Entinen kaukaloiden kovanaama Jarkko Ruutu on nyt nuorten NHL-pelaajien tuki ja turva

Jarkko Ruutu pitää huolta, etteivät Columbuksen varaamat eurooppalaispelaajat putoa tyhjiöön.

Jos ja kun Columbus Blue Jackets kuuluttaa viikonloppuna NHL:n varaustilaisuudessa eurooppalaisen pelaajan nimen, on tuoretta varausta vastassa lähes ensimmäisenä entinen kaukaloiden kovanaama Jarkko Ruutu.

Sekä NHL:ssä että Liigassa yli tuhat jäähyminuuttia urallaan kerännyt Ruutu ei ole kuitenkaan pelottelemassa nuoria lupauksia.

Päinvastoin. Ruutu on nimittäin ilmoittautunut juuri nuoren pelaajan suojelijaksi matkalla kohti NHL-unelmaa.

Jarkko Ruudun työtehtävä Columbuksessa on huolehtia organisaation eurooppalaisten varausten pelaajakehityksestä.

Ruutu tutustuu ensin perinpohjaisesti varattuun pelaajaan ja luo yhdessä hänen kanssaan jonkinlaisen urasuunnitelman kohti NHL:ää. Ja jatkoipa pelaaja ensi kaudella sitten Euroopassa tai NHL:n farmisarja AHL:ssä, seuraa Ruutu tarkasti hänen otteitaan, koettaen auttaa nuorukaista kehittymään valmiimmaksi niin pelillisesti kuin muutenkin.

– Käytännössä teen ihan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Mikä ikinä vain edistää pelaajan nousemista tavoitteeseen eli Columbuksen NHL-pelaajaksi, Ruutu kertoo.

Tällä hetkellä ”Ruudun talliin” kuuluu kahdeksan nuorta pelaajaa. Varaustilaisuuden jälkeen ryhmä taas kasvanee, mutta jos kaikki menee hyvin, se myös pienenee NHL-kauden alkaessa.

– Draftin jälkeen kaikki meidän varaamat jätkät lähtee viikoksi Columbukseen. Siellä pelaajat tutustuvat organisaatioon, ja minä pelaajiin. Toinen kesän iso juttu on Columbuksen kesäleiritys. Kypsimmät varaukset voivat saada sen kautta jo suoraan pelipaikan joukkueesta, mutta monella nuorella NHL-pelaajaksi kehittyminen vie kahdesta viiteen vuoteen, Ruutu taustoittaa.

– Siksi minutkin on palkattu.

NHL:n palkkakatto on nostanut vuosittaisen varaustilaisuuden merkitystä huimasti: viime vuosien mestarijoukkueiden avainpelaajat ovat olleet lähes aina seuran omia varauksia.

– Jokainen varattu pelaaja on seuralle suuri sijoitus organisaation tulevaisuuteen. Siksi pelaajiin ollaan valmiita uhraamaan paljon aikaa ja rahaa, jotta sijoituksesta tulisi kannattava, Ruutu muotoilee.

Aina näin ei ole kuitenkaan ollut. Kun Ruutu itse varattiin NHL:ään kesällä 1998, ei varauksen tehnyt Vancouver Canucks pitänyt mieheen juurikaan yhteyttä.

– Varauksen jälkeen mulle tuli Vancouverista yksi puhelinsoitto ja siinäpä se yhteydenpito käytännössä oli. Koko homma tuntui eräänlaiselta tyhjiöltä: mä olin pelaajana täysin omillani.

Vaikka Ruutu nousikin lopulta Vancouverissa NHL-pelaajaksi, ei hän halua yhdenkään suojattinsa kokevan samaa tyhjiötä kuin hän. Siksi Ruutu tekee Columbuksen varauksille heti selväksi, että hän on apu, jolle voi aina soittaa.

– Eniten me puhutaan tietenkin pelillisistä asioista, mutta paljon myös kaikesta muustakin. Mä olen pelaajille samalla tietynlainen henkinen tukihenkilö, Ruutu selvittää.

– Luottamuksen rakentaminen pelaajiin onkin ehkä työni haastavampia puolia. Tehtävänäni on saada pojat ymmärtämään, että vaikka olenkin Columbuksen palkkalistoilla, teen töitä ensisijaisesti pelaajalle itselleen.

Ja kun luottamuksellinen suhde on kerran rakennettu, ei se pääty myöskään pelaajan noustessa NHL-miehistöön.

– On ollut hienoa huomata, että jätkät ovat vielä NHL:stäkin soitelleet mulle. Kaikista asioista ei ole välttämättä helppoa puhua esimerkiksi valmentajan kanssa. Siksi onkin tärkeää, että pelaajalle löytyy organisaatiosta mun kaltainen henkilö, jonka kanssa mieltä painavia asioita voi käydä luottamuksellisesti lävitse.

NHL:n varaustilaisuuden mielenkiintoisimmat nimet

Rasmus Dahlin (Frölunda)Ruotsalaispuolustajaa pidetään yksimielisesti draftin parhaana pelaajana. ”Ruotsin Bobby Orr” on loistavasti liikkuva, poikkeuksellisilla hyökkäysominaisuuksilla varustettu kiekollinen pakki, joka osaa myös puolustaa.

Jesperi Kotkaniemi (Ässät)Pikkuleijonat u18-kultaan johdattanut Kotkaniemi on todennäköinen top 10 -varaus. Jotkut asiantuntijat ovat ennustaneet draftin keskushyökkääjän menemään jopa varausvuorolla kolme.

Rasmus Kupari (Kärpät)Kärppävalmentaja Mikko Manner kuvailee Kuparia ”sekoitukseksi Jesse Puljujärveä ja Sebastian Ahoa.” Älykkään kahden suunnan keskushyökkääjän odotetaan menevän ensimmäisen varauskierroksen loppupäässä.

Veini Vehviläinen (Kärpät)21-vuotias maalivahti oli teinisensaatio, mutta NHL-varausta ei koskaan tullut. Nappaako joku NHL-seura Kärpät SM-kultaan torjuneen Vehviläisen oikeudet draftin loppupään kierroksilla?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .