Kommentti: Ovatko he verenhimoisia hulluja vai välinpitämättömiä koohottajia?

En suurin surminkaan halua nostaa yhtä pelaajaa yksinään minkäänlaiselle jalustalle, joten korostetaan heti alkuun, että hän toimii tässä vain esimerkkinä. Esimerkkinä siitä, miten jääkiekkoa voi pelata kivenkovaa, mutta rehdisti.

Muistanette varmaan JYPin numeron 17? Uransa polvivamman vuoksi neljä vuotta sitten päättänyt Jari Jääskeläinen taklasi 555 liigaottelussaan usein ja kovaa, mutta lähes aina vähintäänkin sääntökirjan hengen mukaisesti. Takavuosien lempinimi "Puistokadun panssarivaunu" ei ollut tuulesta temmattu.

12 liigakauden aikana Jääskeläinen pelasi 555 runkosarjaottelun lisäksi 63 pudotuspeliä. Se on yhteensä 618 ottelua. Niissä hänelle tuomittiin vain 324 jäähyminuuttia. Se on duunarihyökkääjälle häviävän pieni määrä.

Kertaakaan Jääskeläinen ei lähtenyt ulos "isoista ovista", hänelle ei siis koskaan tuomittu pelirangaistusta. Yhden kerran hän sai jälkikäteen kahden ottelun pelikiellon päähän kohdistuneesta taklauksesta. Tässä tilanteessa silloinen Ilves-pakki Teemu Kesä menetti tasapainonsa juuri, kun Jääskeläisen taklaus osui häneen. Pää oli noin vyötärön korkeudella. Törkeä teloitustaklaus se ei missään nimessä ollut.

"Jarijääskeläisiä" liigahistoria tuntee toki tukuttain. Pelaajia, jotka raatavat kaukalossa itseään säälimättä, vastustajaa kunnioittaen, joukkueen etu mielessään. Heitä on siellä tänäkin päivänä, enemmän kuin kaikenkarvaisia törkytaklaajia.

Edelleenkään en halua uskoa, että liigajäillä luistelisi verenhimoisia hulluja, jotka haluavat harkiten ja tarkoituksella vahingoittaa vastustajaa. Mutta näyttää voimakkaasti siltä, välinpitämättömien koohottajien, joilla läikkyy tasaiseen tahtiin yli, määrä on ollut viime vuosina kasvamaan päin. Toivottavasti armottomat herrasmiestaklaajat eivät ole katoava luonnonvara.

Sillä Jääskeläinenkin oli pelote, kysykään keneltä tahansa puolustajalta, joka meni hakemaan kiekkoa omasta kulmauksesta ja numero 17 rysähti päälle yleisön huutaessa "AJAAAA!"

Mutta Jääskeläisen, ja hänen kaltaistensa, tekemisiin ei tarvinnut kurinpidon ottaa kantaa. Eikä liigaherrojen, ei liioin pelaajayhdistyksen puheenjohtajan.

Eikä varsinkaan piispan.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .