ANALYYSI: Vain stadilaiset JYPin mestaruushaaveiden tiellä

JYP humppasi joulutauolle pelaamalla kauniiksi lopuksi kauden surkeimman kotiottelunsa. Tämän illan esityksellä ei kuitenkaan syyskauden kokonaisuuteen ole suurta vaikutusta, vaikka homma pitkästä aikaa vihkoon menikin.

JYPin syyskausi oli kerrassaan mainio suoritus. 32 ottelua, 73 pistettä 96 mahdollisesta. Se on hurja saldo. Muut tilastot ovat vielä hurjempia: 101 tehtyä ja vain 46 päästettyä. Ylivoimalla JYP on liigan paras, keskimäärin verkko heiluu kuuden ja puolen minuutin yv-pelin jälkeen. JYPin alivoima puolestaan pitää oman pään puhtaana keskimäärin noin 17 minuutin ajan. Tämäkin lukema on liigan paras. Kun hurrikaanipaidat ottavat sarjassa toiseksi vähiten jäähyjä, keskimäärin vajaat 12 minuuttia ottelua kohden, ovat erikoistilanteet sarjakärjelle melkoinen valtti. Eikä homma tasakentällisinkään huonosti suju. Näin pelatessa JYP on tehnyt 60 maalia ja päästänyt 30.

Mutta se tilastoista. Paljon oleellisempaa on se, että JYPin pelaamisen rakenne on huippukunnossa. Vanha palloiluviisaus sanoo hyökkäyksen voittavan otteluita, puolustuksen mestaruuksia. Hyökätessäänkin JYP on yleensä äärimmäisen puolustusvalmis ja pelkkään maalipaikalle pääsemiseen joutuu hurrikaanipaitoja vastaan vuodattamaan extralitran hikeä.

Materiaali on etenkin hyökkäyskaluston osalta leveä, joten sota ei yhtä tai kahtakaan miestä kaipaa, jos tulee loukkaantumisia. Maalivahtikaksikko on niin ikään liigan aatelia.Pakkikalustosta sen sijaan ei voi sanoa ihan samaa. Kaksi ensimmäistä paria, Koskinen-Vatanen ja Jyrki Välivaara-Olli Malmivaara, ovat täyttä tavaraa. Heidät uskaltaa heittää laatikkoon milloin tahansa, mutta Kalle Kaijomaan ja Mikko Viitasen syksy ei ollut siitä vakuuttavimmasta päästä. Reservistä kunnon liigarutiinia ei löydy kuin Antti Jaatiselta. Mutta joukkuehan on valmis 31. tammikuuta…

Mestaruushaaveiden suhteen JYPin suurin uhka tulee Helsingistä. Kun HIFK saa aikanaan Ville Peltosen ja Mikael Granlundin takaisin ruotuun, on joukkuetta vaikea pysäyttää. Materiaali on huippuluokkaa ja penkin takana häärii voittamaan tottunut valmentaja. HIFK floppasi pudotuspeleissä viime keväänä, mutta se tuskin syyllistyy samaan kahta kertaa peräkkäin. Kaiken lisäksi joukkueella on tanakka henkinen yliote JYPistä. Kuten Hippoksen lauantai-illassa nähtiin, JYP ei kykene voittamaan edes varamiehistä HIFK:ta. Kun uskoa ei ollut, istuivat stadilaiset kuskin pukilla koko illan. Syyskauden kohtaamisten perusteella on itse asiassa vaikea keksiä yhtäkään syytä, miksi JYP pystyisi mahdollisessa pudotuspelisarjassa Kari Jalosen suojatit kellistämään. Kun ei uskalleta mennä 5-3 –ylivoimassa tekemään maskia, se kertoo siitä, että maalaisserkkujen pelko Helsingin herroja kohtaan on kova.

Toinen vaaratekijä on Jokerit. JYP hävisi jo Jortikan Jokereille areenassa ja voitti Hippoksella vaivoin 1-0. Erkka Westerlundin tultua penkin taakse narrinutut ovat voittaneet kahdeksasta ottelusta kuusi.

Syyskauden perusteella voi sanoa, että pudotuspeleissä JYP kepittää kahta edellä mainittua lukuun ottamatta minkä tahansa joukkueen voitoin 4-1 tai 4-2. Toki se on myös pääkaupungin joukkueita vastaan hyvinkin mahdollista, mutta tällä tietoa HIFK ja Jokerit ovat ainoat, jotka pystyisivät JYPiä paras seitsemästä –ottelusarjassa horjuttamaan.

JYP oli syyskauden paras joukkue, siitä ei ole kahta sanaa. Mutta löytyykö traktorin vaihdelaatikosta vielä lisäpykäliä? Mestaruuden voittamiseen tarvitaan vähintään kutosvaihde.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sarjajohtajalla valahti vetelät haalareihin