JYP romahti täysin, mutta voitti silti – "Ei tule ihan heti tuollaista mieleen"

Neljäs peräkkäinen voitto JYPille, totta. Tärkeät kaksi pistettä lopulta 3-2 -jatkoaikavoitolla, mutta turhan tärkeä hukattu yksi piste myös. Siksi perjantain iltapuhteeseen jäi myös voimakas tappion sivumaku, sellainen aurajuustomaisen luotaantyöntävä.

Illan kähmyssä nähtiin suorastaan mykistävä 20-minuuttinen. Nimittäin ottelun ensimmäinen erä.

JYP voitti laukaukset 21-3, eikä Jukureilla ollut ainuttakaan hyökkäysalueelta lähtenyttä kutia, joka olisi suuntautunut kohti hurrikaanimaalia. Kaiken järjen mukaan kotijoukkueen olisi pitänyt voittaa erä ainakin 3-0, sen verran oli touhua ja tohinaa Sami Rajaniemen vartioimalla jukurimaalilla. Mutta 1-0:aan se jäi, ei vähiten Rajaniemen ansiosta. Hän oli kiekon tiellä jo avauserässä 12 kertaa, yhteensä 26.

JYP oli aikansa kurinalainen, jämäkkä ja riittävän aggressiivinen. Kuin silloin ennen, joskus vuosikymmenen vaihteessa. Juuso Vainio viimeisteli vielä 2-0:aan heti toisen erän alussa, mutta sitten alkoivat vaikeudet ja lopulta paketti repesi aivan totaalisesti.

"Olihan siinä paikkoja"

Mikkeliläisten päävalmentaja Pekka Kangasalusta totesi erän olleen suojateiltaan kauden huonoin. Ei ole syytä epäillä, etteikö se pitäisi paikkaansa, mutta samaan aikaan JYP oli erinomainen.

- Loistava ensimmäinen erä ja hyvä alku toiseen, mutta sitten meidän hyökkäysrytmi sekosi. Kiekollinen pelaaja jäi vähän liukumaan ja kiekottomatkin. Sitten oltiinkin vaikeuksissa viimeiset 30 minuuttia ja (Joona) Voutilainen pelasti meidät jatkoajalle, JYPin päävalmentaja Lauri Merikivi luonnehti.

Avauserä äimistytti myös Merikiveä.

- Ei tule ihan heti tuollaista erää mieleen. Jukurit oli varmasti telineissä, mutta kyllä se oli myös meidän hyvyyttä, hän totesi.

Päävalmentaja myönsi, että 1-0 oli melkoisen laiha tulos moisen dominoinnin jälkeen.

- Olihan siinä niitä paikkoja, kyllä sinne maalille mentiin ihan tosissaan. (Julius) Nättisen ylivoima (David Tomasek, Robert Rooba, Jerry Turkulainen ja Jake Newton) pelasi hyvän puolitoistaminuuttisen myös, vaikka ei maalia saanutkaan, Merikivi sanoi.

Nättinen sooloili ratkaisun

Joonas Kalliola ohjasi Jukureiden 2-1 -kavennuksen toisen erän lopulla ja Mika Partanen survoi 2-2 kolmannen loppupuolella. Etenkin päätöserän ensimmäinen kymppi oli JYPin osalta aivan järkyttävää katsottavaa. Illan toinen hurrikaaniylivoima erän puolivälissä sentään toi inasen helpotusta. Vaan eipä se auttanut, kun Partanen iski tovi myöhemmin tasoituksen.

Jostain mystisestä syystä JYP oli jo hyvän aikaa sitten lakannut tekemästä niitä voittavan jääkiekon asioita, joita se suoritti avauserässä äärimmäisen korkealla tasolla. Viisikot eivät olleet enää tiiviitä, kiekot eivät liikkuneet lavasta lapaan, vastustajan hyökkäyksiin lähtöjä ei tyrehdytetty väkevällä takakarvauksella. Ja niin edelleen.

Hurrikaani hyytyi samanlaiseksi uniseksi tuulenvireeksi, joka se oli pääosin koko syyskauden. Nyt ero löytyi sentään siitä, että se rutisti jatkoajalla voiton Julius Nättisen komealla soolomaalilla.

 

- Ensimmäisessä erässä pelattiin hyvää lätkää, mutta ei saatu oikein mitään aikaiseksi. Joskus tällaisissa tilanteissa mentaalipuoli on niin kovilla, että peli vaan hiipuu, Nättinen totesi.

Päällä seisomista ja päällä ajattelemista

21 kiekkoa torjunut Voutilainen vietti maalillaan erikoista iltapuhdetta. Ensimmäisessä erässä hän napsi kaksi keskialueelta lähtenyttä laukausta, eikä toisessakaan erässä kirjattu kuin neljä torjuntaa. Kolmannessa erässä hän oli kiekon tiellä 14 kertaa, joukossa muun muassa klassinen kantapäätorjunta Jesper Piitulaisen avopaikassa.

- Rauhallinen oli ensimmäinen erä. Aika useinkin on pystytty puolustamaan ihan hyvin, mutta ei kyllä koskaan noin hyvin, hämmästeli Voutilainen.

- Joskus on pelejä, joissa joutuu seisomaan päällään. Tämä oli sellainen, että joutui ajattelemaan päällään, että pysyi pelissä kiinni, hän luonnehti.

Voutilainen arvioi Jukureiden saaneen juonesta kiinni ylivoimiensa ansiosta, vaikka ylivoimamaaleja ei ottelussa nähtykään.

- Ne saivat selkeästi fiilistä niistä toiseen ja kolmanteen erään, hurrikaanivahti totesi.

JYPille puhallettiin ottelussa neljä kaksiminuuttista, Jukureille kaksi. Kotijoukkueen kaksinkertainen jäähymäärä vieraisiin nähden oli osapuilleen yhtä merkillinen asia kuin JYPin pelillinen romahdus.

Yhtä kaikki, voitto oli JYPille neljäs peräkkäinen, vaikka piste vieraille lipesikin. Voittojen tiellä hurrikaanipaitojen on myös syytä jatkaa, mikäli joukkue mielii pelaamaan vielä runkosarjan päätyttyä. Seuraava mahdollisuus on huomenna lauantaina Kuopiossa.

JYP-Jukurit 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .