HIFK rampana Hippokselle

ASETELMA: Sarjakärki JYP hävisi HIFK:lle Helsingissä reilu kuukausi sitten. Sen jälkeen tappioita ei ole tullutkaan, vaan syksyn aikana kaikki mahdolliset yli- ja haukkumasanat keränneet hurrikaanipaidat lähtivät tauolle kymmenen ottelun voittoputkessa. Voittoputken maaliero on kerrassaan käsittämätön: 31-9. Samaan aikaan stadilaiset ovat pelanneet yhdeksän ottelua, joista on saaliina kuusi voittoa. Taulukossa kolmantena majaileva HIFK kuuluu mestariehdokkaisiin, mutta yhtä jämäkkää sen meno ei ole vielä ollut kuin JYPin. Parhaimmillaan joukkue pelaa loistavaa ja viihdyttävää jääkiekkoa, mutta välillä tulee kummallisia "keskittymiskatkoksia", joiden seurauksena omissa kolisee oikein urakalla. Kahdessa viimeisimmässä ottelussa ennen taukoa HIFK:n verkkoon livahti tosin vain yksi kiekko.

Hippoksen tiistai-illassa väännetään siis todellinen SM-liigan huippuottelu, jossa maalinteko tasakentällisin on äärimmäisen vaikeaa. Tilastollisesti JYP on suosikki, sillä kauden kotiotteluissaan se on menettänyt vasta yhden pisteen. HIFK on JYPin tavoin voittanut kaikki kotipelinsä, mutta vieraissa ryhmä on ollut kesympi. Yhdeksästä matkapelistä on plakkarissa vain kolme voittoa.

Suvereenin alkukauden pelanneen JYPin osalta kysymys kuuluukin, kuinka hurmostila on säilynyt läpi kymmenen päivän pelipaussin. Toinen kysymys kuuluu, kuinka hyvin sen täytyy tässä kohtaa kautta säilyä? Syksyn mestari kun harvoin on kevään mestari, kuten Lukon esimerkki viime kaudelta oivasti osoittaa. Hurrikaanileirin harjoituksissa on tauon aikana pidetty epäilemättä melkoista haipakkaa, tosin lepopäiviäkin jaksoon todistettavasti mahtui.

JYPin riveistä puuttuvat pitkäaikaispotilaan Miika Lahti sekä Jani Tuppurainen, jonka peukalonparantelujakso venyy leikkauksen vuoksi kolmesta viikosta kahteen kuukauteen. Vaikka JYPiltä kultakypärä puuttuukin, on HIFK paljon pahemmin siipirikko. Sivussa ovat aivotärähdyksen jälkioireista yhä kärsivä superjuniorin Mikael Granlundin lisäksi Jeff Hamilton, Kimmo Kuhta ja Toni Söderholm.

ARVIO: JYP ei ole tämän kauden kotiotteluissa päästänyt kertaakaan enempää kuin kaksi maalia - ja sekin on tapahtunut vain kerran. Yhteen maaliin vastustaja on joutunut tyytymään neljä kertaa ja peräti viisi kertaa vastustaja on joutunut kotimatkalle tyystin ilman osumia. Niinpä HIFK:nkin maalimäärää sopii kairata väliltä 0-2. JYP tehnee kolme tai neljä.

SEURAA HEITÄ: Maikkarin JYP-taustaiset kommentaattorit Sinuhe Wallinheimo ja Hannu Aravirta hehkuttivat läpi viikonlopun EHT-turnauksen Jyrki Välivaaran otteita leijonapuolustuksessa. Välivaaran vankan suorituksen huomasi myös turnausta seurannut media, joka äänesti miehen Helsingin kinkereiden allstars-miehistöön. Vaka, vanha Välivaara ei hosu, ei höntyile, vaan toimittaa kiekon eleettömän varmasti joukkuekaverin lapaan. Välivaara on perinteisesti parantanut juoksuaan huomattavasti kevättä kohden, joten 34-vuotias konkari voi hyvinkin olla matkalla kohti elämänsä kautta.

Vaikka HIFK-hyökkääjä Lennart Petrell näyttääkin nuorelta Heikki Silvennoiselta, ei kaukalossa paljon naurata, kun tämä kaveri tulee vastaan. Voimalaituri nakutti yhden kauden piste-ennätyksensä (19+11=30) jo neljä vuotta sitten, mutta tällä kaudella se on vaarassa. 20 ottelun jälkeen saldo on 6+8, joten tasaisen vauhdin taulukolla Petrell on yli 40 pisteen vauhdissa. Pelasi Välivaaran tavoin mainion maajoukkueturnauksen viikonloppuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.