Huh, mikä löylytys Hakametsässä – Onko JYPin eväät syöty?

Kun jääkiekon SM-liigan runkosarjaa on jäljellä enää kymmenkunta kierrosta, alkaa jokainen joukkue olla siinä pisteessä, että suoritustason pitäisi lähestyä optimaalista – muuten alkaa tulla kiire ennättää mestaruustaistoon mukaan. JYPin liigamiehistön osalta tämä on huolestuttava fakta, sillä hurrikaaninutuilla riittää yhä isoja murheita. Siitä nähtiin tyly muistutus Tampereella tiistaina.

Siinä missä moni muu liigajoukkue – kuten vaikkapa Blues ja Tappara – ovat viime viikkoina pystyneet selvästi nostamaan omaa tasoaan, ei JYP ole löytänyt helmikuussa piristyssuihketta pelaamiseensa. Päinvastoin, jyväskyläläisryhmä on sortunut viime kierroksilla samoihin helmasynteihin, joita joukkueelta on nähty läpi kauden: velttoon oman maalin puolustamiseen ja ailahteluihin pelien sisällä.

Tiistai-iltana Hakametsässäkin JYPin tutut ongelmat kävivät kalliiksi. Kotijoukkue Tappara rokotti vieraiden lepsuilusta armotta ja latoi taululle tylyt murskalukemat: 7–1 (2–1, 3–0, 2–0).

Jäähyt kostautuivat

Rökäletappiostaan huolimatta JYP aloitti Tapparan vieraana ärhäkästi. Ottelun alkuhetkillä tahtipuikkoa heiluttikin hurrikaanijoukkue, ja JYP oli useaan otteeseen lähellä maalia. Muun muassa Markus Nenonen karkasi läpiajoon ja Jani Tuppurainen nousi maalin takaa röyhkeästi tekopaikkaan. Tappara-vahti Juha Metsola oli kuitenkin vankkumaton.

Tappara iski kuitenkin ottelun avausmaalin. JYP-hyökkääjä Valtteri Hotakainen passitettiin jäähyaitioon, ja tämän vuoden puolella tehokkaasti erikoistilanteita hyödyntänyt kotijoukkue jatkoi viime viikkojen hyviä otteitaan. Maaliahne Olli Palola siirsi isännät johtoon sutimalla kiekon nollakulmasta sisään Tuomas Tarkin varusteiden kautta.

JYP ei lannistunut vielä tästä. Flunssan jälkeen kokoonpanoon palannut Tuomas Pihlman ohjasi numerot tasoihin pari minuuttia Palolan maalista. Myös JYPin osuma syntyi ylivoimalla. Syöttöpisteet merkattiin Mikko Luomalle ja Tuppuraiselle.

Tappara onnistui iskemään erässä kuitenkin vielä kertaalleen. Jan-Mikael Järvinen latasi onnekkaan pompun jälkeen porkkanapöksyt johtoon.

Avauserässä tasaväkisesti Tapparan kanssa mellastaneen JYPin vaikeudet alkoivat toden teolla toisessa erässä. Heti erän alussa JYP-pelaajat sortuivat jäähyihin ja Tappara pääsi lisäämään johtoaan. Puolustaja Teemu Aalto latasi lämärillä lukemiksi 3–1.

Toinen erä oli kokonaisuutenakin Tapparan suvereenia hallintaa. Kotijoukkue iski Aallon osuman lisäksi myös kaksi muuta maalia, joiden myötä JYP-ryhmän selkäranka katkesi selvästi. Ensiksi osui Palola ja erän loppupuolella Jukka Peltola latasi Tapparan viidennen maalin – alivoimalla.

Palolalle hattutemppu

JYP yritti katastrofaalisen toisen erän jälkeen saada vielä jonkinlaista herätystä aikaiseksi, mutta ketjumuutoksetkaan eivät tuoneet uutta ryhtiä päätöserään. Tappara kaunistelikin kolmannessa erässä murskalukemiaan kahdella osumalla, kun erän alussa maalin makuun pääsi Antti Erkinjuntti ja vajaat viisi minuuttia ennen päätössummeria Palola sinetöi itselleen hattutempun.

JYPin esitys Hakametsässä ei jättänyt lapsille kerrottavaa. Helpohkot oman pään virheet, vaatimaton viimeistelytehokkuus ja ennen kaikkea laiska asenne kamppailutilanteissa ovat ominaisuuksia, joista hurrikaaninuttujen pitäisi päästä pikapuoliin eroon. Muuten eväät tämän kauden osalta uhkaa tulla syödyiksi turhan aikaisin.

Myös konkreettisemmin JYPillä alkaa olla jokseenkin tukalaa. Tappio tiesi JYPille nimittäin sitä, että sijoitus sarjataulukossa tipahti jälleen pykälällä. Hurrikaaniryhmä on nyt kuudentena eli viimeisenä joukkueena suoran pudotuspeliviivan yläpuolella. Eroa takana hengittävään Bluesiin on kolme pistettä.

JYPin seuraava koitos on perjantaina, jolloin Ässät saapuu Hippokselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.