Altavastaaja, mutta ei vielä hävinnyt

JYP saa huomenna keskiviikkona käynnistyvässä jääkiekon SM-liigan puolivälieräsarjassa eteensä vaikeasti pureskeltavan palan. Liikkuvaa hyökkäyspeliä pelaava ja materiaaliltaan laaja Kärpät on ollut menneellä kaudella JYP:lle tilastojen valossa ylivoimainen vastus: kuudesta kohtaamisesta neljä on päättynyt oululaisten voittoon, kaksi tasapeliin ja pistejakauma sen myötä 2-10 Kärppien eduksi.

Voittomarginaalien valossa asetelma näyttää hieman valoisammalta: ensimmäinen kohtaaminen syksyllä päättyi JYP:n rökäletappioon 2-10, mutta loput kolme Kärppä-voittoa olivat jo niukempia (3-4, 1-2, 0-2, JYP ensin mainittuna).

Lähtöasetelmat ovat siis selvät, JYP on ottelusarjassa altavastaaja.

- Tässä vaiheessa runkosarjan otteluilla ei ole enää merkitystä, pudotuspelit ovat kokonaan oma maailmansa. Mutta tosi asia tietysti on, että ennakkoon me olemme reilusti altavastaajia, JYP:n kapteeni Harri Sillgren sanoo.

- Toisaalta, tilanteessa on meille omat edulliset puolensa. Me voimme lähteä taistelemaan ilman paineita, joita taas Kärpillä uskoisin olevan melkoisesti. He ovat satsanneet kauteen valtavasti ja uskon niiden odotusten myös heijastuvan jollakin tavalla Kärppien peliin, ainakin alussa.

Kärppä-kapteeni kääntää paineet eduksi

JYP-kapteeni heittää painetta Ouluun päin - ja Kärppä-kapteeni Lasse Kukkonen väistää ne, tai ainakin niiden kielteisen vaikutuksen.

- Tiedämme, että odotukset ovat korkealla, mutta en usko, että minkäänlaiset paineet tulevat haittaamaan peliämme.

- Ja sitä paitsi, onhan paljon mukavampaa pelata, kun ottelussa on panosta. Niin että painekin voi oikeastaan olla hyvä asia, Kukkonen asettelee.

Kärppä-kapteeni myöntää, että runkosarjan keskinäiset kohtaamiset ovat antaneet joukkueelle henkistä vahvuutta JYP:iin nähden.

- Olemme onnistuneet kääntämään tiukat pelit eduksemme ja pientä lisävarmuutta se on kieltämättä ehkä antanut.

- Mutta silti uskon, että pudotuspelitkin tulevat olemaan yhtä tiukkoja ja voivat kääntyä kummalle vaan.

JYP:n vahvuuksiksi Kukkonen laskee kurinalaisen puolustuspelin. - Joukkueessa on myös taitavia yksilöitä, joihin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Kärppien etuna Kukkonen pitää hyvää hyökkäyspeliä, ratkaisuihin pystyvää laajaa materiaalia sekä vahvaa liikettä.

- Heikkouksia ei meiltä toivottavasti löydy. Emme tee muutoksia omaan pelitapaamme, se ei ole tarpeen. Pakettimme on aika hyvin kasassa, vaikka tietysti aina pientä hiottavaa löytyy.

Jos oma peli vaan löytyy...

Eri mittareilla mitattuna Kärpät on JYP:iä vahvempi joukkue, mutta heittopussia oululaiset tuskin vastaansa saavat - ei, jos JYP onnistuu löytämään uudelleen sen oman pelinsä, mitä se esitti kauden mittaan pitkissä jaksoissa.

- Mahdollisuutemme perustuvat siihen, että saamme oman pelimme kuntoon ja sille todelliselle tasolle, Harri Sillgren sanoo. - Ja omaa peliä on pelattava loppuun asti. Viimeinen Jokerit-peli näytti, kuinka voi käydä minuutinkin torkahduksen aikana.

- Kärpät on vaarallinen vastaiskuissa ja tämä tarkoittaa sitä, että kiekonmenetyksiä keskialueella ei saa tulla. He rankaisevat kyllä heti.

- Ja veikkaan, että se porukka tulee heti alusta kovaa ja pistää kiekkoa hyökkäyspäätyyn. Se meidän on hallittava ja hoidettava kiekko pois eikä jättää sitä sinne pyörimään. Kärpät saa kiekon kulmasta todella nopeasti vaarallisille paikoille.

Puolustuksen kautta siis lähdetään, mutta hyökkäämättä ei maaleja tehdä. - Kun peli saadaan ensin pois omalta alueelta, niin sen jälkeen on paikkojen haistelun hetki. Pitää osata lukea peliä ja tajuta, milloin kannattaa lyödä painetta ja milloin taas keskittyä tukkimaan keskialuetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.