Ei suunnitelmia lauantai-illaksi

ASETELMA: Lähdetään liikkeelle puujalkavitsillä. Sekä JYPin että Lukon suuntaan voisi heittää kysymyksen "onko mitään suunnitelmia lauantai-illaksi". Mikäli kumpikin leiri vastaisi rehellisesti, se vastaus kuuluisi "ei ainakaan hyökkäyspelin osalta".

Kyse on siis siitä, että Lukon hyökkäyspelaamisen rakenne on yleensä milloin mitäkin. Liiasta suunnitelmallisuudesta tai järjestelmällisyydestä sitä ei voi moittia. Raumalaisten onneksi joukkueeseen on haalittu sen verran paljon henkilötaitoa, että voittoja ropisee välillä ihan reipastakin tahtia. Ja välillä ei.

JYPin hyökkäämisessä puolestaan on nähtävissä tietty kaava. Yksi pelaaja kuskaa kiekon hampaat irvessä hyökkäysalueelle ja sillä aikaa vastustaja ehtii asetella puolustuspakettinsa kuntoon. Tämän jälkeen hurrikaanipaidat yrittävät änkeä kaikin mahdollisin keinoin maalintekoon, mutta useimmiten väylät laatupaikoille ovat enemmän tai vähemmän tukossa. Tuomarilinjasta riippuen myllertäminen tuottaa ylivoimatilanteita tai sitten ei.

Mahdollisessa ylivoimatilanteessa kiekko tuodaan 5-5-pelin tapaan kuljettamalla sisään ja sillä välin vastustaja asettelee av-palikkansa paikoilleen. Sen jälkeen alkaa jauhaminen, joka on viime aikoina tuottanut tulosta aivan liian harvoin. Eilisessä Blues-ottelussa JYP sentään teki vanhan koulukunnan ylivoimamaalin, kun Tuomas Pihlman parkkeerasi vastustamattomasti maalin eteen ja ohjasi kiekon pussiin.

Kun puolivälin krouvissa ollaan ja illan kierroksen jälkeen alkaa joulutauko, on vilkaisu sarjataulukkoonkin paikallaan. JYP on yhdeksäs 43 pisteellä, Lukko seuraa heti perässä kaksi pistettä vähemmän keränneenä. Lukolla tosin on yksi ottelu vähemmän pelattuna. Paikkaan kuuden sakissa vaaditaan tällä hetkellä 47 pistettä, neljän joukkoon pääsee 53 pisteellä ja sarjakärjellä on peräti 71 pistettä.

Runkosarjan voitosta kumpikaan ei siis enää pelaa, neljän sakkiin on teoreettiset saumat, jos kone käynnistyy kunnolla joulutauon jälkeen. Silti on pakko todeta, että kun reilusti yli kahden miljoonan euron pelaajabudjetilla möhmöttelevät joukkueet löytyvät sijoilta yhdeksän ja kymmenen, on jokin mennyt pahasti pieleen.

JYPin sairaslistalla ovat Eric Perrin, Antti P. Jaatinen ja Filip Riska. Lukolta puuttuvat Mikko Kuukka, Tomi Pettinen, Anssi Rantanen ja Jesse Virtanen.

ARVIO: Vaikka Lukko pieksi eilen kotonaan HPK:n 5–1 ja JYP hävisi vieraissa Bluesille 1–3, lähtevät hurrikaanipaidat Hippoksen myöhäisotteluun suosikkeina. JYP löi Espoossa tahtia vaikka hävisikin ja Lukko on SM-liigan toiseksi heikoin vierasjoukkue – 15 ottelua ja vain 11 pistettä. Kolmen pisteen vierasvoittoja raumalaisilla on kaksi, molemmat peräisin syyskuulta. 3–4 maalia JYPille, 1–2 Lukolle.

SEURAA HEITÄ: Aihe alkaa jo kyllästyttää, mutta silläkin uhalla. Mitä pahaa Ossi Louhivaara on tehnyt jääkiekkojumalille, kun miestä näin koetellaan? Viidentoista viime ottelun aikana Louhivaara on laukonut 67 kertaa ja tehnyt yhden(!) maalin. Sitä ennen syntyi 16 ottelussa seitsemän maalia 75 kudilla. Laukaisutehokkuus on siis pudonnut 9,33 prosentista puoleentoista.

Useita kertoja on nähty, ettei kiekko mene Louhivaaran mailasta edes tyhjään maaliin. Niskassa ei ole enää pelkästään se kuuluisa apina, vaan se on saanut seuraa koko viidakon eläimistöstä. Taitaa siellä jo Tarzankin huudella. Positiivista on se, että ainakin toistaiseksi Louhivaaran työmoraali on kestänyt koettelemukset.

Lukosta on ihan ilkeyksissään pakko poimia kaksi nimeä: Otto Honkaheimo ja Juhani Jasu. He ovat ainoat seuran omat kasvatit, jotka pääsevät tänään pelihommiin käsiksi. Kakkosveskari Patrik Heikkilä on toki myös raumalaisten omasta myllystä, mutta Mika Norosen takana osa on availla vaihtoaition luukkua.

Honkaheimo ja Jasu ovat toki kelpo pelimiehiä, mutta kun illan kokoonpanossa on kuusi ulkomaalaista sekä yksitoista muualta Suomesta tullutta palkkasoturia, niin ajoittainen epäyhtenäisyys ei ole ihme. JYPillä muuten on kakkosvahti Samu Perhonen mukaan lukien kokoonpanossa yhdeksän omaa kasvattia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.