Kiekkomiehet Sveitsissä juhlivat itsenäisyyspäivää jälkikäteen: "Kyllä pisti hymyilyttämään"

Suomen-suurlähetystöt järjestävät tänäkin vuonna itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoja eri puolilla maailmaa. Juhliin kutsutaan esimerkiksi diplomaatteja sekä ulkomailla asuvia suomalaisia.

Alkujaan muuramelainen, JYPissä mestaruuskevääseen 2012 asti pelannut Harri Pesonen on yksi kutsutuista. Hän asuu nykyään Sveitsin Lausannessa, jossa hän pelaa paikallisessa kiekkoseurassa jyväskyläläisittäinkin tunnettujen Ossi Louhivaaran ja Juha-Pekka Hytösen kanssa.

Pesonen kertoo ottaneensa kutsun ilomielin vastaan, kun kirje "monsieur Pesoselle & madamelle" saapui. Sveitsissä Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan tiistaina 9. joulukuuta Bernin suurlähetystössä, jonne Lausannesta on noin sata kilometriä matkaa.

– Kyllähän se pisti hymyilyttämään ja olisi ollut mukava osallistua – nyt vaan tuli viime hetkellä suunnitelmien muutos emmekä pääsekään juhliin, Pesonen harmittelee avecinsa Essi Tuomaalan kanssa.

Pesonen pelaa jääkiekkoa ulkomailla nyt kolmatta kauttaan, kaksi aiempaa vierähti Pohjois-Amerikassa. Aiemmin vastaavia kutsuja itsenäisyyspäivän vastaanotoille ei tullut.

– En ole koskaan aiemmin saanut kutsua vastaaviin, enkä ole kuullut pelikavereiltakaan, että olisivat yleisesti saaneet. Ehkä tänne Sveitsiin on muodostunut aikojen saatossa jonkinlainen erityinen Suomi-piiri, joka pitää perinteitä yllä, Pesonen arvelee.

Itse suurlähettiläs Jari Luotoa Pesonen ei ole aiemmin tavannut eikä juuri muitakaan Sveitsissä asuvia suomalaisia – JYP-taustaisia pelikavereita lukuun ottamatta.

Pesosen mukaan pukukoodia kutsun yhteydessä ei määritelty, mutta hän kertoo jo ehtineensä kaivaa tumman pukunsa esiin. Frakkipakkoa ei ole, kuten Linnan juhlissa Suomessa, mutta nyt joka tapauksessa puku jää Pesoselta kaappiin.

– Harmi tosiaan, että nämä juhlat menevät sivu suun. Olisi ollut mukava päästä tutustumaan muihinkin täällä asuviin suomalaisiin.

– Joka tapauksessa hienoa, että perinteitä ja suomalaisuutta arvostetaan tällä tapaa myös ulkomailla, hän sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi marraskuussa, että Ulkoministeriö on ohjeistanut suurlähetystöjä, ettei juhlia järjestettäisi ensi vuonna. Tarkoituksena on säästää itsenäisyyspäivän juhliin käytettävät varat Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhliin. Tiukentuneiden budjettien lisäksi esimerkiksi Lontoon Suomen-suurlähetystö jätti juhlat myös tänä vuonna järjestämättä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.