JYP joutuu maksamaan Kovaselle korvaukset

Tommi Kovasen, 33, ääni puhelimessa on huojentunut.

- Nyt saatiin julkisuuteenkin vahvistus sille, että asiat menivät kuten minä vajaat kaksi vuotta sitten kerroin.

Välimiesoikeus on tehnyt päätöksen, jonka mukaan JYP:n ex-kapteeni ja Rauman Lukon nykyinen puolustaja selätti jyväskyläläisseuran dramaattisessa sopimuksen purkua koskeneessa kiistassa.

Oikeus määräsi JYP:n maksumieheksi. Seura joutuu pulittamaan Kovaselle 25 000 euroa. Korvausta pelaaja saa, koska hän ei pystynyt JYP:n asettaman siirtokiellon takia tekemään nopeasti uutta sopimusta toisen seuran kanssa.

Kun JYP:n asianajaja- ja muut kulut lasketaan, seura menetti prosessin takia yhteensä noin 55 000-65 000 euroa. Summassa ovat mukana myös Kovasen oikeudenkäyntikulut.

"Päätös on faktaa"

- En tiedä, olenko onnellinen. Tapaus oli kaikkinensa raskas, Kovanen selvitti.

- Mutta tyytyväinen olen. Välimiesoikeuden päätös on faktaa. Se selvittää vastaan sanomattomasti, että en purkanut sopimusta yksipuolisesti, kuten JYP väitti.

JYP:n näkemys on kaiken aikaa ollut se, että Kovanen jätti seuran ilman yhteistä sopimusta. Kapteeni ilmoitti kesken syyskauden, ettei tunne oloaan hyväksi hurrikaanileirissä. Hän halusi vaihtaa maisemaa ja suunnata ulkomaille, lähinnä Sveitsiin.

Tilanne huipentui Kovasen ja JYP:n silloisen valmentajan Matti Alatalon aamuiseen keskusteluun Hippoksen hallissa. Kovanen kertoi tilanteensa Alatalolle, joka ymmärsi, että pelaaja ei halua enää jatkaa joukkueessa. Valmentaja pyysi Kovasta kertomaan asian saman tien myös muille pelaajille.

Kovanen pakkasi kamansa ja lähti. Siitä lähtien on kiistelty siitä, oliko kevääseen asti ulottuneen sopimuksen rikkonut pelaaja vai seura.

JYP:n näkemys ei muuksi muutu

JYP:ssä oli tunnelma tiistaina hämmentynyt.

- Tällainen maailma on, toimitusjohtaja Jukka Seppänen huokasi.

- Toisaalta päätös ei yllättänyt. Koko pitkän käsittelyn ajan on ollut sellainen fiilis, että välimiesoikeus haluaa päätöksen, joka on yksilön kannalta edullinen.

Seppänen kiistää edelleen jyrkästi, että hän olisi purkanut sopimuksen Kovasen kanssa.

- Niin ei todellakaan tapahtunut. Keskustelimme toki puhelimessa, mutta välimiesoikeuden päätöksessäkin lukee, että sopimusta ei voi purkaa puhelinkeskustelun perusteella.

Välimiesoikeuden mukaan Kovasen esittämät näytöt kuitenkin riittivät. Ratkaiseva tekijä oli pelaajan käymä sananvaihto valmentajan ja joukkueenjohdon kanssa. Näin vaikka jo pitkän päätösselvityksen alussa todetaan, että Alatalo kehotti Kovasta kääntymään seurajohdon puoleen.

"Sopimusasioista sinun on keskusteltava toimitusjohtajan kanssa", valmentaja oli todennut pelaajalle.

Arveluttava signaali

Seppäsen mukaan oikeuden päätös on arveluttava signaali.

- Nyt annetaan ymmärtää, että määräaikainen työsopimuskaan ei ole minkään arvoinen. Pelaajan ei tarvitse sitä kunnioittaa.

JYP ei voi halutessaankaan viedä asiaa käräjäoikeuteen. Välimiesoikeuden päätöksestä ei voi valittaa, ellei se ole lainvastainen.

- Sitähän se ei ole. Kyseessä oli näyttötapaus. Nyt arvioitiin, että Kovasen esittämät näytöt ovat riittävät, Seppänen totesi.

- Toisaalta päätös ei meitä sen suuremmin hetkauta. Taloudellista tappiota ei juuri kertynyt, jos ajatellemme, että saimme HIFK:lta (jossa Kovanen kevään 2007 pelasi) suurin piirtein samanlaisen korvauksen, jonka nyt välimiesoikeuden päätöksen myötä menetimme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Huolestuttava ennakkopäätös, arvioi liigapomo Vuorinen

Case Kovanen arkistojen uumenissa