Hölmöilyä, kohellusta ja maukas tehominuutti

Lauantaina Hämeenlinnassa kohtasivat kaksi erikoistilanteissa kunnostautunutta joukkuetta, sillä vastakkain asettuivat SM-liigan ylivoimatilastojen kärkitiimit. Runkosarjan kaikki pelatut ottelut huomioitaessa liigan tehokkain ylivoimajoukkue oli ennen lauantain kamppailua JYP. Puolestaan HPK oli tarvinnut vähiten ylivoima-aikaa yhden maalin tekemiseen, kun tarkastelussa oli pelkät kotiottelut. Lauantai-iltana Rinkelinmäellä olisikin voinut kuvitella maaliverkkojen heiluvan tiuhaan, sillä juuri ylivoimaa aikaa JYPin ja HPK:n kohtaamisessa jaettiin ruhtinaallisesti. Toisin kuitenkin kävi.

Erityisesti kotijoukkue Kerhon on syytä katsoa peiliin lauantain koitoksen suhteen. Kotikaukalossaan aikaisemmin tällä kaudella yv-peliään erittäin tehokkaasti myllyttäneille isännille tarjoiltiin rutkasti ylivoima-aikaa, kun JYP pelaajat istuivat peräti kymmenen kertaa jäähyboksissa. Siitä huolimatta Kerho ei onnistunut kertaakaan tuikkaamaan kiekkoa ylivoimalla JYP-maaliin. Vierailijat pääsivätkin pälkähästä, sillä suurin osa JYPin ottamista jäähyistä oli hurrikaanipaidoilta todellisia hölmöilyjäähyjä. Tosin muutama vihellys voidaan hyvällä syyllä laittaa myös tuomarikaksikko Jari-Pekka Pajulan ja Hannu Henriksonin pätemisen piikkiin.

Myöskään JYP ei voi olla tyytyväinen ylivoimapelaamiseensa. HPK-pelaajille tuomittiin ottelussa viisi kakkosta, mutta myös JYPin ylivoima oli lauantaina ruosteessa. Sen sijaan alivoimapelaaminen ansaitsee erityisesti vierasjoukkueen osalta kiitosta, sillä rehellisyyden nimissä HPK:n yv-osuma ei ollut edes lähellä totetua.

Lopuksi trilleri

Kun useat jäähyt rikkoivat ottelun kulkua ja molemmat osapuolet kohelsivat ylivoimapelinsä suhteen, saatiin ottelun avausmaalia odotella aina kolmanteen erään asti. Maalihanat aukaisi JYP, joka oli tasakentällisin hienokseltaan hallinnut kahta ensimmäistä erää. Kuparisen rikkojana kunnostautui hyvään lentoon viime aikoina päässyt Juha-Pekka Hytönen, joka sivalsi b-pisteen ulkokaaren tuntumasta kiekon yläriman kautta ohi HPK-kassari Mika Järvisen. Hytösen osumaan syöttöpisteen saivat Kristian Näkyvä ja Ossi Louhivaara.

JYP iski pian uudestaan, kun Filip Riska punnersi kiekon itselleen maalin takana ja tarjoili namupassin maalinedustalle spurtanneelle Miika Lahdelle. Kolmosketjun sentterinä pelanneella Lahdella oli lopulta helppo työ sutaista kiekko lähietäisyydeltä HPK-rysään. Hytösen ja Lahden osumien välillä aikaa ehti kulua vain 56 sekuntia.

JYP jäädytti ottelun maaliensa jälkeen tehokkaasti ja vältteli viisaasti turhia riskejä. Siitä huolimatta se onnistui vielä pelin viime minuuttien tunaroinnillaan aiheuttamaan kannattajilleen sydämen tykytyksiä. Ensiksi Kerhon ykkösketju sai aiheutettua pyörityksen JYPin puolustuspäätyyn ja isännät onnistuivat myös kaventamaan. Maalin iski laitahyökkääjä Janne Kolehmainen, joka sai komean poikittaissyötön jälkeen tuikata kiekon ohi Riku Heleniuksen.

Kolehmaisen kavennuksen jälkeen JYP-puolustajista Mikko Viitanen otti vielä reilu minuutti ennen päätössummeria typerän kaksiminuuttisen. Vieraiden onneksi HPK:n ylivoimapeli ei kuitenkaan tuottanut enää päätöshetkilläkään tulosta, ja loppulukemat kirjattiin JYPille 1–2 (0–0, 0–0,1–2).

Putki poikki

Vaikka ylivoimapelaamiseen ja jäähyherkkyyden suhteen lauantai-ilta jätti JYPin osalta rutkasti parantamisen varaa, voi Jyrki Ahon luotsaama hurrikaanimiehistö ehdottomasti olla tyytyväinen Hämeenlinnan pistesaaliiseen. Lauantainen voitto Ritari-areenalla tarkoitti JYPille myös lähes kahden vuoden mittaisen putken katkeamista, sillä jyväskyläläisten edellinen voitto Hämeenlinnassa nähtiin maaliskuussa 2010. Samalla lauantain päänahka oli JYPille kauden ensimmäinen HPK:sta.

Voitollaan JYP vankisti asemiaan liigan ylemmän pudotuspeliviivan yläpuolella. JYPin sijoitus on sarjassa edelleen kuudes, mutta esimerkiksi liigakakkosena väijyvä Pelicans on lauantain jälkeen enää vain kuuden pisteen päässä jyväskyläläisistä.

JYP on myös liigan kuumin joukkue tällä hetkellä. Kymmenestä edellisestä kamppailustaan hurrikaaninutut ovat nyt hävinneet vain kaksi. JYPin seuraava liigakamppailu on tiistaina Oulussa Kärppien vieraana, joka on liigan pudotuspeliasetelmien kannalta äärimmäisen tärkeä ottelu. JYPin seuraava kotiottelu on puolestaan  ensi lauantaina HIFK:ta vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ässät katkaisi Lukon putken

Kärpät järjesti Aravirralle lepovuoron

Pelicans konttasi jälleen kärkiseuran kukistettuaan

Jokerit puolusti pisteet TPS:lta

Radio City kuului kesken Radio Jyväskylän kiekkolähetyksen

SaiPa yllätti Pelicansin, Kärpät nöyryytti Bluesia