JYPin seuraikoni halusi luopua kapteeniudesta jo keväällä, on nyt huojentunut – Urheilutoimenjohtaja kertoo kapteenistovalintojen syistä

JYPin kapteenistossa kävivät muutoksen tuulet. Juha-Pekka Hytösen, 38, kapteenin C-kirjain siirtyi 24-vuotiaalle Juuso Vainiolle. Samalla viime kauden apulaiskapteenit Jarkko Immonen, 37, ja Ossi Louhivaara, 35, puuttuvat tulevan kauden kapteenistosta. Ensimmäistä kauttaan JYPissä pelaava Miska Siikonen, 23, on toinen varakapteeneista.

Edelliskauden vastuunkantajista kirjaimensa säilytti vain Jani Tuppurainen, 39, jolle kausi on seitsemäs varakapteenin roolissa.

Muutoksiin ei liity urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasen mukaan dramatiikkaa. Kyse on tietynlaisesta soihdun antamisesta eteenpäin, siis tietynlaista luonnollista siirtymää.

– Kun henkilöstöä on vaihtunut seuran muissakin isoissa positioissa, luonnollinen siirtymä oli se, että raikkautta haetaan myös kapteenistoon. Ei kuitenkaan tehdä muutosta muutoksen takia, Viitanen sanoo.

Viimeisen vuoden aikana seurassa ovat vaihtuneet niin valmennusjohto, toimitusjohtaja kuin urheilutoimenjohtajakin.

Hän myös muistuttaa, että kapteeniston kirjaimilla on myös osittain symbolinen arvo.

– Eiväthän ne kirjaimet johtajuutta tuo. Ne, ketkä joukkuetta sisältä päin johtavat, ovat samanlaisia johtajia edelleenkin, Viitanen lisää.

Juha-Pekka Hytöselle kapteeniudesta luopumisen ensimmäinen askel tapahtui toukokuussa, kun hän ilmoitti joukkueenjohdolle halusta luopua kirjaimesta. Yhdeksän vuotta kyseisessä roolissa oli hänelle tarpeeksi.

– Pidempään olen ollut sitä mieltä, että haluaisin jonkun muun olevan kapteeni, Hytönen kertoo.

– Olen ollut kapteeni jo aika pitkään. Siinä tulee myös tiettyjä velvollisuuksia, ja oletetaan että on mukana jossain. Olen ollut tietyissä tapahtumissa mukana jo riittävästi ja koen, että olen kantanut jo korteni, hän jatkaa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että kirjain ei välttämättä olisi rinnassa, vaikka hän ei olisikaan keväällä sitä pyytänyt poistettavaksi.

– Se ei tarkoita, että vaikka en olisi asiaa nostanut, että olisin jatkanut virassa, hän kertoo viitaten joukkueen ja seuran uusiin tuuliin.

Hänen ja urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasen mukaan JYPin osaomistajinakin olevien Hytösen, Louhivaaran ja Immosen kirjaimettomuus ei johdu omistuskuvioista. Hytönenkin kuuluu JYPiä omistavista yrityksistä esimerkiksi Evellsport Oy:n ja AsfalttiPaana Oy:n hallituksiin sekä on HIP Invest Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

– Sitä ei ole käyty keskusteluissa läpi. Omassa työssäni pelaajat ovat pelaajia, ja siihen eivät omistussuhteet tai muut kuulu. Pelaajat, joilla on omistuksia, eivät ole tuoneet sitä ilmi missään ja ovat toimineet hyvin ammattimaisesti asian kanssa, Viitanen sanoo.

Kumpikin on uuteen kapteenistoon tyytyväinen. Uusi kapteeni Juuso Vainio kantaa C-kirjainta perjantaisesta JYP–KalPa-ottelusta lähtien.

– Hän on varmasti oikea valinta. Meillä on mun mielestä paljon hyviä jätkiä ja hyviä erilaisia johtajia, Hytönen toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .