Esa Tikkanen piti valmennuskutsuaan ensin pilana

Kun Esa Tikkaselle soitettiin joulun alla ja kysyttiin hänen halukkuuttaan valmentaa jääkiekon Mestiksen Jokipoikia, hän ei ihan heti uskonut kuulemaansa.

- Nauroin ensimmäiseksi ja luulin sitä pilaksi. Mutta siitä ei sitten ollut kysymys ja sen jälkeen olikin helppo tehdä myönteinen päätös.

Tikkanen on rento ja ystävällinen. Stadin murre on helppotajuista. Puhe soljuu nopeaan tahtiin, kuten ennekin.

Viiden NHL-mestaruuden mies Esa Tikkanen, 45, ei ole aiemmin valmentanut Suomessa, Etelä-Koreassa ja Norjassa kylläkin kausina 2004-2006.

Tikkasen valmennusfilosofia on melko yksinkertainen: - Jos ei lauota ei tule maalejakaan. Ihan samantekevää, minkälainen veto on. Kaikki tietää, ettei nykyjääkiekossa montaa maalia tehdä täysviisikoin. Yli- ja alivoimat merkkaavat paljon.

Miten Kontulassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt stadin kundi, kuuluisan tiki-talkin taitaja, viihtyy lähes susirajalla, Pohjois-Karjalan Joensuussa?

- Ei minkäänlaisia hankaluuksia sopeutua. Mulla on siellä hyviä ystäviä. Mut on otettu hyvin vastaan, ei tässä ole murheita. Asun tosin Helsingissä, ja pääsen aina välillä perheeni pariin.

Katsomoissa ja kahvipöydissä

Kun Tikkanen tuli jääkiekkourallaan pääkaupunkiseudulle ja lähes kotimaisemiinsa Vantaalle pitkän tauon jälkeen, niin monet tulivat paikalle hänen vuokseen. K-Vantaan pelejä oli Mestiksessä seurannut keskimäärin 700 katsojaa, Tikkasen vieraillessa heitä oli yli tuhat.

- Totta kai matsi täällä toi hieman ylimääräistä värinää, vaikka taisi sitä olla enemmän katsomossa kuin mulla. Toka matsi ja heti tänne. Olen itse kuitenkin pelannut matsin jos toisenkin. Tiesin, että tuolla oli paljon tuttuja ja ystäviä paikalla.

Kahvipöytäkeskustelut Joensuussa ovat nousseet aivan uudelle tasolle Esa Tikkasen tultua Jokipoikien valmentajaksi.

- Näin olen kuullut, Tikkanen vahvistaa.

- Se on ihan hyvä, Joensuu ei ole kovin suuri paikka eikä se minua haittaa.

Perjantaina Jokipojat kohtaa Tikkasen komentamana ensimmäisessä kotiottelussaan Mestiksen viimeisenä olevan TuTon. Normaalisti Jokipoikia seuraa kotikatsomossa noin 1 600-1 700 katsojaa. Nyt paikallisen toimittajan mukaan odotettavissa on yli kolmetuhatta silmäparia.

TuTo-ottelu on Tikkaselle jälleen ns. kuuden pisteen taisto.

- Pelataan veitsi kurkulla koko ajan. Jälleen kerran lähdetään pelaamaan pudotuspeliä. Mutta matseja on onneksi vielä 16 jäljellä.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.