JYPin haasteena Slovakian kestomenestyjä - Viides CHL-kausi käynnistyy

Banska Bystrica on pelannut neljä kertaa putkeen maansa finaaleissa. Hurrikaaniryhmä on silti suosikki.

ASETELMA: Hurrikaanipaitojen CHL-avauksen vastustaja Banska Bystrica kuuluu Slovakian viime vuosien eliittiseuroihin. Noustuaan maan pääsarjaan keväällä 2008 se on ollut sen jälkeen joka vuosi mukana vähintään puolivälierissä. Kahtena edelliskeväänä keskisessä Slovakiassa on juhlittu mestaruutta ja peräkkäisiä finaalipaikkoja on peräti neljä.

Slovakialaiset vastustajat ovat olleet suomalaisjoukueille melko harvinaista herkkua CHL:ssa. Kärpät otteli Kosicea vastaan 2014 ja Tappara kohtasi viime kaudella juurikin Banska Bystrican. JYP puolestaan kohtasi KHL-joukkue Slovan Bratislavan viimeiseksi jääneen European Trophyn alkulohkossa viisi vuotta sitten.

Eurooppalaisen kiekkoilun aateliin Slovakian liiga ei kuulu, mutta on selvää, että sen viime vuosien paras joukkue on laadukas vastustaja. Ryhmä on suhteellisen kokenut, melko isokokoinen ja kamppailuvahva. Lisäksi se slovakialais-tshekkiläiseen tapaan iskee terävästi vastaiskuilla. Banska Bystrica teki viime kaudella Slovakian liigassa eniten maaleja ja päästi toiseksi vähiten, mutta se menetti viime kauden jälkeen tukun pistenikkareita sekä maalivahtikaksikkonsa Teemu Lassila-Jan Lukas.

Suosikin viitta on silti selkeästi JYPin. Antti Suomelan, Juuso Puustisen ja Joonas Nättisen maisemanvaihdoksista huolimatta hyökkäykseen löytyy yhä laatua, eikä puolustuskaan suinkaan heppoinen ole. Päävalmentaja Lauri Merikivi on korostanut pelinopeuden merkitystä ja JYPillä on siihen kiekkovarmuutensa vuoksi eväät, vaikka joukkue ei maailman vikkeläjalkaisin olekaan. Kun taitoa ja kokemusta on runsaasti, on myös ylivoima hurrikaanipaidoille ehdottoman tärkeä ase.

JYPin sairastuvalla ei tiettävästi ole muita kuin konkaripuolustaja Mikko Mäenpää, joka on sivussa 4-6 kuukautta olkapääoperaation vuoksi.

ARVIO: JYPin käyrä alkukauden kolmessa harjoitusottelussa oli nouseva, tosin niistä viimeisessä selkä vähän oikeni Pelicansia vastaan neljän maalin johtoasemassa. Hurrikaanipaitojen tulivoiman pitäisi tuottaa 3-4 osumaa kotijoukkueen jäädessä yhteen tai kahteen.

SEURAA HEITÄ: Viidennen kautensa aloittavan CHL:n historiatilastoilla ei ainakaan toistaiseksi ole kiekkokansalle kovin legendaarista merkitystä, mutta poimitaan niistä silti muuan Jani Tuppurainen. Hän on ainoa SM-liigaseuran edustaja CHL:n kaikkien aikojen pistepörssin top kympissä ja myös ainoa suomalainen. Tuppuraisen 33 CHL-ottelun saldo on 4+22=26. JYPin sisäisessä pörssissä Tuppurainen on ylhäisessä yksinäisyydessään. Edelleen hurrikaanipaitaa kantavista lähimpänä on Mikko Kalteva 4+7=11.

Nimellä Stastny on Slovakiassa tunnetusti legendaarinen kaiku. Banska Bystrican isokokoinen sentteri Andrej Stastny ei kuitenkaan ole "niitä" Stastnyja. Slovakian liiga on monelle pelaajalle läpikulkupaikka isompiin ympyröihin, mutta 27-vuotias Stastny kulki ainakin toistaiseksi toiseen suuntaan. Hän pelasi kuuden edelliskauden aikana yli 200 KHL-ottelua Slovan Bratislavassa tehoin 27+34=61. Kolmesti hän on edustanut maataan MM-kisoissa.

Banska Bystrica-JYP -ottelu alkaa kello 20.30.

JYPin KOKOONPANO:

1. Jani Tuppurainen - Jarkko Immonen - Eric Perrin; Mikko Kalteva - Anttoni Honka
2. Jerry Turkulainen - David Tomasek - Markus Jokinen; Mikko Kuukka - Juuso Vainio
3. Samuli Ratinen - J-P Hytönen - Ossi Louhivaara; Jaakko Jokinen - Ossi Ikonen
4. Janne Kolehmainen - Miika Lahti - Robert Rooba; Alex Lindroos - Anton Stråka (13. h)
Maalivahdit: Eetu Laurikainen (Joona Voutilainen)

(Edit klo 18.53: Lisätty JYPin kokoonpano.)

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .