Kolumni: Ryhtimies nostaa toisenlaista kuppia

"Olli Määtän meriittilista on komeaa luettavaa jo nyt", kirjoittaa urheilutoimittaja Vesa Laakso.

Kaksi Stanley Cupia, olympiapronssi, kaksi OHL:n mestaruutta ja jo ennen rapakon taakse lähtöä A-junioreiden SM-kultaa JYPissä vain 16-vuotiaana.

Olli Määtän meriittilista on komeaa luettavaa jo nyt, vaikka ikää on vasta 22 vuotta.

Missä tahansa joukkueessa Määttää onkin urallaan pelannut, se on myös menestynyt. Oli sitten kyse NHL:n tai A-junioreiden finaaleista Määttä kantaa vastuuta ratkaisuhetkillä. Kyseessä on voittaja isolla V:llä.

Jääkiekossa menestykseen tarvitaan tietysti joukkue. Yksi mies ei johdata joukkojaan mestaruuteen. Eikä edes kaksi, vaikka supertähdet Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin ovatkin tuikkineet kirkkaimmin Pittsburghin dynastiassa.

Menestyvissä joukkueissa on aina myös Määtän kaltaisia luottopelaajia, jotka hoitavat hommansa ilman suuria otsikoita. Stanley Cupin Boston Bruinsin kykyjenetsijänä voittanut JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari kuvailee Määttää ryhtimieheksi, joita tuppaa kertymään menestysryhmiin.

Tänä vuonna ryhtimies Määttä painoi omalla panoksellaan poikkeuksellisen vahvasti puumerkkinsä Stanley Cupiin.

Harva nimittäin uskoi Pittsburghin menevän toisena keväänä peräjälkeen päätyyn asti, kun selvisi, että Kris Letang ei pysty pelaamaan pudotuspeleissä. Mutta niin vain meni, kun Penguins peluutti tasaisesti pakkikuusikkoaan, josta Määttää keräsi koko joukkueen kolmanneksi eniten minuutteja.

Ryhtimiehen mallia Määttä näytti jo nuorempana, kun hän hioi luisteluaan hurjalla harjoittelulla. Muillakin oli sama mahdollisuus, mutta Holtarin sanoin ”16-vuotiailla pojilla on kesällä parempaakin tekemistä kuin mennä hikoilemaan omien treenien päälle viikonloppuna jonnekin luisteluklinikalle”.

Määttä paiski hommia pää märkänä kenties Stanley Cup vain haaveissaan, kun tuolloin muut nauttivat kesästä ja ottivat kuppia. Määttää se tuskin harmittaa, sillä kesäiseksi tavaksi on tullut nostella toisenlaista kuppia, Stanley Cupia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kahden sormuksen Määttä pääsi harvalukuiseen joukkoon: "Aivan huimaa"

Kommentti: Kipujen mies loikkasi legendojen joukkoon

Pittsburgh Stanley Cupin voittoon – Olli Määttä juhlii mestaruutta toistamiseen

Uusimmat

Kiekko

Hurricanes luottaa saavansa Ahon sopimukseen "ennen harjoitusleiriä"

Näkökulma: JYPin Anttoni Hongan matka NHL:ään mutkistui varanneen seuran vuoksi – Kokoonpanoon murtautuminen vaatii kärsivällisyyttä

Kaikkiaan 22 suomalaiskiekkoilijaa sai tänä vuonna NHL-varauksen – Carolina kiinnitti toisena varauspäivänä Puistolan, maailmanmestari Hongan ja Tieksolan

Anttoni Honka varattiin NHL:ään! – JYP-puolustaja suomalaislegioonaan, toinen jyväskyläläinen Patrik Laineen seurakaveriksi?

Näkökulma: Nyt myös JYPin ja KeuPan puolustajanuoren veli joutuu jännittämään tulevaisuuttaan – Antoiko NHL:n varaustilaisuus lähtölaukauksen seurasiirtoon?

Kaapo Kakko varattiin NHL:ään toisena – New York Rangers innoissaan uudesta suomalaislahjakkuudestaan

NHL:n kärkivarauksista tulee naapureita – "Olemme yhdessä pitkään, vähän kuin Ovetshkin ja Crosby"

Tommi Salmelainen teki kiekkohistoriaa 50 vuotta sitten: "Olin vain että aijaa…" – Salmelainen varattiin NHL:ään ensimmäisenä eurooppalaisena pelaajana

Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana – Heiskanen lähes yksimielisesti NHL-tulokkaiden tähdistökentälliseen

Sinuhe Wallinheimo aikoo luopua jääkiekon pelaajayhdistyksen puheenjohtajuudesta, toivoo avoimuutta seuraajansa valintaan – "Liikaa kabinettipäätöksiä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.