Kasvaako nuorin Honka huikean veljessarjan parhaaksi?

Lokakuussa 18 vuotta täyttävä Anttoni Honka on JYPin pakkihautomon tuorein nimi. Nuorukaiselta voidaan odottaa alkavalla kaudella mitä tahansa.

Hurjat ovat odotukset, mutta niille on vahvasti katetta. Anttoni Honka, vielä muutaman viikon ajan 17, on huippulupaus. JYP-puolustajalta ei voi alkavalta kaudelta odottaa oikeastaan mitään muuta kuin läpimurtoa aikuisten peleihin. Eivätkä odotukset Honkaa heiluta, hän tietää itsekin olevansa poikkeustapaus.

– Odotan, että pystyn lyömään itseni läpi, nuori mies toteaa.

– Ei minulle odotuksista tule erityisiä paineita. Ja jos valmentajat odottavat minulta jotain, niin se tarkoittaa, että pääsen pelaamaan paljon. Rennosti tässä vain pitää pystyä menemään, Honka jatkaa.

Niin kova lupaus Honka on, että ensi kesän NHL-draftissa hänet varattaneen pienellä numerolla. Leppoisasti asioihin suhtautuva jyväskyläispuolustaja ei liikaa ensi kesää mieti.

– NHL on ollut unelma, joka on muuttunut pikku hiljaa tavoitteeksi. Hyvien omien suoritusten kautta se varauskin tulee.

Hongan tausta on ainakin lajia seuraaville tuttu. Honkia on kiekkoilijan polulla nähty jo useita.

– Meillä on urheilulliset vanhemmat, ja paljon ollaan pelailtu kaikkea keskenään erityisesti kesäisin. Jääkiekko nousi ykköseksi, kun isä (Matti) oli pelannut, Honka taustoittaa.

Veljessarjasta Valtterin ura jäi alasarjatasolle, Aleksi pelaa Ranskassa ja Julius NHL:ssä Dallas Starsin riveissä.

– Siihen ainakin tähdätään, että nuorin veljeksistä on paras. Sitähän sitä pienenäkin aina yritettiin, Anttoni Honka myhäilee.

Isoveljet, ja erityisesti NHL-kaukaloihin noussut Julius, ovat olleet Anttoni Hongalle hyviä esikuvia. Niitä tosin Jyväskylästä on riittänyt muutenkin, sillä Pohjois-Amerikassa alkaa olla jo melko uskomaton nippu jyväskyläläistaustaisia puolustajia. Jo aika pian voi olla se tilanne, että NHL:ssä pelaa peräti viisi jyväskyläläistä puolustajaa, kun kahden Hongan lisäksi Sami Vatanen, kaksinkertainen Stanley cup -voittaja Olli Määttä ja Sami Niku vääntävät taalakaukaloissa.

– Suurin syy tälle lienee sopivat yksilöt, mutta Jyväskylässä koulujen aamujäillä saa pelipaikkakohtaista valmennusta. Palsolan Mikko on tehnyt paljon tätä hommaa, Honka miettii syitä jyväskyläläispuolustajien pienimuotoiseen maailmanvalloitukseen.

Viisikosta Vatanen, Niku ja Hongat ovat jossain määrin samasta muotista. Taitavia luistelijoita, jotka hurmaavat rohkeilla otteillaan katsojat. Täysin edeltäjiensä kopiona nuori Honka ei itseään pidä.

– Itse tykkään enemmän syötellä, kun taas esimerkiksi Vadu laukoo enemmän. Itselle se on oikeastaan vähän heikkouskin. Laukaus voisi olla parempi ja voisin olla myös vähän itsekkäämpi, Honka arvioi.

Oikeastaan heikkous, sanoi Honka. Toisaalta kyllä hän tietää saman asian myös vahvuudekseen. Jo viime talvena nähtiin, kuinka nuorukaisen lavasta lähti laukaisupaikoistakin hämmästyttävän nerokkaita syöttöjä.

– Peliäly on mun vahvuus. Näen sellaisia ratkaisuja, joita kaikki eivät ehkä näe.

Viime kaudella Honka tottui voittamaan. Teinipoika oli JYPin mukana CHL:ssä, KeuPan mukana Mestiksessä ja ikätovereidensa kanssa Suomen joukkueessa poikien MM-kisoissa.

– MM-kulta tuntui parhaalta. Siinä oli kolmen vuoden yhteinen taival takana. Pari eka vuotta ei meinattu saada kovien maiden kanssa edes hippaa aikaiseksi ja sitten kisoissa ei hävitty yhtään peliä. Ja olin toki siinä joukkueessa itsekin isossa roolissa, Honka muistelee.

Alkavalla kaudella Honkaa tuskin enää Mestiksessä nähdään. Huippulupaus olisi todennäköisesti saanut ison roolin myös Marko Virtasen mukana, mutta Lauri Merikiven tultua JYPin päävalmentajaksi asia on jotakuinkin varmaa.

– Tunnetaan hyvin toisemme. Kaksi vuotta ollaan oltu A-junioreissa samaan aikaan ja kolme vuotta maajoukkueessa. Uskallan nyt pelata omaa peliä, kun tiedän, mitä valmentajan puolelta on tulossa, Honka huomauttaa.

Sama toimii myös toisinpäin. Hongalle tulee pelirohkeuden ja nuoruuden innokkuuden myötä kaukalossa myös virheitä. Merikivi tietää niistä huolimatta nuoren tähtensä vahvuudet.

– Olen tykännyt siitä, mitä Late on tuonut joukkueeseen. Hän on pelaajakeskeinen valmentaja ja keskustelee paljon pelaajien kanssa yksittäinkin, Honka kiittelee Merikiveä.

Honka lähtee kauteen kovin henkilökohtaisin odotuksin, mutta tilanne ei muutu yhtään, kun kysytään joukkueen tavoitteita.

– Mestaruudet ovat tavoitteena, hän linjaa.

Mestaruudet. Niillä tarkoitetaan CHL:ää ja Liigaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .