Heikkilä & Kulmala: Jääkiekkojournalismi on terävöitynyt vuosikymmenten varrella - "Se oli aika hampaatonta silloin"

KSML.tv:n kiekkostudio pui jääkiekkojournalismin kehitystä edellisen neljän vuosikymmenen aikana ja peilaa sitä elämäntyöstään palkitun Ilkka Kulmalan uraan.

KSML.tv:n kiekkostudion toinen vakiojäsen Ilkka Kulmala palkittiin maanantaina Jääkiekkotoimittajat ry:n Pentti Lindegren -palkinnolla, joka jaetaan pitkästä elämäntyöstä jääkiekkojournalismin saralla. Tuomas Heikkilä huijasi täysin häikäilemättömästi vaatimattoman kollegansa puhumaan itsestään ja urastaan.

- Todella paljon ovat asiat muuttuneet sen jälkeen, kun tulin Keskisuomalaisen urheilutoimittajaksi 1977. Laittoivat silloin nuorelle pojalle hoidettavaksi tällaisen jämälajin kuin jääkiekko, Kulmala muistelee uran alkutaivalta.

Jämälaji siksi, että tuolloin Jyväskylässä ei ollut vielä jäähallia, eikä kaupungissa ollut koskaan pelattu lätkää pääsarjatasolla. Sen aika koitti vasta lähes vuosikymmentä myöhemmin, keväällä 1985.

Jos oli jääkiekko noihin aikoihin täysin eri peli kuin nykyään, erilaista oli myös jääkiekkojournalismi.

- Silloin kirjoitettiin seuraavan päivän lehteen kronologinen otteluselostus maali kerrallaan ja todettiin lopuksi, että ottelun parhaan palkittiin Pekka Saikkonen, Kulmala murjaisee.

- Se oli aika hampaatonta journalismia silloin, hän lisää.

1980-luvun edetessä hän pyrki hakemaan kiekkokirjoittamiseen kriittisempää otetta. Sillä oli seurauksensa.

- Olin Tampereella raportoimassa KooVee-JYP -divarimatsista ja menin pelin jälkeen haastattelemaan silloista JyP HT:n päävalmentajaa Erkka Westerlundia. Joukkueenjohtaja Pentti Mikkilä kuitenkin ilmoitti, että Westerlund ei anna haastattelua, koska hän ei ollut tyytyväinen JYPin edellisen ottelun raportointiin Keskisuomalaisessa, Kulmala nauraa.

- No, JYPin toiminnanjohtaja Urpo Helkovaara määräsi meidät sitten Jyväshoviin syömään lankkupihvit ja sen jälkeen meillä on ollut Erkan kanssa erittäin hyvät välit, hän hymähtää.

Kulmalan ohella Lindegren-palkinnolla palkittiin toinenkin 63-vuotias, Aamulehden Tapani Salo. Kumpikin on onnistunut päivittämään itseään vuosien varrella ja pysymään kelkassa, vaikka moni nuorempikin on siitä jo pudonnut.

Kuinka kummassa ajan hermolla pysyminen on papoilta onnistunut? Kenelle siitä lähtee suurin kiitos? Millaista muutosta tämän hetken tekemiseen veteraanitoimittaja kaipaisi? Miksi lempeä "Dylan-hippi" on viihtynyt niin pitkään jääkiekon joskus brutaalissakin maailmassa?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastaus oheiselta videolta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .