Katkon paikka, kova paikka

ASETELMA: Katkaisupeli on tunnetusti se vaikein peli, mutta toisaalta Risto Dufvan aikainen JYP ei ole koskaan hukannut kyseistä mahdollisuutta. Kaksi vuotta sitten puolivälierissä Tapparaa vastaan JYP ei koskaan katkon paikalle päässyt, mutta vuosi sitten matkalla mestaruuteen jokainen sarja paukahti poikki heti kun siihen oli mahdollisuus. Ja juuri tästä pelataan tänään. Voitolla JYP saa neljän päivän huilin ennen välieriä, tappiolla matka vie keskiviikkona Ouluun ja sen jälkeen voi tapahtua mitä tahansa. Paine hurrikaanileirissä on kova, mutta toisaalta porukka ei enää ole ensi kertaa pappia kyydissä.

Kuten tiedetään, liigahistoria tuntee Kärppien nousun 1-3 -tappioasemasta puolivälierissä JYPiä vastaan. Tämähän tapahtui seitsemän vuotta sitten. Sen kevään JYPistä on tämän vuoden joukkueessa kaksi pelaajaa, Tuomas Pihlman ja Antti Virtanen, joista kumpikaan ei ole tänään kokoonpanossa mukana.

Kärppien 2003 hopeajoukkueesta askiin hyppäävät Jari Viuhkola, Pekka Saarenheimo, Mikko Lehtonen, Antti Aarnio ja Oskari Korpikari. Kahdeksan runkosarjaottelua, mutta ei yhtään pudotuspelivääntöä, tuolloin Kärpissä pelannut Jani Tuppurainen puolestaan kuuluu tätä nykyä JYPin avainpelaajiin.

Näin ollen kevään 2003 voi tässä yhteydessä täydellisesti unohtaa. Uusi peli, uudet joukkueet. JYPin lähtökohta kamppailuun on mitä herkullisin. Jatkoaikavoitto vieraskaukalossa 14 sekunnin lisäajan jälkeen - ja maalilla, jota saattoi edeltää paitsio ja jonka muuan Antti Pihlström värkkäsi maalin takaa. Vähempikin syö miestä. Sitä kun maustetaan vielä täpötäydellä ja hurmioituneella koti-Hippoksella, niin vain oma törttöily voi viedä JYPiltä voiton.

JYPin sairaslistalla on tällä hetkellä vain Pihlman, mutta hänenkin paluustaan liikkuu villejä huhuja. Kauden piti olla ohi, mutta voi olla, että voimahyökkääjä nähdään kustannuspaikallaan vielä tänä keväänä. Kärpät on tehnyt yhden kokoonpanomuutoksen sitten lauantain, Kimmo Koskenkorva on noussut hyvän ottelun pelanneen Juho Keräsen tilalle. Keräsen täytyy olla loukkaantunut, muuten vaihdoksessa ei ole mitään järkeä.

ARVIO: Jos Kärpät jaksaa taistella liki toivottomassa tilanteessa loppuun asti, nähdään sarjan luonteen mukaisesti jälleen vähämaalinen kamppailu, jossa maalipaikatkin ovat kortilla. Toisaalta, jos JYP pystyy nykäisemään parin-kolmen maalin kaulan, saattaa naapurin selkäranka rusahdella. Tulosvetolappuun JYPille lukemat 2, 3 ja 5, Kärpille puolestaan 1 ja 2.

SEURAA HEITÄ: Mitä tekee monessa liemessä keitetty ErDee? Peli on toki pelaajien, mutta valmentajien tekemiset tai tekemättä jättämiset voivat vaikuttaa yllättävänkin rajusti ottelun lopputulokseen. Risto Dufva on voittanut neljä mestismestaruutta Jukureiden peräsimessä ja yhden Kanada-maljan JYPin ruorissa. Nämä siis päävalmentajana. Lisäksi CV:sta löytyvät olympiahopea ja -pronssi sekä samat mitalit MM-kisoista maajoukkueen apuvalmentajana.

Edellä mainitut meriititkin sen kertovat. Vaikka Dufvan pelaajaurasta ei voi puhua samana päivänäkään kärppävalmentaja Mikko Haapakosken uran kanssa, on Haapakoski valmentajana Dufvaan verrattuna täydellinen oppipoika. Haapakoskella on kuitenkin ryhmässään tukku kokeneita, voittamaan tottuneita pelimiehiä. Nämä eivät kuitenkaan vielä riitä, arvoisat herrat tshekitkin pitäisi jollain opilla herättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.