Illan liigakierros on ”El farssi” – JYP saa ihmiskuulansa takaisin

ASETELMA: Tiistai-iltana suomalaisille lätkäjännäreille tarjoillaan varsinainen herkkupala, kun Suomi ja Venäjä kohtaavat nuorten MM-finaalissa. Hämmentävää kyllä, samanaikaisesti tahkotaan myös viiden pelin kierros jääkiekon SM-liigassa.

Monen mielestä SM-liiga tekee todella ison virheen, koska sarja ei kunnioita tänään Helsingissä pelattavaa MM-finaalia ottelutauolla. Otteluohjelmien laatijat ovatkin saaneet jo kovaa kritiikkiä esimerkiksi pelaajilta. Muun muassa entinen JYP-hyökkääjä Tuomas Vänttinen kuvaili tapausta sosiaalisessa mediassa ”El farssiksi”.

Yhtä kaikki, JYPin osalta ilta pitää sisällään vierasottelun Hämeenlinnassa, johon hurrikaaniryhmä rynnistää väkevistä lähtökohdista. Viimeksi viikko sitten Kuopiossa (voitto 3–2 vl.) pelannut JYP on löytänyt lokakuun jälkeen huiman myötätuulen. Sen siivittämänä JYP-laiva on noussut kohisten sarjan kärkikahinoihin. JYPin pisteputki on tällä hetkellä 12 ottelun mittainen, joista voittoja on peräti 11.

Alkusyksystä jopa neljän ottelun viikkoja pelanneella JYPillä on takanaan rauhallinen ottelujakso. Viimeisen kuukauden aikana pelejä on ollut vain kuusi, joten uuden vuoden haasteita varten akut on nyt syytä olla tapissa.

Energiavarastoja hurrikaaninutut tarvitsevatkin, sillä edessä on poikkeuksellisen raastava rypistys. Helmikuun maajoukkuetaukoon päättyvä 31 päivän jakso sisältää JYPin osalta peräti 15 liigakamppailua.

Nuorten MM-finaalissa JYPistä mukana ovat maalivahti Veini Vehviläinen ja puolustaja Sami Niku, Kerhosta puolestaan puolustaja Joni Tuulola. JYPin sivussa ovat myös Tuomas Pihlman, Mathias Tjärnqvist ja Juuso Pulli.

ARVIO: JYP ja HPK ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Voitot ovat tasan. Syyskuussa Kerho haki Hippokselta 6–3-voiton, mutta lokakuussa oli hurrikaanipaitojen vuoro juhlia vierasvoittoa (1–2).

Rinkelinmäki on perinteisesti ollut JYPille haastava paikka pelata. Esimerkiksi viime kaudella JYP taipui Hämeenlinnassa kahdesti. Tällä kertaa jyväskyläläisjoukkuetta voi kuitenkin pitää ottelun selvähkönä ennakkosuosikkina. Kuntopuntarilla mitattuna JYP on liigan suvereeni ykkönen tällä hetkellä.

JYP on siis suosikki, mutta ei kotijoukkuekaan täysin vailla mahdollisuuksia ole sarjataulukon jumbosijastaan huolimatta. Kotiotteluiden kuntopuntarissa HPK on viiden ottelun otannalla liigan kolmanneksi paras joukkue. Viidessä edellisessä kotiottelussa Kerhon tehtyjen maalien keskiarvo on 2,6, mutta päästettyjen maalien vain 1,4.

JYP puolestaan on tehnyt viidessä edellisessä vierasottelussa keskimäärin reilut kolme maalia per peli ja päästänyt samaan aikaan tasan kaksi osumaa ottelua kohden.

Veikkauksen kerroinjakauman perusteella vedonlyöjien mielestä kolme todennäköisintä lopputulosta illan ottelussa ovat JYPin vierasvoitot 1–4 , 2–4  sekä tasapeli 2–2. Sen sijaan kummankin joukkueen vähämaalinen voitto antaisi huomattavasti muhkeamman kertoimen. Tämä on vedonlyöjän hyvä pitää mielessä.

SEURAA HEITÄ: JYP saa tänään riveihinsä kauan odotetun ihmiskuulan, kun vauhtihyökkääjä Darryl Boyce palaa askiin. Kanadalaislaituri tuo JYP-ryhmään ennen kaikkea luisteluvoimaa ja taklausvoimaa. Boyce ehti alkukauden 12 ottelussa kirjata tililleen kaksi syöttöpistettä. Maalitili hänellä on tämän kauden osalta kuitenkin yhä avaamatta.

HPK:n kultakypärää kantaa sentteri Sakari Manninen, 23, joka pelaa ensimmäistä kauttaan ritaripaidassa. Kärpissä Suomen mestaruutta viime keväänä juhlineelle Manniselle kuluva sesonki on ollut läpimurto. Manninen on nakuttanut 34 ottelussa tehot 6+14=20, mikä on jo nyt hänen uusi piste-ennätyksensä. Entinen syntyi viime talvena, jolloin 51 ottelun saldo oli 4+15=19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.