JYPin mestarivalmentaja Dufva kertoo, miksi Vatanen nousi aikanaan suoraan junioreista ykköspariin – "Se oli tarkkaan harkittu rikos"

Risto Dufva otti harteilleen oppisedän ja kasvattajan roolin Sami Vatasen uran alkuvuosina. JYPissä muun muassa kausina 2007–2011 päävalmentajana toiminut Dufva näki paljon erityisvaivaa, jotta Vatasesta hioutuisi timantti.

Kokenut valmentaja muistelee lämmöllä Vaasan harjoitusturnausta 2008, kun hän päätti ottaa B-junioreissa pelanneen Sami Vatasen liigajoukkueen mukaan yhden pelin ajaksi.

– Hän oli pieni ja nuori häkkipää silloin, tietysti vielä vähän ujokin. Ensimmäisen erän jälkeen otin hänet juttusille ja sanoin, että voit ruveta pelaamaan jo ihan täysillä. Kaksi seuraavaa erää hän veteli kentällä ylös ja alas sellaista vauhtia, ettei kukaan saanut kiinni, Dufva kertaa.

Vatanen pelasi vielä seuraavan kauden junioreissa, mutta Dufva kertoi jo marraskuussa JYPin hallituksen puheenjohtajalle Jukka Seppäselle haluavansa nostaa Vatasen edustusjoukkueen ykköspariin kaudeksi 2009–2010.

Tavoitteena oli hioa Vatasesta huippupakki Kalle Koskisen siipien suojassa.

– Sekin oli tarkkaan harkittu rikos multa, että laitan hänet Kallen viereen. Pakkipari tekee parhaimmillaan töitä yhdessä, ja kokeneempi kaveri pystyy paljon auttamaan.

Dufva antoi jopa erivapauksia Vataselle kentällä. Loistavasti luistellut nuori puolustaja tarvitsi vastuuta loistaakseen.

– Pidin Samia tietoisesti aika kovalla harjoituksissa ja peleissä juuri sen takia, että otin henkilökohtaisesti painetta siitä, että lahjakkuus saataisiin jalostettua.

– Kysyin Vancouverin olympialaisissa Kimmo Timoselta vinkkejä, onko jotain mitä kannattaa sanoa huippulahjakkaalle pakille. Kime sanoi, ettei oikein mitään, jokaisen on kuljettava oma tiensä. Sen hän allekirjoitti, että kiekollisen pelaajan kannattaa treenata ylävartalon lihaksia ja hartioita, jotta kestää taklauksia.

Panostus kannatti, sillä Vatanen oli sekä 2011 että 2012 SM-liigan paras puolustaja. Vaikka Vatanen ahkeroi itse itsestään tähden, Dufva oli onnellinen että se tapahtui hänen silmiensä alla.

– Minulla oli etuoikeus työskennellä hänen kanssaan.

Yksi asia on jäänyt kaivelemaan Dufvaa. Vatanen loukkaantui keväällä 2011 puolivälieräsarjassa Ilvestä vastaan. JYP voitti sarjan, mutta hävisi myöhemmin välierissä ja pronssiottelussa, ja jäi ilman SM-mitalia.

– Olisimme ottaneet toisen suomenmestaruuden, jos Sami olisi pysynyt terveenä. Hän oli niin iso palanen peliämme.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .