Jättiläiset virallistivat suhteensa – "Tarvitsemme toisiamme"

Kiekkokonglomeraatti JYP Jyväskylä Oy ja Jyväskylän MM-rallin järjestäjä AKK Sports Oy tiedottivat torstaina laajamittaisesta, joskin vielä jäsentymättömästä yhteistyöstä. Sopimuksen tarkoituksena on yhdistää kahden merkittävän jyväskyläläisen urheilutahon voimavaroja ja tuoda kummankin lajin yleisöjä lähemmäs toisiaan.

Paikallisen urheilubisneksen jättiläisten sopimus on kestoltaan kolmivuotinen.

– Varmaan monelle herää kysymys, miksi vasta nyt?, AKK Sportsin toimitusjohtaja Tiina Lehmonen pyöritteli.

– Jollain tavalla olemme tehneet yhteistyötä jo kauan, nyt oli aika virallistaa se. Koko meidän toimistomme on jääkiekkohenkinen ja jyppihenkinen, hän muotoili.

JYPin toimitusjohtaja Kari Tyni muotoili omat näkemyksensä seuraavasti.

– Tavallaanhan se on ihmeellistä, että emme ole aiemmin tehneet laajempaa yhteistyötä, mutta toisaalta nyt on loistava hetki tälle sopimukselle. Ajat ovat taloudellisesti haastavat, nyt jos koskaan tarvitsemme toisiamme, Tyni sanoi.

– Päästään hyvän brändin matkaan. Ralli näkyy kiekossa ja kiekko rallissa jatkossa ihan uudella otteella, hän lisäsi.

Yhteistyön konkreettisista ilmenemismuodoista osapuolet eivät tuoreeltaan osanneet kovin paljon kertoa. Tietotaitoa pyritään vaihtamaan monella tasolla ja kumpikin tarjoaa yhteistyökumppaneiden verkostoa toisen käyttöön. Ensimmäinen asia, jossa sopimus on silminnähtävissä, ovat Jyväskylän MM-rallin kummipelaajat Juuso Ikonen ja Marko Kauppinen.

– Kauppinen oli suorastaan kilpailunjohtaja Kai Tarkiaisen vaatimus, Tyni naurahti.

Kauppinen on mikkeliläinen, kuten Tarkiainenkin. Kumppanuus tarkoittaa epäilemättä myös sitä, että Kauppisen JYP-sopimus ei jää vuoden lopussa umpeutuvan try outin mittaiseksi, vaan kattaa vähintäänkin loppukauden.

Harju halutaan säilyttää

Tiina Lehmosen mukaan JYP oli AKK:lle ainoa mahdollinen kiekkokumppani. Vaikka vuosien varrella kisan pääkallonpaikan siirtämisellä Lahteen, Tampereelle tai jopa Helsinkiin on spekuloitu, ei ralliväki suunnanut katseitaan Pelicansin, Tapparan, Ilveksen, HIFK:n tai edes Jokereiden suuntaan.

– En oikein osaa edes kuvitella tämän kaltaista yhteistyötä kenenkään muun kuin JYPin kanssa, Lehmonen totesi.

– Tietysti haluamme reitin osalta toimia mahdollisimman laajalla alueella ja olla suomalainen urheilutapahtuma, mutta rallin sielu on Jyväskylässä, hän tiivisti.

Jyväskyläläistä sielua vahvisti viime kesänä legendaarisen Harjun kaupunkierikoiskokeen paluu reitille 16 vuoden tauon jälkeen. Päätöstä Harjun ajamisesta ensi vuonna ei ole, mutta järjestäjän tahtotila tuntuu olevan selkeä.

Legendasta ei haluta luopua.

– Harjusta jäi jotenkin todella hyvä mieli ja se toi uutta virtaa koko porukan tekemiseen, Lehmonen sanoi.

Neste Oil Ralli ja JYP aloittavat yhteistyön