Kallen kekkereissä vieraana tilastokummajainen

ASETELMA: Keskinäiset kohtaamiset tekevät JYPistä suosikin Kalle Koskisen 40-v synttäriottelussa. Hurrikaanipaidat ovat kohdanneet Palloseuran tällä kaudella kahdesti ja yhteismaalit kirjataan JYPin hyväksi 7-1. Edellisen kerran joukkueet kohtasivat puolitoista kuukautta sitten Turussa ja silloin JYP pieksi kotijoukkueen 5-1.

Siinä vaiheessa Tepsi kuitenkin tarpoi melkoisessa suossa - ja saattaa olla uppoamassa sinne jälleen. JYP-löylyn ja joulutauon välissä Pekka Virran armada saalisti kymmenestä ottelusta hulppeat 22 pistettä, mutta kinkunsyönnistä palasi nihkeämpi TPS. Blues takoi Espoossa tauluun 4-1 -voittolukemat, sarjajumbo SaiPa puolestaan kaatui Aurajoen rannoilla vasta rankkarikisan jälkeen 2-1. Toki on muistettava, että TPS:n alakerta on kärsinyt viime otteluissa melkoisesta miehistövajauksesta. Toisaalta joukkueelta on nähty tällä kaudella aiemminkin jaksoja, jolloin se pelkää maalintekoa kuin ruttoa.

JYP esiintyi torstaina Porissa jämäkästi lukuun ottamatta päätöserän paniikkijaksoa. Hurrikaanipaidat patistivat Ässät hirvittävän prässin alle, eikä naapurin pelinrakentelusta tahtonut tulla yhtään mitään. TPS on kaadettavissa täsmälleen samoilla aseilla. Liigaa on toki jäljellä vielä reilusti yli 20 kierrosta, mutta tammikuun härkäviikkojen kynnyksellä on syytä kurkistaa myös sarjataulukkoa. 35 ottelua tahkonnut TPS on tällä hetkellä kiinni viimeisessä suorassa puolivälieräpaikassa 52 pisteellä. JYPillä pisteitä ja otteluita on yksi vähemmän. Voitolla joukkue siis ponspahtaa vaihteeksi kuuden sakkiin.

JYPin sairaslistalla jatkavat Filip Riska ja Antti P. Jaatinen. TPS:lta puuttuvat nuorten MM-reissulla olevan Rasmus Ristolaisen sekä loppukauden huilaavan Janne Hauhtosen lisäksi näillä näkymin myös Miika Huczkowski, Joni Tuominen ja Mario Scalzo.

ARVIO: JYPin pitäisi pystyä takomaan vähintään 3-4 maalia, ellei vuoden vaihtuminen ole täysin peli-ilmettä mullistanut. TPS jää yhteen tai kahteen.

SEURAA HEITÄ: Synttärisankari Koskisen lisäksi katseet kohti JYPin pakkikalustoa ylipäätään. Viime aikoina kolmosparin on muodostanut kaksikko Olli Malmivaara-Arto Laatikainen. Ei ole liioittelua sanoa, että kyseinen kaksikko mahtuisi ykköspariin kymmenessä liigaseurassa neljästätoista. Tämä kertoo aika paljon JYPin materiaalista. Alakerta antaa hyökkäysketjuille sellaisen selkänojan, että sitä pitäisi täysimääräisesti pystyä joka ilta hyödyntämään muidenkin kuin kolmikon Pesonen-Perrin-Tuppurainen.

Kuumakalle Ryan Stonen poistuttua Saksaan Tepsin heikoin plusmiinus-lukema on Tapio Laaksolla ja Mika Viinasella, -13. Heidän lisäkseen vähintään kymmenen astetta pakkasella ovat Markus Palmroth, Timo Salo, Veli-Matti Vittasmäki sekä kapteeni Ville Vahalahti. Avainpelaajilla kolisee siis tasakentällisin tiuhaan omissa. Silti TPS majailee vankasti liigan keskikastissa. Sitä selittää osaltaan joukkueen ylivoimapeli, joka on tilastollisesti liigan toiseksi parasta. Ylivoimaankin sisältyy kummallinen, oikeastaan käsittämätön tilastofakta. Tepsin on liigan heikoin ylivoimajoukkue kotona, mutta paras vieraissa! Vieraissa verkko heiluu lähes joka kolmannessa ylivoimassa, kotona vain yhdessä kymmenestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sattumalta konkariksi