Karhukoplan paluu

ASETELMA: JYP ja Lukko ovat pelanneet tällä kaudella kolme ottelua, joissa maalilukemat valehtelevat enemmän tai vähemmän joka kamppailussa. Kumpikin on voittanut kotonaan 4-1 ja lisäksi JYP voitti ensimmäisen Hippoksen kohtaamisen peräti 6-1. Silti jokainen ottelu on ollut pelillisesti melko tasaväkinen. Samantyyppinen kamppailu lienee luvassa tänäänkin, kummankaan suvereenille pelilliselle hallinnalle on vaikea keksiä ennakkoon perusteluja.

JYPin osalta tilanne on mielenkiintoinen. Syyskauden dominoinnin jälkeen jokainen tappio näyttää ulospäin siltä, että orastava kriisi on kehitteillä. Tappioita ei toki ole tullut kuin vieraskaukaloissa - eikä sielläkään niin mahdotonta määrää. Joulun jälkeen JYP on hävinnyt kahdeksasta matkapelistään neljä, ja niistäkin yhden vasta rankkareilla. Se ei ole vierasotteluihin huono saldo.

Kysymys on lopulta hyvin yksinkertaisista asioista. Kauden mittaan jokainen joukkue on oppinut kantapään kautta tai muuten, miten hurrikaanipaidat pelaavat ja millä aseille joukkueen voi pysäyttää. Esimerkiksi HPK pelasi tammikuun aikana Rinkelinmäellä kaksi jäätävän hyvää ottelua JYPiä vastaan. Toisaalta JYPin tilanne on psykologisesti haastava. Sarjajohto on ollut melko tukeva koko kauden ja sataprosenttisen suorituksen ulosmittaaminen ei siinä tilanteessa aina onnistu.

Sarjavitonen Lukko puolestaan on tilanteessa, jossa latausta ei tarvitse erikseen hakea. Lukko, Jokerit, KalPa ja Blues mahtuvat kolmen pisteen sisään taistelussa sijoista 5.-8. Toisaalta kotietukin on vielä raumalaisten ulottuvilla, matkaa neljäntenä majailevaan HPK:hon on kuusi pistettä. Taivas - paikka neljän joukossa - ja helvetti - vajoaminen sääliplayoffiin - ovat molemmat mahdollisia skenaarioita kettunutuille.

Lukon sairastuvalla on Nolan Pratt. JYPiltä puuttuu Kalle Koskinen. Paluupuolella hurrikaanipaitoihin on piinaavan pitkän poissaolon jälkeen Miika Lahti.

ARVIO: Nähtäisiinköhän nyt pelillisesti tasaväkinen kamppailu, joka on myös numerollisesti sitä? Tyrkätään 2-3 maalia molemmille, ratkaisu saattaa hyvinkin löytyä vasta jatkoajalta tai voittomaalikisasta.

SEURAA HEITÄ: Miika Lahden johtama JYPin nelosketju, laidoilla Olli Sipiläinen ja Filip Riska, arvioitiin viime kaudella monella suulla SM-liigan parhaaksi neloseksi. Karhukoplana tunnettu kolmikko sai keskiverto nelosketjua huomattavasti enemmän peliaikaa ja laidat paukkuivat. Välillä äijät kävivät tekemässä muutaman maalinkin. Sipiläinen ja Riska ovat normaalissa lyönnissään, mutta Lahti antaa vielä rajusti tasoitusta. Sitkeä nivusvamma piti konnevetisen sivussa kuukausitolkulla. Pahinta oli se, että Lahti ei voinut käytännössä tehdä mitään jääkiekkoa palvelevia harjoitteita lähes puoleen vuoteen. Pelihommiin hän palasi D Teamin riveissä joulun jälkeen. Mestispelejä on takana kahdeksan saldolla 0+1. Plusmiinus näyttää yhtä astetta pakkasen puolella. Positiivista on kuitenkin lähes 19 minuutin ottelukohtainen peliaika. Kapellimestari on vielä pahasti keskenkuntoinen, mutta voi olla, että JYP pystyy marssittamaan pudotuspeleissä kaukaloon täydessä iskussa olevan Karhukoplan.

Viime kaudella puhuttiin siitä, että Lukon alamäki alkoi, kun se kauppasi maalivahtinsa Petri Vehasen Kazaniin. Väärin! Syväsukelluksen todelliset alkutahdit lyötiin tammikuussa, kun kanukkisentteri Kurtis McLean loukkaantui. Hän palasi riviin runkosarjan neljään viimeiseen kamppailuun ja naputteli 3+2 pistettä, mutta joukkue oli jo kadottanut itseluottamuksensa ja identiteettinsä. McLean on liigan ainoa ulkomaalaispelaaja, joka pystyy edes teoriassa haastamaan JYPin Eric Perrinin liigan parhaan ulkomaalaisen tittelistä. JYPiä vastaan McLeanin saldo on 1+1. Se ei ole huono, kun Lukko on tehnyt hurrikaanipaitojen verkkon vain kuusi maalia. Kultakypärä Perttu Lindgrenin tehot JYPiä vastaan tällä kaudella ovat muuten pyöreät 0+0.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Noronen ja tehominuutti kaatoivat JYPin