Juhani Tamminen: Tappara vei TPS:ää tennislukemin

Kuudes peräkkäinen SM-finaalipaikka ei tullut sattumalta .

Kun malttaa pilkkoa jääkiekko-ottelun pienempiin osiin, lopputuloksesta paljastuu selvä logiikka. Sen turvin Tappara selviytyi liigafinaaleihin ennätyksellisesti kuudennen kerran peräkkäin.

Tappara hävisi runkosarjassa TPS:lle kaikki neljä kohtaamista, mutta jyräsi välieristä SM-finaaleihin voitoin 4–0. TPS-kasvatti Juhani Tamminen löytää ratkaisun maalivahtipelistä, erikoistilanteista ja Tapparan pelaajien taidonnäytteistä.

– Tapparan molari Dominik Hrachovina voitti kamppailun TPS:n veskarikaksikkoa (Oskari Setänen, Rasmus Tirronen) vastaan tennislukemin 6–0. Ylivoimapelissä Tappara teki kuusi maalia Tepsin yhtä vastaan, Tamminen erittelee.

Revon haamumaali

TPS:n niska taittui kolmannessa kohtaamisessa Turussa. Kotijoukkue johti ottelua runsaat 50 minuuttia. Lopulta Tappara juhli voittoa Sebastian Revon 15 sekuntia ennen loppua polviltaan ampumalla 2–1-osumalla.

– Tavallaan koko välieräsarja kulminoitui Revon ilmiömäiseen yksilösuoritukseen ottelussa, jossa TPS oli pelillisesti parempi, Tamminen kiteyttää.

Runkosarjan ottelutuloksille ei pudotuspeleissä kannata laittaa liikaa painoa.

– Perussarja on pitkä kuin nälkävuosi. Siinä voimasuhteet heittelevät terveystilanteen takia. Lisäksi joukkueet silloin vasta opettelevat pelaamaan toisiaan vastaan.

Mansesta maailmantähdiksi

Tappara ylsi loppuotteluihin kuudennen kerran peräkkäin. Se on Liigan kaikkien aikojen ennätys. TPS pelasi finaaleissa viisi kertaa peräkkäin vuosina 1993–97.

Tapparan menestys ei ole sattumaa.

– Se on helvetin hyvä kiekko-organisaatio. Tappara on luonut joukkueen rakentamisessa ja päivittäisessä valmentamisessa oman linjansa ja uskoo siihen.  Myös paikalliskilpailija Ilveksen pitkäaikainen alennustila on auttanut Tapparaa, Tamminen huomauttaa.

Tapparan kädenjälki näkyy NHL:ää myöten. Tamperelaisseuran kasvatit Aleksander Barkov ja Patrik Laine pelasivat mainion kauden NHL:n runkosarjassa.

– Varmasti jotain Tapparan junioripuolella on tehty oikein. Ei tuollaisia maailmantähtiä Tapparasta ihan hirveästi ole tullut, tuumii maailmanmestari Janne Ojanen, joka pelasi aikoinaan Tapparassa 20 kautta kotimaisessa liigassa.

Kärpät vai HIFK?

Tapparaa on moitittu varman päälle -pelaamisesta, keskialueen tukkivasta viisikkopuolustuksesta. Vaikka tyylipisteet ovat tiukassa, se ei joukkueen kapteenia Jukka Peltolaa haittaa.

– Olemme jättäneet puheet omaan arvoonsa ja syksystä lähtien pyrkineet saamaan peliä paremmaksi.

Levännyt Tappara saa finaaleissa vastaansa joko Kärpät tai HIFK:n. Joukkueet kohtaavat tasatilanteessa 2–2 keskiviikkona Oulussa.

– HIFK:n sauma on, että sen maalivahti Kevin Lankinen on tulikuuma. Jos veskariosasto on tasan, Kärpät vie ottelusarjan, Juhani Tamminen ennakoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.