JYPin ja Ahon tunteikas kohtaaminen

ASETELMA: Blues avasi kauden voitoilla TPS:sta ja HIFK:sta ja myi sen jälkeen ykkösveskarinsa Mikko Koskisen KHL:aan. Tiistain SaiPa-ottelun alla julkistettu kauppa sotki porukan pasmat ainakin tilapäisesti. SaiPa latoi Bluesin häkkiin peräti kahdeksan kiekkoa, jos kohta espoolaiset itsekin onnistuivat tekemään viisi maalia. Olettaa sopii, että parin päivän sulattelu on rauhoittanut Blues-leiriä, eikä samanlaisia maalitalkoita suinkaan nähdä. Toisaalta Koskisen lähdöllä voi yhä olla monenlaisia vaikutuksia. Blues-luotsi Jyrki Aho tottui JYPissä operoimaan huippuluokan työkaluilla ja kun ykkösvahti myytiin, Aho vaati saman tien julkisesti rahoja käytettäväksi joukkueen vahvistamiseen. Mikä on päävalmentajan reaktio, jos näin ei tapahdukaan?

Ottelu JYPiä vastaan on Aholle varmasti tunteikas tapahtuma. Vuosi sitten juuri kauden alla silloinen JYP-luotsi sai tietää tämän vuoden elokuussa edesmenneen kihlattunsa sairastavan vakavaa syöpää. Hurrikaaniryhmä oli läpi pitkän kauden päävalmentajansa tukena. Aho ja JYP-miehistö ovat kokeneet asioita, jotka ovat paljon jääkiekkoa suurempia. Mutta kun hallille lähdetään, sinne mennään joka kerta voittamaan peli. Niin tälläkin kertaa.

Niin valmiilta kuin JYPin peli euro-otteluissa näyttikin, on meno täydessä liigatempossa ollut sittenkin keskeneräistä. Esimerkiksi tiistain Ilves-ottelussa viidellä viittä vastaan kontrolloitujen hyökkäysten rakentaminen oli hurrikaanipaidoille lähes mahdotonta. Parhaiten JYP sai paineen vastustajan alueelle päätykiekoilla. Organisoidut rintamahyökkäykset, joissa kiekko kulkee lavasta lapaan, loistivat poissaolollaan. Kun hyökkäysrytmin löytäminen oli tervanjuontia, se heijastui tietysti myös puolustuspelaamiseen. Positiivista JYPin kannalta oli se, että tiukassa paikassa joukkue pystyi väkisin puristamaan voiton.

ARVIO: Työmiehiä Bluesilta löytyy, maalin- ja pelintekijöitä ei niinkään. Siitä huolimatta joukkue on tehnyt kolmessa ottelussa 12 maalia, neljä enemmän kuin JYP. Joukkueiden päävalmentajat tuntevat kuitenkin toistensa metkut kuin omat taskunsa ja Bluesin pelaajistostakin löytyy raakaa faktaa Jyppi-kiekosta. Haiskahtaa vähämaaliselta, JYP voittaa 3–2 ja 2–1. Jatkoaikakin on mahdollinen.

SEURAA HEITÄ: Rikkonaisen runkosarjan jälkeen Max Wärn oli jo viime kevään pudotuspeleissä hurrikaanipaitojen aatelia. European Trophyssa hän jatkoi siitä, mihin keväällä jäi oli alkulohkon peleissä JYPin paras maalintekijä viidellä osumalla yhdessä Jani Tuppuraisen kanssa. Samat veijarit mestaroivat joukkueen sisäistä pörssiä kolmen liigakierroksenkin jälkeen. Kumpikin on kerännyt 1+2 pistettä. 25-vuotiaan Wärnin todellista läpimurtoa on odoteltu jo jonkin aikaa ja ilmassa on viitteitä siitä, että nyt sellainen nähdään. Voimahyökkääjällä on eväät 15 maalin kauteen, kenties hieman ylikin. 20 koppaa jäänee vielä haaveeksi.

HIFK-kasvatti Eetu Pöysti pelaa Bluesissa toista kauttaan. Kuluvalta kaudelta työmieslaiturilla on kasassa jo 1+3 pistettä. Se on kolmesta ottelusta paljon, kun Pöystin yhden kauden piste-ennätys on 4+7 ja viime kaudella syntyi 2+4. Hyvin luisteleva hyökkääjä on Liigassa profiloitunut työmieheksi, mutta mikään puukäsi hän ei kuitenkaan ole. Juniorivuosinaan 24-vuotias Pöysti tahkosi A-nuorten liigassa lähes piste per peli -tahtia, kun 76 ottelussa syntyivät tehot 28+33=61. Nyt tarjolla on 1–2 -ketjujen roolia, joten tulosta pitääkin syntyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.