Eeppinen El Sputnico sai surkean lopun

Taivas ja helvetti.

Se on game sevenin luonne. JYPin kohtaloksi muodostui lopulta tuo jälkimmäinen. Napakasti hyppysissä ollut voitto karkasi dramaattisen romahduksen myötä. SaiPa könysi toisen erän lopulla vajaassa kahdessa ja puolessa minuutissa kahden maalin tappioasemasta 4–3 -johtoon ja meni lopulta menojaan. Yohann Auvitun 4–4 -tasoitus huikealla yksilösuorituksella kolmannessa erässä jäi hurrikaanipaitojen kannalta olemattomaksi lohduksi.

Per Savilahden illan toinen maali ajassa 58.05 osoittautui ottelun voittomaaliksi. Kapteeni Ville Koho löi vielä tyhjiin loppulukemat 6–4.

Kisapuiston huikeassa jännitysnäytelmässä Sputnik rouhi ensimmäisen välieräpaikkansa 15 vuoteen ja saa seuraavaksi vastaansa runkosarjan näytöstyyliin voittaneen Kärpät. Katkera ja karmea tappio sysäsi JYPin kesälomalle.

– Pystyssä päin voi joka jätkä kulkea. Joukkue ulosmittasi itsestään ihan kaiken. Joskus se riittää, joskus ei, mutta enempää ei voi vaatia, ensimmäisen kautensa päävalmentajana päättänyt Marko Virtanen sanoi.

– SaiPa oli tuon hurmoksen verran parempi, hän lisäsi.

Jämäkkä avaus

Avauserä oli JYPiltä melkoisen jämäkkä esitys yhtä kauneusvirhettä lukuun ottamatta. Dave Spina pääsi iskemään 1–1 -tasoituksen reilun 15 minuutin pelin jälkeen terävän vastahyökkäyksen päätteeksi. Siihen asti kuskin paikalla oli JYP, mutta maalinteko ei ollut parhaalla mahdollisella tolalla. Ainoastaan Yohann Auvitu onnistui ohittamaan SaiPan uuniin palanneen Jussi Markkasen siniviivalämärillään.

Toinen erä oli eräs jääkiekkomaailman merkillisimmistä. JYP karkasi vajaassa kahdeksassa minuutissa 3–1 -johtoon. Ensin lörpsähti häkkiin Max Wärnin alakulmakuti ylivoimalla ajassa 25.58 ja 59 sekuntia myöhemmin iski Petr Hubacek Mikko Luoman ja Eric Perrinin maukkaasta tarjoilusta.

Hetken näytti siltä, että JYP jyrää vastustamattomasti välieriin. Kisapuisto hiljeni odottamaan kesälomaa JYPin fanijoukkoa lukuun ottamatta.

Sitten nähtiin JYPiltä suorastaan eeppinen sulaminen. Jesse Mankinen iski Sami Rajaniemen längistä 2–3 ajassa 35.43 ja 27 sekuntia myöhemmin Rajaniemi pomputteli kilvellään Ville Hämäläisen laukauksen maaliin. Vain kaksi minuuttia Hämäläisen tasoituksesta Per Savilahti räjäytti siniviivakudillaan Kisapuiston uudelleen hurmokseen.

– SaiPan momentun oli siinä he käyttivät sen. Meidän hetki oli vähän aiemmin, mutta emme pystyneet sitä täysimääräisesti hyödyntämään, Virtanen näki.

4–3 -osuman jälkeen JYP vaihtoi maalille talvella Akatemian riveihin liittyneen Dennis Saikkosen. Suomalais-sveitsiläinen veräjänvartija merkkautti samalla itselleen uransa ensimmäisen pääsarjaottelun. Vatsataudista kärsinyt ykkösvahti Tuomas Tarkki oli sivussa jo toisesta peräkkäisestä ottelusta.

Kuvajainen koko kaudesta

Viimeinen puolivälierä oli kuin kuvajainen JYPin kaudesta. Hetkittäin kulkee, mutta aivan yhtäkkisesti kone hyytyy. Kolme edellistä ottelua hyvin kasassa pysynyt peli levisi nopeasti. Rajaniemi toki edesauttoi SaiPan kiriä, mutta ote alkoi lipsua.

Joukkueen varakapteeni Jani Tuppurainen allekirjoitti puheet kaudesta pienoiskoossa.

– Emme pystyneet riittävän tasaiseen suoritukseen. Se oli ongelma koko kauden, niin myös tässä viimeisessä ottelussa, Tuppurainen totesi.

– Helppoja maaleja on laskettu liikaa pitkin kautta, niin tänäänkin, Tuppurainen lisäsi.

JYP poistui Kisapuistosta äärimmäisen pettyneenä, mutta tyynenä. Hurrikaaniryhmä jäi välierien ulkopuolelle ensimmäisen kerran sitten kevään 2008.

– Elämä jatkuu. Aurinko nousee huomennakin, Tuppurainen huikkasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

JYP-vahdille pääsarjadebyytti game sevenissa

Lähtökuopissa oleva JYP-rouhija: ”Ainahan voi tulla takaisin”

JYPin radioääni vaihtuu ensi kaudeksi

Uusi JYP-selostaja: Kriittisyyttä ei unohdeta