. Toivottavasti olemme opin tiellä, Virtanen sanoi.

- Pelimme taso oli ihan luokaton tänään. Se on ihan sama, ketä siellä pelaa ja ketä on loukkaantuneena, jos tekemisen taso on tuo, Luoma puolestaan puhisi.

Poskilihakset olivat kireinä kaikilla ja takahampaat puremisesta halkeamispisteessä. Mutta iso kysymys "miksi" jäi vastausta vaille.

Se vastaus löytyy JYPistä sisältä. Ehkä siitä on sisäisesti puhuttukin, kuka tietää?

Mutta helpottaisiko, jos joku sanoisi sen ulos?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.