Kummolan ja Jääkiekkoliiton asianajaja: Tavoite saavutettiin

Käräjäoikeus ei kiellä Kummolan kääntöpiiri -kirjan julkaisua. Oikeus hylkäsi Kalervo Kummolan ja Jääkiekkoliiton hakemuksen, jolla pyydettiin Pentti Sainion ja Into Kustannuksen kirjan julkaisemisen väliaikaista kieltoa sakon uhalla.

Helsingin käräjäoikeus perustelee ratkaisuaan perustuslakiin sisältyvällä ennakkosensuurin kiellolla. Sen mukaan Kummolan ja Jääkiekkoliiton vaatimuksen hyväksyminen olisi ollut perustuslain vastaista.

Oikeus määräsi Kummolan ja Jääkiekkoliiton korvaamaan Into Kustannuksen ja Pentti Sainion oikeudenkäyntikuluja yhteensä 2 500 euroa.

Into Kustannuksen mukaan sananvapaus voitti. Se kertoo julkaisevansa kirjan tänä keväänä.

Kummolan kääntöpiiri paljastaa kustantajan mukaan urheiluviihteen kulissien takaisen pelin ja millaisia rahasummia urheilussa liikkuu.

- Urheiluviihteen takana on pienten piirien rahapeliä, jonka rahavirrat usein halutaan kätkeä suurelta yleisöltä lukuisiin eri yhteisöihin ja verkostoihin, jotka on rakennettu hämärtämään rahavirroista hyötyjät, kuvaillaan tiedotteessa.

Kummola ja Jääkiekkoliitto katsoivat hakemuksessaan, että jo kustantajan aiemmin antama kuvaus kirjasta täyttää törkeän kunnianloukkauksen tunnusmerkistön. Käräjäoikeus muistutti, että Suomen oikeusjärjestyksessä ratkaistaan kirjan julkaisemisen jälkeen, syyllistytäänkö julkaisemisella mahdollisesti johonkin rikokseen.

Kummolan ja Jääkiekkoliiton asianajaja Markku Sinivaara sanoo heidän saaneen hakemuksella sen, mitä tavoiteltiin.

Sinivaaran mukaan tavoitteena oli saada neuvotteluyhteys Kummolan kääntöpiiri -kirjan kustantajaan ja kirjoittajaan, jotta voidaan tarkistaa tietojen oikeellisuus. Lisäksi tavoitteena oli saada kirjan nimi muutetuksi. Kirja kulki aiemmin nimellä Kummolan rahankääntöpiiri, ja asianajajan mukaan Sainio oli viime viikolla yhteydessä Kummolaan tietojen tarkistamiseksi. Sinivaaran mukaan on yhä pohdinnassa, valitetaanko oikeuden ratkaisusta vai ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.