Kommentti: Nordic League vai statistiliiga?

Totta. Ajatus Nordic Leaguesta ei ole viehkeä.

Tässä maailmanjärjestyksessä on vaikea kuvitella, että mikään osapuoli - maksava yleisö, maksavat sponsorit tai maksavat tv-yhtiöt - pissisivät hunajaa, jos haarniskoidut svenssonit, jakobsenit, pettersenit ja virtaset ratkoisivat koko pitkän talven ajan pohjoisen kiekkoherruutta.

Ongelma on se, että pohjoismaat eivät ainakaan toistaiseksi ole yhtä, siis samaa reviiriä. SM-liiga perustuu huvittavaan nurkkapatrioottisuuteen. HIFK:n faneille on iso lysti, kun suosikkijoukkue nitistää Bluesin, JYP:n tai Ilveksen. Linköpings HC:n kukistaminen olisi pelkkä olankohautusjuttu. Siihen ei liittyisi edes vahingoniloa.

Siksi on syytä toivoa, että ajatus nyt julkisuudessa esitetyllä tavalla nikkaroidusta Nordic Leaguesta sammuisi omaan mahdottomuuteensa. Hätäisesti kyhättynä yhteinen sarja tekisi pohjoismaiden jääkiekkoilulle enemmän hallaa kuin satoa.

Mutta ja mutta.

Olisi peräti tyhmää tyrmätä suunnitelmat Tysonin tai edes Kummolan nyrkillä. Se, että seurojen keskuudessa on yleensä syntynyt kummallisia kaavailuja, on signaali yhdestä asiasta. Suuresta huolesta.

On NHL. Nyt on myös KHL (Venäjän liiga). Ne puhuvat rahalla ja imevät rahalla. SM-liiga ja Elitserien ovat jo nyt kasvattajaliigoja. Jos energiajätti Gazprom jyrää, jos NHL ei kamppaa itseään omassa suuruudenhulluudessaan, on olemassa vaara, että pohjoisen sarjat kuivuvat pelkiksi statistiliigoiksi. Paremman luokan pelaajat lähtevät ennen ovat ehtineet edes saapua.

Visiot Nordic Leaguesta eivät ole toimivia, mutta sittenkin oireellisia.

Jotain Suomessa ja Ruotsissa on pakko tehdä. Nordic League ei ole vastaus. Mikä on vastaus? Sitä ei kukaan tiedä.

Juuri sen tähden on parempi miettiä yhdessä kuin repiä erikseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.