Kommentti: Oliko tässä(kään) mitään järkeä, IIHF?

Myönnetään heti alkuun, että en tunne tanskalaista jääkiekkoa kovinkaan hyvin. Laji on maassa pieni, mutta se on silti onnistunut puristamaan ulos joitakin jääkiekkoilullisia helmiä. Tanskalaisia lisenssipelaajia on tällä haavaa reilut 4000, heistä yhdeksän pelasi viime kaudella NHL:ssa.

(Suomen vastaavat lukemat muuten ovat 74 000 ja 39. Tanskalaisista kiekkoilijoista siis rapiat kaksi promillea kirjautti itselleen NHL-merkinnän viime kaudella, suomalaisista vain 0,5.)

Sen tiedän myös, että pieni Herningin kaupunki on tanskalaisen kiekkoilun kehto. Siksi on sinänsä tyylikästä antaa osa ensi kevään MM-kisojen isännyydestä sinne. Mutta tyylistä viis, kasassa ovat katastrofin ainekset.

Tanskan jääkiekkoliiton puheenjohtaja Henrik Bach Nielsen kertoi tänään, että Herningiin saapuvia kisaturisteja varten rakennetaan 8000 kiekkoturistin "festivaalialue", jossa voi majoittua niin teltassa kuin jonkinlaisissa sisätiloissakin. Kaupungin hotellikapasiteetti kun on niin olematon, ettei muuta vaihtoehtoa ollut.

Tanskan liberaali alkoholilainsäädäntö mahdollistaa sen, ettei kenellekään tule näillä "suviseuroilla" jano. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi homma voi revetä kaaoksen puolelle. Vaikka MM-lätkässä ei ole huliganismia kuunaan nähty. Tohdin silti ennustaa, että meno telttakylässä voi olla melkoista - ja voi olla kokeneemmille kisaturisteille sen sortin kauhistus, että päättävät jättää Jyllannin keikan väliin.

Loppuun tietenkin vinkaisu meiltä, jotka mahdollisesti menemme sinne töihin tai jonkin muun virallisen aseman puolesta patsastelemaan. Ensinnäkin paikalle saapuu kahdeksan joukkuetta, arvioitakoon jokaisen delegaation koko kaikkiaan noin 40 ihmiseksi. Se tekee 320 hotellimajoituksen tarvitsijaa. Pelaajat asuvat pääosin kämppiksinä, mutta 20 huonetta per joukkue ei silti riitä. Sanotaan nyt vaikka rapiat 30 huonetta per poppoo, niin puhutaan yli 250 hotellihuoneesta.

Herningissä pelaavat leijonien ohella Latvia, Norja, Kanada, Saksa, Yhdysvallat, Etelä-Korea ja isäntä-Tanska, joten ennustan paikalle saapuvan 150-200 median edustajaa. Tämä orkesteri rohmuaa osapuilleen tuon edellä mainitun määrän hotellihuoneita. Nyt mennään siis yli 400 hotellihuoneessa - eikä yhtäkään tasokkaampaa majoitusta kaipaavaa kisaturistia ole vielä asutettu mihinkään.

Kun Kansainvälinen Jääkiekkoliitto yhteistyökumppaneineen tarvitsee sekin osansa hotellihuoneista - ne siitä hienoimmasta päästä olevat - aletaan jo olla syvällä suossa. IIHF:n lukumääräisistä tarpeista en osaa sanoa, mutta sen verran monenmoista kestintää lienee luvassa, että puhutaan vähintään kymmenistä.

Herningin kaupungin matkailusivuston mukaan kaupungin keskustassa on vain kolme hotellia, eikä sivuston hakukone löydä enää vapaata hotellimajoitusta kisojen ajaksi. Vaikka kisajärjestejät lienevät kaapineet ennakkoon kapasiteettia talteen, ei kylästä löydy viittäsataa huonetta millään.

No, onneksi kisaturistilla ei kuitenkaan ole hätää. Hallin vieressä sijaitsevaan messuhalliin rakennetaan heille kelpo vastaanottokeskus. Sen budget roomista kuva tuossa ylempänä ja lisätietoa tämän linkin takana. Enemmän luksusta tarjoava standard room löytyy täältä. Huoneista löytyvät seinät sekä lukittavat ovet, mutta ei kattoa. Kyllä siinä kelpaa kisaturren akvaviittipäissään kölliä!

Oliko IIHF tässä(kään) päätöksessä taas mitään järkeä?

Kirjoittaja on raportoinut jääkiekon MM-kisoista vuodesta 2007 lähtien.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .