JYP korkkaa liigakauden HIFK-revanssilla – puolustuksessa yllätysdebytantti

Joonas Viinikainen syrjäytti Alex Lindroosin ja Roni Allenin hurrikaanipaitojen takalinjoilta.

ASETELMA: Viime kevään puolivälieräjoukkueiden kohtaaminen päräyttää 44. liigakauden käyntiin Hippoksella. Harjoitus- ja CHL-ottelut ovat kuin muisto vain, nyt mennään isoa kovaa. Kuten runkosarjan avauksessa yleensä aina.

Jotain kaikuja CHL-kamppailuista voi kuitenkin mukaan ottaa. Kun vastassa oli astetta heikompi joukkue, slovakialainen Banska Bystrica, JYP väläytti tulivoimaansa ja mätti kahdessa kohtaamisessa yhteensä 12 maalia. Toisaalta kaksi tappiota tshekkiläiselle HC Pilsenille toivat esiin hurrikaanipaitojen vaikeudet nopean pelinkääntöpelin edessä.

HIFK puolestaan kärsi CHL:ssa maalinteko-ongelmista. Puolalainen GKS Tychy toki kaatui pari viikkoa sitten 5-1, mutta sen jälkeen HIFK teki kolmessa seuraavassa ottelussaan vain neljä maalia, kun vastassa oli kahteen otteeseen Kai Suikkasen luotsaama Italian mestari Bolzano sekä uudelleen Tychy. Mutta kuten todettua, liiaksi näille ei pidä painoarvoa antaa.

HIFK pyrkii luisteluvoimaiseen kamppailupeliin ja esimerkiksi Joonas Raskin tai Iikka Kangasniemen liike on myrkkyä JYPille. Ison sentteriruutuun hankittu 39-vuotias Tommi Santala ei tähän ajatukseen oikein istu, mutta toisaalta hän pärjäsi mainiosti Sveitsin liigan Klotenissa vielä viime kaudella ja A-liiga on todellinen luisteluliiga. Santala muuten vietti käkikellomaassa peräti kymmenen kautta.

JYP pyrkii sekin rivakkaan pelinopeuteen, tosin pääosin melko raskailla jaloilla. Varsinaisia vauhtikoneita ei Lauri Merikiven miehistössä montaakaan ole. Näin ollen vaaditaan nopeaa päätä ja timanttista kiekkovarmuutta. Molempiin JYPillä toki eväitä on.

JYPin sairaslistalta löytyy pitkäaikaispotilas Mikko Mäenpään ohella eilen kolmekymppisiään juhlineen Markus Jokisen nimi. Jokinen sai aivotärähdyksen, kun Banska Bystrican Ben Marshall taklasi häntä sunnuntain ottelun loppuhetkillä rumasti suoraa päähän.

HIFK:lta puuttuvat Joe Finley, Juha Jääskä ja Thomas Nykopp.

ARVIO: Kauden avaus on aina arvaamaton ja JYP ja HIFK ennakkoon erinomaisen tasainen taistelupari läpi koko kauden. Kotikaukalo kallistaa vaakaa inasen JYPin suuntaan, ainakin siinä tapauksessa, että lataus ei karkaa yli. Sanotaan 3-2 suuntaan tai toiseen, ylitöillä tai ilman.

SEURAA HEITÄ: JYPin seitsemäntenä puolustajana on yllätysveto Joonas Viinikainen, joka pelaa tänään uransa ensimmäisen liigaottelun. Viinikainen oli hurrikaanikokoonpanossa vain yhdessä harjoitusottelussa alkukaudella, eikä pelannut ainuttakaan CHL-kamppailua. Taiteilijatyypiksi ja luontaiseksi peluriksi kuvattu Viinikainen on "jo" 20-vuotias, mutta ennen tätä kautta tilillä ei ole ainuttakaan miesten ottelua, ei edes mestiksestä. Viime kaudella JYPin A:ssa Viinikainen nakutti 44 ottelussa 9+23=32 pistettä.

HIFK:n takalinjoilla uransa ensimmäisen liigaottelun pelaa aavistuksen kokeneempi seppä. Elokuun lopulla Helsinkiin saapuneen Kyle Quinceyn tilastoista löytyy 586 NHL-ottelua. Hän pelasi taalaliigassa kaikkiaan 13 kautta, joista kymmenen viimeisintä ilman farmikomennuksia. Iso mies (188/95) ei suinkaan ole pelkkä luuta. NHL-uralta on kasassa 36+122=158 pistettä ja yhden kauden ennätys 4+34=38 paunaa, tosin kymmenen vuoden takaa. 33-vuotias Quincey ei ole aiemmin pelannut Euroopassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .