JYPiltä hukassa: Äijämäisyys, muna ja tulitikut

Paljon, valtavan paljon pitää JYPin pelaamisessa tapahtua, että hurrikaanipaidat pystyvät nipistämään edes yhden voiton patapaidoilta. Ei suuria suunnanmuutoksia, mutta monessa monituisessa pienessä asiassa hallitsevan mestarin pitää olla huomattavasti jämäkämpi.

Keskiviikon toinen välieräottelu ei toki ollut mitään ruhjovaa Ässät-show’ta, mutta karu totuus on se, että JYP ei ollut lähelläkään voittoa. 33 kertaa torjunut Tuomas Tarkki esitti kourallisen game savereita, virkaveli Antti Raannan ei juurikaan tarvinnut.

Puolustusalueen keskustan pelaaminen on mainittu Ässien heikkoudeksi ja usein se on sitä ollutkin, mutta nyt JYPillä ei ollut asiaa sota-alueelle. Hallitseva mestari ei pystynyt ensimmäisen 57 minuutin aikana luomaan ainuttakaan laadukasta maalipaikkaa. Kolmisen minuuttia ennen loppua oli muutama, mutta Raanta hoiteli ne.

Ei Ässätkään huippupaikoilla puolustusnujakassa mässäillyt, mutta dominoi tätä osastoa kuitenkin suvereenisti.

Se ratkaisi 2–0-voiton. Sen vuoksi Ässät johtaa nyt ottelusarjaa 2–0 ja vie tällä menolla sen nimiinsä suoraan neljässä ottelussa.

Ryan taas pahanteossa

JYPin repertuaariin eivät kuulu hitaat lähdöt eikä joukkue niihin pyrikään, mutta Isomäessä startti kohti vastustajan maalia oli turhan usein verkkainen. Kun pakit eivät pääse kontrolloidusti karvauksen alta pois, menee touhu väkisinkin väkinäiseksi.

– Eihän se näin toimi. Välillä käy niin, että pakit pelaa ja hyökkääjät kattelee. Välillä sitten taas toisin päin, JYPin varakippari Ossi Louhivaara puhisi.

– Enemmän äijämäisyyttä, enemmän munaa pitää löytyä, Louhivaara vaati.

Ylivoimakaan ei antanut etua JYPille, kahdesta syystä. Sitä ei juurikaan ollut tarjolla se vähä mitä oli, meni puurtamiseksi. Runkosarjan heikoin yv-joukkue Ässät sen sijaan rokotti kertaalleen viidellä neljää vastaan.

Jenkki Michael Ryan voitti Kristian Näkyvän kulmauksessa, pujahti maalin taakse ja tarjoili namusyötön Tapio Sammalkankaalle. Sammalkangas tinttasi voittomaalin yläkulmaan hieman ennen toisen erän puoliväliä.

Voittomaalin alustanut Ryan ilkkui muuten JYPille myös ensimmäisessä välierässä iskemällä jatkoaikamaalin.

Jos joku sytyttäisi…

Pitkin iltaa hurrikaanikaarti näytti siltä, että se voisi syttyä, jos joku sytyttäisi. Ylikova taklaus, jonka jälkeen naapuri keräilee kamojaan. Tahto- tai miksei taitomaalikin. Yksi tällainen sytyke olisi voinut hiljalleen kääntää vaakakuppia JYPin suuntaan, mutta tulitikut olivat kastuneet ja sytkäristä loppunut kaasu.

JYPin päävalmentaja Jyrki Aho allekirjoitti näkemyksen.

– Niin… Pikkaisen napakampia voitaisiin olla monellakin tasolla, Aho tuumasi.

– Ässäthän ei varsinaisesti kutsu meitä sinne maalin eteen, vaan kyllä sinne playoffissa pitää ihan mennä, Aho ironisoi.

Ottelun loppuratkaisu oli jotenkin ottelusarjaa toistaiseksi kuvaava. JYP otti Tarkin pois maaliltaan reilut kaksi minuuttia ennen loppua. Kristian Näkyvän laukaus aloitusvoiton jälkeen epäonnistui täydellisesti ja Mika Niemi pääsi iskemään 2–0 tyhjiin. Samassa tilanteessa Ramzi Abid kiukutteli itselleen kymmenminuuttisen.

JYPin loppukiri ehti kestää kokonaiset viisitoista sekuntia, kun jo kolisi omissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Raanta säikytteli porilaisyleisöä – Mitä oikein tapahtui?

Ässät joutui vaihtamaan maalivahtinsa