JYP Naisilla ote "pojasta"

JYP Naiset taistelee tiukasti jääkiekon Suomen mestaruudesta. Otteluvoitot ovat nyt 2–2. Ratkaiseva viides kohtaaminen toteutuu tänään lauantaina Espoossa Espoonlahden jäähallilla. Peli alkaa kello 17.15.

Viime keskiviikon ottelu. Olihan se naisjääkiekkoa herkullisimmillaan – samalla eri sukupolvien kädenlyönti.

Riikka Välilä, 40, jakeli namumaalisyöttöjä, yhteensä neljä. Sanni Hakala, 16, toimitti kiekot pussiin, yhteensä kolmesti.

Upea näytös, joka siivitti JYP Naiset arvokkaaseen voittoon. Järjestyksessään neljännessä SM-finaalissa Espoon Blues kaatui Synergia-areenalla jopa helpohkosti numeroin 6–2 (2–1, 2–1, 2–0).

Eli JYP ja Blues ovat taas samalla viivalla (ottelut 2–2). Lauantaina karavaani siirtyy jälleen Espooseen. Siellä leikki loppuu. Jompikumpi kaappaa kannun, sille toiselle jää pettymys – ja hopea.

Sarja on ollut peräti erikoinen. Neljä kamppailua, neljä puhdasta kotivoittoa. Blues on hoitanut Espoon iltamat 6–0 ja 4–1, JYP Naiset puolestaan Jyväskylän menot 5–2 ja 6–2.

–Nyt oli taas virtaa, Sanni Hakala myhäili.

–Pakko oli näyttää, että pystytään hoitamaan homma. Ja ottamaan se kultamitali.

Hakala oli kaukalon pippuri. Pienikokoinen nuori nainen porhalsi laidallaan hurjaa vauhtia, otti kiekot haltuun ja pyssytti ne vastustamattomasti ohi Blues-vahti Isabella Portnojn.

Välilä taas. No, hän oli sopivan ”mammainen”. Suomen kaikkien aikojen naiskiekkoilija hallitsi luistelullaan, peliälyllään ja maltillaan tilan ja ajan. Bluesille Välilä oli mahdoton pideltävä.

–Koko kauden on tuntunut siltä, että oma peli menee aina vain parempaan suuntaan, Riikka kertoi.

Hän piti ennen tätä kautta kymmenen vuoden tauon. On luonnollista, että täyteen iskuun pääseminen ei sujunut kädenkäänteessä.

–Saattoi olla, että olympialaisetkin tulivat vastaan pikkuisen liian aikaisin.

Välilä nauttii suunnattomasti urheilemisesta nuorempiensa kera. Hakalan kanssa hänellä on ikäeroa 24 vuotta.

–Tykkään pelata samassa ketjussa Sannin ja Sailan (Saari) kanssa. Kun heille antaa syötön, he pistävät kiekon maaliin.

Kehut tulivat – totta kai – myös toisin päin.

–Riikalla on aivan mahtava pelisilmä, Hakala kuittasi.

Keskiviikkona ei ollut epäselvyyttä paremmuudesta.

JYPin naiset olivat luisteluvoimaisia, päättäväisiä ja ahneita. Blues rokotti kahdesti ylivoimalla, tasakentällisin vieraat olivat aseettomia edellisen Jyväskylän kamppailun tapaan.

–Puhuimme asiasta pukukopissa tyttöjen kanssa, valmentaja Jari Lindstedt kertoi.

–Täällä kotona kaikki tekeminen on mallikasta. Isolla kirkolla olemme sen sijaan jännittäneet aivan turhaan.

Lindstedt uskoi, että lauantaina tapahtuu muutos.

–Eiköhän me jotain keksitä viimeisen finaalin varalle.

Keskiviikko oli lupauksia herättävä. Joukkueen paketti oli tiivis aina maalivahti Meeri Räisästä myöten.

Naisten SM-sarjan heittopussimaisesta osasta Suomen mahtilajin melskeissä kertoo jotain se, että lauantai oli vielä neljännen kamppailun jälkeen täynnä kysymysmerkkejä.

–Emme tiedä, missä hallissa ratkaiseva finaali pelataan, Lindstedt ihmetteli keskiviikkona.

–Emmekä sitä, mihin aikaan.

Varsinkin hallilla on iso merkitys. Kaksi ensimmäistä Espoon taistelua vedettiin Espoonlahden ”minijäällä”, joka vastaa lähinnä Hippoksen harjoitushallia. Pieni aski lienee yksi syy siihen, että JYP Naiset on tuntenut etelässä olonsa orvoksi. Joukkue ei ole pystynyt käyttämään liikkuvuuttaan hyväkseen samalla tavalla kuin Synergialla.

Lindstedt ei tosin turvautunut tähän selitykseen.

–Kyllä kysymys on hyvin pitkälti siitä, että emme vain ole olleet riittävän huolellisia. Emme ole päässeet omalle tasollemme.

–Lauantaina pääsemme. Niin uskon.

JYPin avainnaisille on etua siitä, että edessä on kahden päivän huili. Valtaisia minuuttimääriä takovat Välilä, Hakala, Saari, Jenni Hiirikoski ja Rosa Lindstedt saavat lepuuttaa lihaksiaan.

–Pakko myöntää, että tänään piti päätöserässä jo antaa pikkuisen myöten, vähintään yli puolet kamppailusta jäällä urakoinut Välilä totesi.

–En mennyt ehkä joka tilanteeseen aivan viimeisen päälle. Selvä johto antoi siihen mahdollisuuden. Jos tarvis olisi ollut, tahdolla olisi puskettu täysiä.

Eikä epäilystäkään, etteikö näin tapahdu myös lauantaina.

Silloin on näet jo ”poika” pelissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.