Kommentti: Lauri Merikivi – Millainen nuori mies?

"Se on erikoista, että Marko Virtasen potkujen myötä JYPin valmennusryhmässä ei ole ainuttakaan entistä huippupelaajaa", kirjoittaa kiekkotoimittaja Tuomas Heikkilä.

"Lauri Merikivi JYPin päävalmentajaksi, millainen nuori mies?", kysyi kollega.

"Anteeksi kuka?", ihmetteli toinen.

Oli pakko nostaa kädet pystyyn. "En tiedä", vastasin rehellisesti.

Aiemmin Peliittoja mestiksessä luotsannut JYPin A-nuorten päävalmentaja. Tämän tiesin, en yhtään enempää. Häpeäkseni myönnän, että en ole koskaan nähnyt ainuttakaan Merikiven luotsaaman joukkueen ottelua enkä ole miestä koskaan tavannut. Siksi en tohdi valmennusosaamistaan tässä sen enempiä arvioida.

Lätkähistorialtaan Merikivi on kuin täällä Tanskassa leijonia luotsaava kaimansa Marjamäki. On valmentanut teinipojasta saakka, mutta pelaajatausta on melko olematon. Vankka ura pelaajana ei ole mikään edellytys huippuvalmentajuudelle, mutta ei toki estekään.

Se on erikoista, että Marko Virtasen potkujen myötä JYPin valmennusryhmässä ei ole ainuttakaan entistä huippupelaajaa. Merikivi on pelannut Suomi-sarjaa ja A-junioreiden mestistä. Apuvalmentajista Antti Turunen eteni Britannian EIHL-liigaan sekä mestikseen, Jukka Ahvenjärven pelit rajoittuvat 1980-luvun kakkosdivisioonaan ja Jarkko Hyytiä pelasi Merikivien tavoin A:n mestistä.

Tämä ryhmä johtaa joukkuetta, jonka kivijalka rakentuu kokeneiden entisten maajoukkuepelaajien varaan. Yhtälö ei ole mahdoton, mutta haastavalta se kuulostaa. JYPin joukkue on voimakkaasti "itseohjautuva" ja se on sinänsä hyvä asia, mutta ujon auktoriteettiongelman siemenet on kylvetty.

Merikivi on 35-vuotias, Hyytiä 34 ja Turunen 32. Porukan ainoa "setä" on 53-vuotias Ahvenjärvi. Pelaajiston voimahahmoista esimerkiksi Jarkko Immonen on 36, kapteeni J-P Hytönen täyttää pian 37. He kuuluvat myös JYPin omistajiin.

Edellä mainitut ovat joviaaleja lätkäjätkiä, mutta ei JYPin konkariosastolle voi ihan kuka tahansa mennä jääkiekon saloja opettamaan.

Jyppiläistä jatkumoa uusi luotsi edustaa viimeisen päälle. Vain 1995-96 lyhyen pätkäpestin kiskaissut Hannu Jortikka oli JYPin ruoriin tarttuessaan meritoitunut liigavalmentaja. Kaikki muut ovat olleet aloittaessaan enemmän tai vähemmän never heard -osastoa, mutta eivät useinkaan lopettaessaan.

Ammattilaisjoukkueen päävalmentajuus on ennen kaikkea ihmisjohtajuutta, jossa taas merkittävää roolia näyttelee karisma. Marko Virtasella se ei ihan riittänyt. Riittääkö Lauri Merikivellä?

Hurrikaaniorganisaatio roikkui Virtasessa kauden tai kaksi liian pitkään. Nyt vastuuseen nostetaan valmentaja täydestä tuntemattomuudesta. Valmentaja, joka ei omien sanojensa mukaan tunne ollenkaan liiga-JYPin pelaajia.

Se on muuten vähän erikoista. Kopista löytyy sen verran meritoitunutta ryhmää, että jokaisen jääkiekkoihmisen pitäisi heidät tuntea.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .