Kumpi on varausykkönen – Laine vai Matthews?

Jos Matthewsin nimi huudetaan ensimmäisenä, hän on ensimmäinen amerikkalainen ykkösvaraus sitten vuoden 2007.

Suomalaisittain kesän kuuma jääkiekkokysymys on se, kumpi varataan juhannuksen NHL-varaustilaisuudessa ensimmäisenä, Patrik Laine vai yhdysvaltalainen Auston Matthews.

– Eiköhän tuo selviä 24. päivä kesäkuuta, Matthews naurahti STT:lle San Josessa, jossa hän oli aiemmin tässä kuussa neljän muun lupaavan kiekkoilijan kanssa NHL:n vieraana seuraamassa Stanley Cup -finaaliottelua.

Matthewsilla on selkeä käsitys siitä, minkälainen pelaaja kamppailee hänen kanssaan kärkipaikasta.

– Hän (Laine) on isokokoinen ja taitava. Hänellä on erittäin hyvä laukaus, jota hän ilmiselvästi käyttää mielellään. Kaiken kaikkiaan hänellä on hyvät kädet.

Jos Matthewsin nimi huudetaan ensimmäisenä, hän on ensimmäinen amerikkalainen ykkösvaraus sitten Patrick Kanen, jonka Chicago Blackhawks varasi vuonna 2007. Kaiken kaikkiaan amerikkalaisia ykkösvarauksia on tähän mennessä ollut kuusi: Brian Lawton (1983), Mike Modano (1988), Bryan Berard (1995), Rick DiPietro (2000), Erik Johnson (2006) ja Kane.

Toimittajien oma viritys

Laineen ja Matthewsin välille on tiedotusvälineissä viritelty kilpailuasetelmaa, ja Matthewsin mielestä kyse onkin juuri toimittajien innosta luoda jonkinlainen kaksintaistelu.

– No en nyt tiedä. Ei siinä minusta ole mitään keskinäistä kilpailua, vaikka te (toimittajat) haluattekin nähdä asian sillä tavalla, hän huomautti.

Matthewsin mukaan he ovat vain jääkiekkoilijoita, jotka haluavat olla niin hyviä kuin vain voivat olla.

– Kyse on kilpailuhengestä ja -kyvystä, ja sitä kyllä löytyy.

Laineella on mahdollisuus olla kautta aikain ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus. Kakkosvaraus on suomalaisille toistaiseksi korkein sijaluku, johon ovat yltäneet Kari Lehtonen (2002) ja Aleksander Barkov (2013).

Kaikki alkoi Jetsin muutosta

Jos Arizonan Scottsdalesta kotoisin oleva Matthews varataan ykkösenä, hänen osoitteensa on Toronto Maple Leafs. Kakkosvarauksena hän päätyisi Winnipeg Jetsiin, mikä olisi aikamoinen yhteensattuma.

– Jos Winnipeg Jets ei olisi muuttanut Arizonaan, en luultavasti olisi nyt tässä, hän viittasi alkuperäisen Jetsin muuttoon.

Winnipeg Jetsistä tuli vuonna 1996 Phoenix Coyotes ja edelleen vuonna 2014 Arizona Coyotes, ja juuri Phoenix Coyotes oli se seura, joka sai Matthewsin innostumaan jääkiekosta.

– Riittää, että teet mitä voit, teet lujasti töitä ja laitat itsesi täysillä likoon, Matthews korosti pelaajan kehityksen perusteita.

– Ei sillä ole silloin väliä, oletko Arizonasta vai Kanadan Ontariosta.

Nuorempana Matthews ihaili ensin Coyotesin pelaajia, kuten Shane Doania, mutta kun Sidney Crosby ja Aleksander Ovetshkin tulivat NHL:ään, hän alkoi nauhoittaa ja tutkia tarkkaan heidän pelejään. Sama idoli on Laineellakin: Ovetshkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lehtonen ja Barkov varattu suomalaisista kakkosena