Kommentti: Kipujen mies loikkasi legendojen joukkoon

Toiset jahtaavat sitä parikin vuosikymmentä, mutta eivät koskaan pääse nostelemaan Stanley cupia. Olli Määttä on tahkonnut NHL:aa vasta neljä kautta, mutta kohottanut lordi Stanleyn kanisterin jo kahdesti. Vuoden takainen mestaruus sai seuraa varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa, kun Pittsburgh Penguins raapaisi finaalisarjan Nashville Predatorsia vastaan pakettiin otteluvoitoin 4-2.

Kuudennen ottelun 2-0 -voitto irtosi ruotsalaisvoimin, kun Patric Hörnqvist ja Carl Hagelin toimittivat kumpikin kertaalleen kiekon rysään ottelun dramaattisilla loppuhetkillä.

Samalla Pittsburgh-puolustuksen JYP-kasvatti tuli tehneeksi suomalaista kiekkohistoriaa. Määttä on vasta neljäs suomalaispelaaja, joka on yltänyt vähintään kahteen Stanley cupin voittoon. Jari Kurrilla ja Esa Tikkasella on viisi voittoa mieheen, Reijo Ruotsalaisella Määtän tavoin kaksi.

Määttä täyttää elokuussa vasta 23 vuotta, mutta miehen voi huoletta sanoa jo nyt nousseen legendojen joukkoon. Kaksi kiekkomaailman himotuinta voittosormusta takaavat sen.

Vuosi sitten Määtän pudotuspelitaival oli konferenssifinaalien osalta tahmea ja päävalmentaja Mike Sullivan komensi nuorukaisen välillä katsomoonkin. Stanley cupin finaaleissa hän kuului kuitenkin Sullivanin luottoukkoihin ja luuti ykkösparissa Kris Letangin kanssa.

Tänä keväänä Määtän nihkeimmät ottelut osuivat nimenomaan finaaleihin ja ellei pingviinipuolustus olisi ollut niin pahoin loukkaantumisten runtelema, olisi katsomokomennus voinut olla taas realismia, vaikka hän otteitaan kohensikin huomattavasti sarjan edetessä. Eivätkä nihkeämmät pelitkään poista sitä tosiasiaa, että Määttä on ollut kahden mestarijoukkueen tärkeä runkopelaaja.

Se on saavutus, johon ovat suomalaisista yltäneet vain edellä mainitut legendat.

Mestaruuden ratkaissut kuudes Stanley cupin finaali oli jyväskyläläisen 56. pudotuspeli rapakon takana. Se oikeuttaa ottelumäärässä suomalaisten aktiivipelaajien kakkossijaan, edellä on vain muhkeat 152 pudotuspeliä tahkonnut Valtteri Filppula.

Voitonriemun ohella Määttä on NHL-urallaan ehtinyt kokea myös loukkaantumisten tuskaa enemmän kuin lääkäri määrää. Kilpirauhassyöpä, kaksi leikkaushoitoa vaatinutta olkapäävammaa, taklaustilanteessa tullut munuaisruhje ja aivotärähdys sekä tuoreimpana helmikuinen käsioperaatio.

Yli sata ottelua on mennyt sivu suun vammojen vuoksi, mutta joka kerta Määttä on tullut takaisin entistä vahvempana. Se kertoo poikkeuksellisesta henkisestä (ja fyysisestä) lujuudesta. Uran toinen Stanley cup oli kivikovan jätkän kivikova palkinto.

Loukkaantumiset lienevätkin suurin ja kenties jopa ainoa uhkakuva pitkälle ja yhä menestyksekkäälle uralle. Ellei vammakierre sotke suunnitelmia, Määtän voi otaksua pelaavan taalaliigassa vielä ainakin viisitoista kautta.

Kenties hän on silloin noussut voittajana jopa Kurrin ja Tikkasen rinnalle.

JA VIELÄ: Kahden kannun Olli Määttä on harvinaisuus paitsi suomalaisessa jääkiekossa, myös jyväskyläläisessä urheilussa. Kuten jo vuosi sitten tuli kirjoitettua, Stanley cupin voittaminen on eräs tämän kylän kovimpia suorituksia kautta historian. Loppukesäksi voi laittaa jälleen Aren aukion varaukseen, kun Määttä kiikuttaa kannun taas Keski-Suomeen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .