Kaikista viheliäin on Kerho

ASETELMA: JYPin härkäviikkojen tiivis ohjelma jatkuu tänään lauantaina, kun hurrikaaniryhmän bussi suuntaa kohti Hämeenlinnaa. Varmaa on, että eilisiltana kovan uurastamisen ansiosta HIFK:n kaataneen JYPin urakka ei ainakaan helpotu tänään. Illan vastustaja HPK on tilastojen valossa nimittäin liigan joukkueista jyväskyläläisille se kaikista viheliäin vastustaja.

JYP ja HPK ovat kohdanneet tällä ja viime kaudella yhteensä jo peräti kahdeksan kertaa, kun viime kauden normaaliin ottelumäärään lisättiin vuosi sitten tammikuun tasauskierrosten kaksi kohtaamista. Vaikka JYP voitti viime kaudella runkosarjan ja on tälläkin liigakaudella menestynyt hämeenlinnalaisia selvästi paremmin, Kerho on ollut keskinäisissä peleissä selvästi hurrikaaninuttuja edellä. Kahdeksasta kohtaamisesta HPK on voittanut peräti kuusi ottelua, mikä on viime vuosien JYPiä vastaan kova meriitti. Kahden viime kauden perusteella HPK on siis ollut ainakin tuloksellisesti JYPille vaikein vastustaja liigassa. Erityisesti kotihallissaan Kerho on ollut JYPille vaikea pala nieltäväksi, sillä jyväskyläläiset eivät ole voittaneet Rinkelinmäellä lähes kahteen vuoteen.

Tällä kaudella HPK on vienyt joukkueiden molemmat kohtaamiset, kun joulukuussa Kerho hassutteli hurrikaanipaitojen kustannuksella kahdesti vuorokauden sisään. Ensiksi hämeenlinnalaiset hakivat Jyväskylästä niukan 2-1-voiton ja nöyryyttivät JYPiä heti perään kotiaskissaan lukemin 4-1.

JYP lähtee lauantain otteluun kuitenkin hurjassa vireessä, joten mitenkään suuri mahdottomuus vierasvoitto ei Hämeenlinnassa ole viime vuosien tilastoista huolimatta. Viiden edellisen ottelun kuntopuntarissa hurrikaaniryhmä on nimittäin koko liigan ykkönen. Viime peleissä JYPin ainoa pistemenetys on vierastappio KalPalle. HPK puolestaan on samassa tilastossa liigan kolmanneksi kehnoin joukkue. Viidestä edellisestä ottelustaan Kerho on haalinut vain yhden voiton varsinaisella peliajalla ja yhden voittolaukauskisan jälkeen. Viidessä edellisessä ottelussa HPK-maalin verkko on myös heilunut useammin kuin yhdenkään muun joukkueen liigassa - 21 kertaa eli keskimäärin vähintään neljästi per ottelu.

Jos Kerho aikoo jatkaa voitokasta JYP-putkeaan, on kotijoukkueen kyettävä ainakin pienentämään päästettyjen maaliensa määrää. JYP on tällä hetkellä erityisesti puolustuksellisesti niin timantinkovassa iskussa, että sen verkkoon tuskin tehdään kolmea maalia enempää edes vierasotteluissa. HPK joutuukin lauantain ottelussa isoon testiin, sillä eilen peräti seitsemän maalia omiin päästäneen joukkueen on kyettävä nyt parantamaan puolustuspelaamista sekä samalla lisäämään tehoja hyökkäyspäässä.

JYPin riveistä poissa ovat yhä sormivaivainen Sami Vatanen sekä todennäköisesti myös isokokoinen pakki Pavel Skrbek ja hyökkääjä Antti-P. Jaatinen. HPK:n riveistä poissa ovat Mestiksen K-Vantaaseen pelituntumaa hakemaan lähetetty slovakkipelaaja Marek Zagrapanin sekä nuori laituri Juuso Honka.

ARVIO: HPK:n viime pelit eivät ole sujuneet erityisen vahvasti, mutta kotikaukalossaan oranssipaitoja ei kannata aliarvioida. Erityisesti Kerhon ylivoiman kanssa JYP saa olla varpaillaan, sillä HPK:n yv-pelaaminen on ollut sarjan tehokkainta kotipeleissä. JYP on kuitenkin ottelussa lievä suosikki viime aikojensa kovan vireen ansiosta.

Jos kotijoukkue parantaa puolustuspelaamistaan huolella, saattaa lauantai-illan kamppailusta tulla JYPille erittäin hikinen ja vaativa kamppailu pisteistä. Jos taas Kerhon alakerta vuotaa yhä, hurrikaaniryhmä iskee tarvittavan määrän maaleja ja marssii voittoon mahdollisesti jopa selvällä erolla. Tulosvetolappuun siis jotain tämän suuntaista: HPK:lle 2,3; JYPille 1,2, 4,5.

SEURAA HEITÄ: JYP-miehistön pirtein pelaaja tämän viikon otteluissa ei ole ollut kultakypärä Eric Perrin, ikiliikkuja Juha-Pekka Hytönen tai mailavirtuoosi Harri Pesonen. Hurrikaaniryhmästä kaikista lupaavimpia otteita on nimittäin esittänyt tšekkipörrääjä Petr Hubacek. Maailmanmestari on tällä viikolla pelannut ykkösketjussa yhdessä Hytösen ja Ossi Louhivaaran kanssa ja siirto vaikuttaisi sopivan kolmikolle mainiosti. Hubacekin myötä JYPin ykkösvitja on piristynyt huomattavasti ja ketjussa on nyt enemmän vauhtia ja juonikkuutta. Vaikka Hubacek on tällä viikolla väläyttänyt todellista osaamistaan, miehen tehot ovat yhä melko vaatimattomat. Tämän viikon Pelicans- ja HIFK-otteluista tšekkihyökkääjällä on kasassa kaksi syöttöpistettä. Hänen kokonaistehonsa yhdeksässä ottelussa ovat puolestaan 1+4=5. Ainoan maalinsa hän on iskenyt tyhjiin, joten pikku hiljaa yli- ja alivoimaavastuuta saavalta Hubacekilta odotetaan osumia myös vastustajan maalivahdin selän taakse.

Muistatteko Hippoksen kaukalosta muutaman vuoden takaa hintelän ja heiveröisen oloisen, mutta käsistään suhteellisen näppärän keskushyökkääjäklopin? Kyllä, kyseessähän on totta kai Arsi Piispanen, jota JYP-vuosina pidettiin toki lahjakkaana kiekkoilijana, mutta jokseenkin laiskana harjoittelijana. Kaudella 2006-07 vielä hurrikaanipaidassa pelanneen Arsin tie on sittemmin vienyt Tapparan ja Pelicansin kautta HPK-miehistöön. Siirtyminen Hämeenlinnaan on kannattanut, sillä HPK-paidassa Piispanen on saanut paljon vastuuta ja myös tulosta on jokseenkin tullut. Miehistynyt Arsi pelaakin tällä kaudella Kerhon ykkössentterinä ja peliaikaa 26-vuotiaalle pelaajalle on kertynyt HPK-hyökkääjistä keskimäärin kaikista eniten (18.30/ottelu). Tehojakin on tullut mukavasti, sillä saldo 9+8=17 riittää Kerhon sisäisessä pörssissä neljänteen sijaan. Tilastojen valossa Piispanen pelaakin selvästi elämänsä parasta kauttaan, sillä hänen yhden kauden viime kaudella tehty piste-ennätyksensä (5+14=19) on kovaa vauhtia rikkoontumassa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.