Kolumni: Aitiossa kahdeksantoista – Perrinin paluun taustat, syyt ja seuraukset

Aitiossa kahdeksantoista on tapahtunut yhtä sun toista. Jos pienimuotoinen kolesterolin tukkiman runosuonen pulputus tässä kohdin sallitaan.

23. helmikuuta armon vuonna 2015 siellä tapahtui seuraavaa: JYP tiedotti, että Eric Perrin poistuu hurrikaaniseuran riveistä kauden jälkeen. Kyynelehtivä joukkueen kapteeni kertoi, että olisi halunnut päättää uransa JYPissä.

Nousi myrsky. Hurrikaaniorganisaatio on tuskin koskaan saanut yhdestäkään pelaajapoliittisesta ratkaisustaan niin paljon kuraa niskaan kuin tästä. Perrin oli paitsi erinomainen jääkiekkoilija, myös joukkueen kasvot fanien ja yhteistyökumppaneiden suuntaan.

Perrinin ja JYPin yhteisen taipaleen päättymisen syyt olivat moninaiset. Kyse oli muustakin kuin vain siitä, että TPS löi pöytään sata tuhatta euroa rahakkaamman sopimustarjouksen kaudesta 2015-16 kuin JYP.

Yhtä kaikki, näytti auringonvarmasti siltä, että Lavalin leijonan pelaajaura päättyy jossain muualla kuin Jyväskylässä.

Mutta 11. kesäkuuta 2018 se tapahtui vielä kerran. JYPistä kiiri maailmalle uutinen kuninkaan paluusta. Kolmen TPS-kauden jälkeen Perrin saapuu hurrikaanipaitaan vielä yhdeksi kaudeksi. Se on hänen uransa seitsemäs JYP-kausi ja 22. ammattilaisena.

Se on myös jääkiekkoilija Eric Perrinin päätepysäkki.

AITIOSSA KAHDEKSANTOISTA myhäili kesäkuisena maanantaina tutun hyväntuulinen Perrin. 175 senttiä ja 82 kiloa quebecilaista elämäniloa. Hän on persoona, joka levittää jo pelkällä olemuksellaan ympärilleen positiivista energiaa. Siinä samalla Perrin on edelleen, 42-vuotiaana, erinomainen jääkiekkoilija. Viime kauden 23 maalia eivät syntyneet sattumalta.

Toinen paluu JYPiin kertoo paljon "Ekin" merkityksestä ympäröivälle yhteisölle. Urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari sanoi ryhtyneensä pohtimaan Perrinin pestaamista jo huhtikuussa, kun ilmeni, että Juuso Puustinen ja Joonas Nättinen hiippailevat KHL:aan.

Silti varsinaisen sysäyksen hankkeelle antoivat yhteistyökumppanit, joita on Perrinin matkassa nyt peräti 24. Primus motorina hääri Jyväskylän Autovarusteen toimitusjohtaja, Perrinin kanssa ystävystynyt ex-rallikuski Ari Könönen, joka alkoi houkutella miestä takaisin Keski-Suomeen toukokuun puolivälissä.

Myös Perrinillä itsellään oli kova halu palata. Tällaisessa tilanteessa JYP ei olisi yksinkertaisesti voinut sanoa non merci.

JOUKKUEELLEEN JA seuraorganisaatiolle Perrin antaa paljon, oikeastaan kaiken, mutta myös vaatii paljon. Ylpeys omasta ammattitaidosta, omasta kyvystä ratkaista ja näiden arvostamisesta on syvälle sisäänrakennettuna kanadanranskalaisen jääkiekkoilijan luonteeseen. Hankaluutta tai kusipäisyyttä se ei varsinkaan tässä tapauksessa ole, mutta vahvaa omanarvontuntoa kuitenkin.

Nuori päävalmentaja Lauri Merikivi oli jo muutenkin uransa kovimman haasteen edessä, nyt hän on sitä entistä vahvemmin, kun konkaripitoiseen ryhmään lisättiin vielä yksi vanhempi valtiomies. Perrin on peräti seitsemän vuotta päävalmentajaa iäkkäämpi.

En tarkoita tällä sitä, että Perrin tai muutkaan hurrikaanikonkarit olisivat hankalia tyyppejä, mutta kaikissa liemissä keitettyjen veteraanin johtaminen ei ole "vänrikki Nappulalle" mikään läpihuutojuttu. Merikivi tämän toki tietää ja huomioinee asian kaikessa tekemisessään. Oleellista on kuitenkin se, että jääkiekkojoukkue on lauma, jota jonkun on johdettava, tavalla tai toisella.

Yksi johtaja, yhdet ohjeet.

LIENEE SELVÄÄ, että Perrin-kontrahtia ei olisi koskaan laadittu, jos Puustinen ja Nättinen olisivat jääneet. San Joseen kulkematta HIFK:n kautta siirtyneen Antti Suomelan lähtö oli tiedossa jo hyvän aikaa, mutta edellä mainitun kaksikon poistuminen osui hankalaan saumaan. Tässä tilanteessa Perrin on täsmälääke tuloksentekoyksiköihin.

Ei ole mitään estettä sille, etteikö hän pystyisi uudelleen puhkaisemaan 20 maalin rajaa. Keskushyökkääjänä tutuksi tulleen legendan pelipaikka löytyy viime kauden parhaiden TPS-pelien tapaan laidasta. Ei tarvita kummoista oraakkelia ennustamaan, että Perrinin rinnalla tahkoavat Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen. Ketjun yhteisikä napakat 116 vuotta!

Nuoruuden intoa ja raikasta jalkaa Perrin ei mukanaan tuo, mutta ehjänä pysyessään takuuvarmat +40 pistettä kuitenkin. Ja ammattilaisen esimerkkiä ja johtajuutta kahmalokaupalla.

ERIC PERRIN on poikkeuksellisen valovoimainen hahmo, joka rakastaa olla tähti. Fanit katsovat Perriniä suunnilleen tavalla, jolla yläasteella katsottiin sitä koulun ihaninta tyttöä. Hänen julkisessa minässään on paljon samaa kuin Teemu Selänteen vastaavassa.

Pelaamisen ohella Perrin on suuri jääkiekkofani ja timanttinen lajin lähettiläs, missä ikinä kulkeekaan.

Kolmen vuoden loikka Turkuun löi särön kauniiseen satutarinaan, mutta tuskinpa niin syvää, etteikö sitä siloteltua saisi. Kaikesta näki, että JYP-fanien sympatiat olivat Perrinin puolella silloinkin, kun yllä oli Palloseuran nuttu.

Au revoir, monsieur Perrin, ehdin jo kerran kirjoittaa. Nous saluons le retour, tohdin nyt todeta.

Loru Lavalin leijonasta saa kuin saakin alkuperäiseen käsikirjoitukseen rustatun lopun.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .