Konkarin paluu ei narripaitoja pelasta

ASETELMA: Vain mielenköyhä lähtisi ennakoimaan muuta kuin ainakin numerollisesti tiukkaa taistelua. JYP ja Jokerit ovat runkosarjan mukaan lukien tahkonneet tällä kaudella yhdeksän ottelua ja jokaikinen on päättynyt yhden maalin erolla. Tilasto on täysin käsittämätön.

JYPillä on edelleen tanakka ote finaalipaikasta, mutta panokset kovenevat. Tappio tänään ja jo huomenna on edessä Ilmalan reissu, eikä se ole helppo reissu se. Toisaalta pakkovoiton paine on jokerileirissä, eikä maanantain kamppailun päätöserä ollut mitenkään vakuuttava esitys. Jos JYP olisi ollut edes hitusen terävämpi viimeistelyssään, olisi sarja pamahtanut poikki jo toissapäivänä.

Pelillisesti neljäs välierä oli kahdesta Helsingissä pelatusta ottelusta se huomattavasti tasaisempi. JYP loi 1-2 -tappiosta huolimatta enemmän maalipaikkoja kuin kiirastorstain 3-2 -voitossa. Suurin yksittäinen syy siihen, että sarja on vielä hengissä on Jokereiden maalivahti Eero Kilpeläinen.

Tulosten ja pelin virtauksen valossa välieräsarja on ollut kummallinen. Jokerit vei kahta ensimmäistä ottelua, mutta onnistui häviämään ne. Kolmatta ottelua JYP dominoi täysin suvereenisti, mutta matsi livahti silti toiseen jatkoerään. Kamppailu numero neljä oli pelillisesti tasaisin ja sen ratkaisi Jokereille terävämpi alku ja onnekkaammat pomput. JYP taisi käyttää tuurikiintiönsä kahden ensimmäisen väännön aikana.

Laukaus- ja torjuntatilastotkin ovat peräti mielenkiintoisia. Kahden ensimmäisen ottelun kudit kirjattiin Jokereille 111-90, kaksi jälkimmäistä on mennyt JYPille 130-101. Riku Helenius torjui kahdesssa ensimmäisessä kohtaamisessa 67 kertaa Kilpeläisen 47 vastaan. Seuraavissa kahdessa Kilpeläinen on ollut kiekon tiellä 72 kertaa, Helenius 62. Pelillisesti JYP on kuronut Jokereiden etumatkan kiinni, vaikka tulokset eivät tämän faktan kanssa korreloikaan.

Joukkueiden kokoonpanoissa on pieniä muutoksia. Jokerit saa askiin kipeästi kaipaamansa Antti-Jussi Niemen. Tosin pakkikonkarin pelikunto on arvoitus, loukkaantumisen vuoksi sivussa ollut Niemi on pelannut edellisen kerran 24. helmikuuta, kun Jokerit vieraili Hippoksella. Ben Eaves ja Juhani Tyrväinen ovat maanantain tapaan sivussa. Nelosketjua johtanut Jonne Virtanen puolestaan putosi JYPin kokoonpanosta. Hänen tilalleen on nostettu laitahyökkääjä Jari Jääskeläinen. Näin Filip Riska siirtyy kolmosketjun laidalta nelosen keskelle, Antti Jaatinen puolestaan nousee nelosketjusta pykälän ylöspäin.

ARVIO: Kyllä kai se on kuulkaa taas maalin peli. Runkosarja mukaan lukien lopputulos kauden yhdeksässä kohtaamisessa on ollut kuusi kertaa 3-2, kaksi kertaa 2-1 ja kerran 1-0. Tempaistaan ässä hihasta ja povataan JYPin 4-3 -voittoa.

SEURAA HEITÄ: Minkään valtakunnan löysäilystä herroja J-P Hytönen ja Eric Perrin ei sovi moittia. Kohtuullisen vaatimattomista tilastoista välieräsarjassa sen sijaan voi hyvällä omallatunnolla mainita. Kummankin saldo neljässä jokerimatsissa on 0+1. Käänsipä asiaa miten päin tahansa, se on joukkueen ykkös- ja kakkossenttereille vähän.

SM-liigan viime kauden maalikuningas Janne Lahti missasi loukkantumisten takia runkosarjassa 17 ottelua ja maalimäärä romahti 37:stä 18:aan. Pelien kovetessa maailmanmestari alkaa kuitenkin vertyä. Lahden tämän kevään kolmesta pudotuspelimaalista kaksi on syntynyt JYPin verkkoon.

Ruutu lyttäsi tuomarit ja JYPin pelitavan