Tässä on JYPin uusi päävalmentaja – yllätysnimi vedettiin omasta hihasta

Sopimuksen kolmivuotisuus on Jukka Holtarin mukaan kannanotto: "Tähän suuntaan haluamme seuraa viedä." Henkiseksi valmentajaksi tulee uintiguru Marko Malvela.

JYP teki sen taas.

Hurrikaaniseura valitsi uudeksi päävalmentajakseen kokemattoman ja isolle yleisölle tuntemattoman jokerikortin, joka vedettiin esiin omasta hihasta. Liigajoukkuetta valmentaa jatkossa 35-vuotias Lauri Merikivi, joka toimi kaksi edellistä kautta JYPin A-nuorten luotsina.

Sopimus on kolmivuotinen.

– Sopimusaika on aikamoinen kannanotto siitä, mihin suuntaan haluamme firmaa viedä, seuran urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari luonnehti.

"Pitkän ajan unelma"

Merikivi on JYPin liigahistorian 12. päävalmentaja. Heistä ainoastaan lyhyen hätäpestin kaudella 1995–1996 mestaroinut Hannu Jortikka on omannut aikaisempaa kokemusta Liigan pääkäskijän tehtävästä.

Yleensä JYP on myös päätynyt valmentajaan, jolla on jo historiaa hurrikaaniyhteisöstä tai on muuten seuralle tuttu henkilö.

– Loistavilla fiiliksillä tässä ollaan, siitä ei pääse mihinkään, Merikivi kommentoi valintaansa.

– Liigavalmentajan työ on ollut minulle pitkän ajan unelma, joka on muuttunut viime vuosina tavoitteeksi. Nyt kun se sitten toteutuu, onhan se tosi hienoa.

Paineet eivät huimaa

Lopulta tie aukesi odottamattomankin aikaisin Marko Virtasen potkujen myötä.

– Tilanne tuli yllättäen vastaan, Merikivi kertoi.

– Tämä mahdollisuus ei käynyt heti mielessä, vaikka asiasta on aikaisemminkin puhetta ollut. Mutta kun Aku Valleniuksen (JYPin toimitusjohtaja) kanssa juteltiin, millaisia toimintatapoja he haluavat, näin itseni nopeasti siinä.

Merikivi naurahti, että häntä ei uusi paineinen ja julkinen pesti huimaa.

– Tässä on kuitenkin oppinut sen, että jääkiekko on jääkiekkoa ja ihmiset ihmisiä.

– Liigajoukkueessa tehdään ihmisten kanssa töitä yhteisen päämäärän eteen.

JYPin ryhmässä on monta hänen ikäluokkaansa kuuluvaa ja paljon nähnyttä pelaajaa: Jani Tuppurainen, Juha-Pekka Hytönen, Jarkko Immonen, Mikko Mäenpää ja Ossi Louhivaara.

– Jos kokisin tämän ongelmaksi, en olisi hommaan lähtenyt, Merikivi kuittasi.

Valmentanut 18 vuotta

Vaikka Merikivi on vielä valmentajaksi nuori, on hänellä tehtävästä kokemusta.

– Olen toiminut jääkiekkovalmentajan rooleissa jo 18 vuotta, Haukiputaalla syntynyt liikunnanohjaaja kertoi.

– Ensimmäinen joukkueeni oli kotikunnan seuran Ahmojen D87-junioriporukka. Työ tuntui heti luonnolliselta ja kiehtovalta.

Sittemmin Merikivi on luotsannut junioreita Rovaniemen Kiekossa, Oulun Kärpissä sekä nyt JYPissä. Miesten joukkueesta hänellä on kolmen kauden Mestis-kokemus Heinolan Peliitoissa. Tänä keväänä JYPin A-nuorten tie katkesi puolivälieräsarjassa KalPaa vastaan.

Merikivi oli apuvalmentajan ominaisuudessa mukana myös pikkuleijonien kevään Venäjän-reissulla, josta oli kotiin tuomisena 18-vuotiaiden MM-kulta.

Uuden JYP-valmentajan pelaajaura oli miehen omien sanojen mukaan "lyhyt ja vaatimaton". Aikuisten otteluja on tilillä ainoastaan 11 (tehoin 0+0) Ahmojen Suomi-sarja yhdistelmässä.

– Olin pelaajana hyvin varovainen ja arka, Merikivi kertoi.

– Jälkeenpäin kun miettii, tästä on ollut valtava apu valmentajana. Aika hyvin tunnistan pelaajat, jotka miettivät samalla tavalla kuin minä aikoinani.

Valmentaja-Merikivestä löytyy myös tiukkuutta.

– Varmasti, kun tarve vaatii.

Merikiven perheessä on vaimo ja kolme lasta. He asuvat Jyväskylän Nenäinniemessä.

Kymmenen ehdokasta

Jukka Holtari pitää Merikiveä sekä pelitapa- että ilmapiirivalmentajana.

– Me pyörittelimme ja mietimme aikamme, mihin suuntaan haluamme organisaatiota viedä.

– Näimme Merikivessä määrätietoisen ja modernin kaverin, joka on meidän omassa ympäristössämme testattu. Hän on erinomainen kommunikoija ja positiivinen ihminen, jolla on kyky saada ihmisten vahvuudet peliin.

JYP jututti noin kymmentä ehdokasta.

– Jossain vaiheessa rinki kapeni kolmeen, Holtari sanoi,

– Merikivi oli se, jolle sopimusta ensimmäiseksi tarjottiin.

Malvela mukaan

JYPin liigajoukkueen valmennustiimissä jatkavat apuvalmentajina Jukka Ahvenjärvi, Antti Turunen ja Jarkko Hyytiä. Fysioterapeuttina toimii Jari Pekkola.

Sen sijaan henkinen valmennus siirtyy nyt uuden henkilön vastuulle. Niilo Konttinen väistyy sivuun ja hänen ruutunsa täyttää yllätysnimenä uintivalmentajana mainetta niittänyt Marko Malvela.

– Tätä olen tehnyt työkseni aikaisemminkin, Malvela muistutti.

– Olen toiminut Jyväskylän Urheiluakatemian kautta monissa yhteisöissä, muun muassa 2003 Kirittärissä, kun seura voitti ensimmäisen mestaruutensa. Sitten olen ajellut Passatilla ympäri maakuntia henkisen valmennuksen keikoilla.

Jääkiekko on Malvelalle tuttu laji.

– Tunnen sen lainalaisuudet. Olen työskennellyt pelaajien ja valmentajien kanssa – nyt päättyneen kauden myös Merikiven kanssa.

JYPin A-junioreiden päävalmentajaksi siirtyy Jaakko Heikkilä, 32. Heikkilä on toiminut aiemmin A-junioreiden apuvalmentajana. Sopimus on yhden kauden mittainen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .