Kummola: 14 joukkueen liiga voi olla liian suuri

Jääkiekon SM-liigan kulisseissa kiehuu yhä. Ajatus pohjoismaisesta kiekkoliigasta on voimissaan - ja voi jopa paremmin kuin muutama viikko sitten, jolloin Keskisuomalainen toi hankkeen julkisuuteen.

- Ajatusta eteenpäin vievät viisi ruotsalaisseuraa Färjestad, HV-71, Västra Frölunda, Djurgården ja Linköping ovat perustaneet hankkeen taakse oman yhtiön, Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola kertoi tiistaina Peurungan jäähallin vihkiäisissä.

Suomessa ei olla näin pitkällä.

- Ympäripyöreiden puheiden perusteella vaikuttaisi siltä, että meillä ollaan vasta alkumetreillä, kun Ruotsissa paahdetaan jo täysiä takasuoraa, JYP:n toimitusjohtaja Jukka Seppänen kuvaili tilannetta.

- Totuus taitaa kuitenkin olla toinen. Kun ajatusta hautovien suomalaisseurojen edustajia kuuntelee ja katsoo, ymmärtää, että heidänkin osaltaan suunnitelmat ovat suhteellisen pitkällä.

Seppänen oli viime viikolla liigan johtoryhmän kokouksessa.

- Asiaa käsiteltiin, mutta se oli pelkkää pyörittelyä. Mihinkään konkreettiseen ei edetty.

Suomalaisseuroista valmisteluvaiheessa ovat olleet mukana Jokerit, HIFK, Tappara, TPS ja Kärpät. Jos suunnitelma joskus toteutuu, nämä seurat irtautuvat kotoisesta SM-liigasta.

"Salaseurat ovat kuolemaantuomittuja"

Kummola on tähän asti suhtautunut ajatukseen jyrkästi. Peurungassa hänen äänensävynsä oli jo maltillisempi.

- Nyt on istuttava alas ja katsottava, minne päin kiekkoilua halutaan viedä. Saattaa tietysti olla, että Pohjoismaiden on vastattava jollain aikavälillä esimerkiksi Venäjän liigan haasteeseen.

- Voi olla niinkin, että 14 joukkueen SM-liiga on pitkässä juoksussa liian suuri.

Yhdestä asiasta Kummola ei kuitenkaan antanut tuumaakaan periksi.

- Kaikenlaiset salaseurat ovat kuolemaantuomittuja. Kyllä näin suurisuuntaiset ratkaisut on päätettävä yhdessä eikä kahdessa leirissä.

Samaa mieltä oli Seppänen.

- Niin ei voi olla, että pohjoismaista liigaa vaalivat seurat edustavat vain itseään. Keskustelut on käytävä SM-liigan johdolla, Seppänen muistutti.

NHL-sopimus ilman Venäjää?

Kummolalla on purtavanaan myös globaalimpi ongelma. Kansainvälisen jääkiekkoliiton ja NHL:n välinen sopimus pelaajien siirtokorvauksista on yhä tekemättä.

- Ensi viikolla on IIHF:n kokous Zürichissä. Siellä on tarkoitus lyödä pöytään ratkaisevat päätökset. Jos Venäjä ja Tshekki ovat edelleenkin niin voimiensa tunnossa, etteivät suostu paperia allekirjoittamaan, me unohdamme ne maat, IIHF:n varapuheenjohtaja Kummola tuhahti.

- Olen jo alustavasti keskustellut ruotsalaisten kanssa. Meillä on täysi valmius tehdä sopimus ilman Venäjää ja Tshekkiä.

Zürichissä yritetään vielä kerran taivutella vastarannan kiiskiä yhteiseen leiriin.

- Mutta huonolta näyttää, Kummola totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kiekko

Marjamäki jatkaa Jokereiden päävalmentajana kevääseen 2022 – Jari Kurri: "Vahva luotto Marjamäen osaamiseen"

Stanley Cup riitti näytöksi – mestarimaalivahti vältti välimieskäsittelyn ja sai mieluisan jatkosopimuksen St. Louisiin

JYPin mestarivalmentaja Dufva kertoo, miksi Vatanen nousi aikanaan suoraan junioreista ykköspariin – "Se oli tarkkaan harkittu rikos"

Tätä NHL-tähteä et löydä sosiaalisesta mediasta – kovia minuutteja keräävä Sami Vatanen kertoo, kuinka hän suhtautuu kesän suuriin muutoksiin

Konkarihyökkääjä Filppula onnellinen paluustaan Detroitiin – "Kahden vuoden sopimus ratkaisi paljon"

Patrik Laine nauttii paineetta kesästä – "Jossain vaiheessa tulee jonkinlainen sopimus"

Montrealin suomalaiskaksikko hakee uutta NHL-sopimusta välimieskäsittelystä

Olli Määttä on kokenut urallaan enemmän vastoinkäymisiä kuin moni muu, mutta hän ei valita – Vuodet Pittsburghissa opettivat paljon, mutta nyt kaikki muuttuu

Ex-JYP-hyökkääjä lopetti haluamattaan pelaajauransa, siirtyy nyt valmennustehtäviin – "Ne olivat parhaat vuodet urallani"

JYPin tuoreella toimitusjohtajalla on jo ideoita mahdollisiin muutoksiin – Säästökuuri-mielipide ei ole muuttunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.