JYP-kapteeni riehaantui - "Silmä palaa kirkkaammin kuin vuosiin"

J-P Hytönen uskoo, että aiempaa yksilöllisempi kesäharjoittelu on virittämässä hurrikaanipaidat huippuiskuun.

JYP-kapteeni J-P Hytönen latasi keskiviikkona liigakauden avaustilaisuudessa ilmoille paljon puhuvan lausunnon.

- Silmä palaa JYPissä nyt kirkkaammin kuin moneen vuoteen, Hytönen totesi.

Silmän palaminen on toki jo melko kulunut kiekkofraasi, mutta innostuneen konkarin olemuksesta näkee, että harjoittelussa ja ilmapiirissä on uutta raikkautta.

- Tekemistä on muutettu paljon kesäharjoittelusta lähtien. Varsinkin fysiikkavalmennus on tehnyt paljon töitä sen eteen, että jokaisella oli mielekäs kesä. Mentiin enemmän yksilötasolle, Hytönen selvittää.

Filosofia oli se, että mitään ei tehdä, koska näin on ennenkin tehty. Fokus oli koko ajan vain ja ainoastaan siinä, mikä tekee jokaisesta hurrikaanipelurista entistä paremman jääkiekkoilijan.

- Mitä nyt olen ikätoverereiden kanssa jutellut, niin kaikki kokevat, että oli äärimmäisen mielekäs kesä ja kaikki ovat hyvässä kunnossa. On kollektiivisesti sama fiilis, Hytönen hehkuttaa.

"Jaloissa on paukkua"

37-vuotias kippari oli alkukauden harjoitus- ja CHL-otteluissa joukkueensa toiseksi tehokkain pelaaja saldolla 5+4 nuoren tshekkisentterin David Tomasekin (6+4) jälkeen. Vuosi sitten Hytösen meno laittoi pitkin syksyä pohtimaan, onko tuolloin 36-vuotiaasta koneesta revitty jo kaikki tehot irti, mutta nyt mies oli jo elokuussa kuin nuori varsa.

- Tuntuu, että pystyin vielä kehittymään kesän aikana ja tein oikeita asioita. Meidän ryhmällä (kokeneet pelaajat), joilla on niin sanotusti pohjat kunnossa, muokattiin harjoittelua sen mukaan. Esimerkiksi omalta osaltani halusin, että nopeus- ja voimatasot paranevat. Mentiin ne edellä ja jätettiin kestävyyspuoli todella minimiin.

Läpi uransa Hytönen on ollut joukkueensa isoimpia minuutteja pelaava hyökkääjä. Se, joka on kestävyytensä turvin raatanut vaikkapa loppuhetkien ratkaisevat alivoimatilanteet. Nimenomaan raatanut, usein terävyydenkin kustannuksella.

Nyt hän kokeilee jotain muuta.

- Luistelu on tuntunut helpommalta ja jalat ovat vahvemmat kuin muutamaan vuoteen. Jopa pelotti välillä, että voiko kestävyyden jättää noin vähälle, mutta jaloissa on paukkua ja nousseet voimatasot auttavat myös jaksamisessa, Hytönen analysoi.

- Vaatii rohkeutta muuttaa sitä, mitä on tehnyt 20 vuotta. Nyt tuntuu siltä, että se kannatti. Sen takia on sellainen olo, että silmä palaa entistä kirkkaammin.

Kolmekymppiset kieli pitkällään

JYPin vakionaamoista tunnetusti puolet on yli kolmekymppisiä ja 35 vuoden ikämiesiän ylittäneitä on kuusi. Hiekka tiimalasissa on monen kohdalla vääjäämättä valumassa loppuun eikä sitä voi estää, mutta hidastaa voi.

- Iän myötä sitä hakee täydellisyyttä. Minua kiinnostaa haastaa itseni siinä, kuinka hyvä Juha-Pekka Hytönen voi olla 37-vuotiaana, Hytönen pohtii.

Työnteosta homman ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni. Sedät jaksavat heilua.

- En olisi voinut muutama vuosi sitten osannut kuvitella tiettyjä nimiä pelipäivän aamujäiden jälkeen punttisalille tekemään voimaa sillä innolla ja meiningillä, että "mitä me voidaan tehdä", Hytönen nauraa.

Keneen viittaat "tietyillä nimillä"?

- Siellä on kaikki yli kolmekymppiset ihan kieli pitkällään!

Pitääkö olla huolissaan?

Silti monella niistä kolmekymppisistä on jo vähän raskas jalka ja samaan aikaan jääkiekko on yhä enemmän luistelupeli. Sille faktalle JYP ei voi mitään, vaikka taatusti kaikkensa yrittääkin.

CHL-kamppailuissa Tshekin viime kauden runkosarjan voittajaa HC Pilsenia vastaan piti välillä kiirettä, liikaakiin. Kokenut ja iäkäs oli Pilsenkin, mutta vikkeläjalkaisempi. Se rökitti JYPiä kahdessa kohtaamisessa yhteismaalein 10-4. JYPiä luisteluvoimaisempia joukkueita löytyy liuta myös liigasta, tosin harva on yhtä taitava kuin Pilsen.

Vaan pitääkö silti olla huolissaan?

- Näissä otteluissa nähtiin malleja siitä, miten meidän ei kannata pelata lätkää. Oli liikaa alivoimataistelua, eikä saatu montaakaan kertaa neljää ketjua rullaamaan läpi. Henkilökohtaisia virheitä tuli myös, mutta ei isommissa rakenteissa ollut mitään sellaista ongelmaa, josta pitäisi huolestua, Hytönen rauhoittelee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .