Jarkko Ruutu halusi "satuttaa mutta ei vahingoittaa"

Nimi on jääkiekkojännäreille tuttu, hyvässä ja pahassa. Ja varsinkin pahassa. Jarkko Ruudun vimmattu voitonhimo ja hämmentävät tempaukset veivät hänet usein vaikeuksiin, mutta toisaalta hinnalla millä hyvänsä -asenne antoi joukkueelle työkaluja, joilla otteluita voitettiin. Tätä ristiriitaa entinen NHL-mies pyrkii avamaan hänestä kertovassa kirjassa Jarkko Ruutu – Jumalainen näytelmä.

Toimittaja Tuomas Nyholmin kirjoittamassa ja Otavan kustantamassa teoksessa yksi Suomi-kiekon kiistellyimmistä pelaajista kertoo ohjenuoransa olleen yksinkertainen: Kun menen kaukaloon, jotakin pitää tapahtua. Aina. On erotuttava massasta.

Ohjenuoran noudattaminen toi kohuja, ja Ruudun on epäilty vahingoittaneen vastustajia joissain tapauksissa myös tarkoituksella. Kirjassa hän sanoo taklanneensa vastustajia "satuttaakseen, muttei vahingoittaakseen".

Jäällä Ruutu satutti pelaajia myös verbaalisesti. Hän keräsi vastustajista siviilielämän tietopankkia, jonka arkaluontoisia tietoja hän käsitteli omalla tavallaan peleissä. Osa sivalluksista oli äärimmäisen raakoja, ja Ruutu sanoo, ettei pystyisi ikinä näyttämään naamaansa missään, jos ne tulisivat julki.

– Osa porukasta vihaa minua. Itse pystyn jättämään kaukalon tapahtumat kaukaloon ja suhtautumaan ihmisiin normaalisti siviilissä. Osa ei tähän pysty, mutta se on heidän ongelmansa, Ruutu totesi kirjanjulkistamistilaisuudessa.

Välirikko Ville Peltosen kanssa

Kirjassa Ruutu sivuaa syksyllä 2012 European Trophyssa nähtyä rajua tappelunnujakkaa, jossa Jokerien Semir Ben-Amor hakkasi HIFK-tähti Ville Peltosta. Ruutu toteaa, ettei Jokerien leirissä ollut "mitään etukäteen tehtyä Ville Peltosen teloitussuunnitelmaa".

Tuolloin Jokereissa kiekkoillut Ruutu myöntää, että hän oli yksi syyllinen HIFK:n ja Jokerien väliseen vihanpitoon, mutta sanoo olleensa syytön siihen, että "joku hyppäsi kaukaloon ja löi Villeä päähän". Ruutu kertoo, ettei ole väleissä entisen ystävänsä Ville Peltosen kanssa. Kaksikko ei edes tervehdi toisiaan, mutta Ruutu sanoo välirikon olevan täysin Peltosen valinta. 

Kirjassa Ruutu valottaa myös menestyksekkäitä ponnistelujaan koulutiellä sekä elämäänsä kiekkoperheen isoveljenä.

 

Jarkko Ruutu

Yli tuhat rangaistusminuuttia sekä NHL:ssä että SM-liigassa

– Synt. 23.8.1975 Helsingissä

– Pelipaikka: laitahyökkääjä

– NHL:n runkosarjassa yhteensä 652 ottelua, 58+84=142 tehopistettä ja 1 078 rangaistusminuuttia.

– SM-liigassa 318 ottelua, 77+91=168 tehopistettä, 1?072 rangaistusminuuttia.

– Saavutuksia: olympiahopeaa 2006, World Cupin kakkossija 2004, olympiapronssi 2010, MM-hopeaa 1998, 2001, 2007, MM-pronssia 2006, SM-kultaa 1998, SM-hopeaa 1999, SM-pronssia 2012.

– Pikkuveli Tuomo pelaa ammatikseen jääkiekkoa. Myös Mikko-veli on pelannut ammatikseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ruutu on huolissaan Suomi-kiekon taklauksista – "Pelikiellon uhka liian suuri"